Kiemelkedő emberi helytállást díjazott az ombudsman

Kiemelkedő helytállást, tevékenységet ismert el pénteken Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa az emberi jogok világnapja alkalmából. A gyermekvédelem területén folytatott kitartó munkájáért Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója részesült elismerésben. Az Országos Nemzetiségi Tanács és Bartus Gábor egyetemi oktató, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára is elismerésben részesült.

2022. 12. 10. 10:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelkedő helytállást, tevékenységet ismert el pénteken Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa az emberi jogok világnapja (december 10.) alkalmából. Az ombudsman a gyermekvédelem területén folytatott kitartó munkájáért Justitia Regnorum Fundamentum díjat adományozott Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója részére. Az Országos Nemzetiségi Tanács érdemelte ki a Justitia Regnorum Fundamentum díj 2022. évi nemzetiségi tagozatának díjazottja címet. A környezet védelme területén elért kimagasló eredményei, munkássága elismeréseként Justitia Regnorum Fundamentum díjat kapott Bartus Gábor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatója, Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára, az országgyűlés elnökének főtanácsadója.

A díj előképe

Az ombudsmanok által 2007-ben alapított Justitia Regnorum Fundamentum díjat a kiemelkedő emberi helytállás, szakmai tevékenység vagy életút elismeréseként adományozza az alapvető jogok biztosa azok számára, akik az alapvető jogok, különösen a gyermekjogok, a veszélyeztetett társadalmi csoportok jogai, a nemzetiségi jogok, illetve a környezetvédelem terén kivételesen magas színvonalú, példaértékű eredményt értek el, vagy jelentősen hozzájárultak ennek megvalósulásához.

 

A díj hátlapja

Idén Kozma Ákos szeptember 14-én ünnepélyes keretek között adta át Chris Field úrnak, a Nemzetközi Ombudsmani Intézet – International Ombudsman Institute, IOI – elnökének a Justitia Regnorum Fundamentum díjat. Az IOI elnöke először tett hivatalos látogatást Magyarországon. Informálódott az AJBH területi irodáinak a működéséről, az Ukrajnából, a háború elől menekülő emberek ügyében személyesen tájékozódott arról a közvetlen jogi és humanitárius támogatásról, amelyet a többi között a beregsurányi és a záhonyi ombudsmani információs pontokon nyújt számukra az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. Egyeztetéseket folytatott többek között az Alkotmánybíróság elnökével, valamint a rendőrség, az idegenrendészet és a büntetés-végrehajtás vezetőivel.

Szintén Justitia Regnorum Fundamentum díjat vehetett át október 25-én Balogh János rendőr-altábornagy, országos rendőrfőkapitány az emberi jogok érvényesítéséért végzett kiemelkedő tevékenységéért.

Részletek Kothlencz János laudációjából

Kothencz János számos értékteremtő, emberközpontú szakterületet mondhat magáénak, hiszen egy személyben pedagógus, szociológus, címzetes egyetemi tanár, szociálterápiás csoportterapeuta, valamint gyermek- és ifjúságvédelmi szakértő is. Tudását hazai és nemzetközi szinten is elismerik, előadásait szakmai konferenciákon méltatják. Munkássága egészen 1996-ig visszanyúlik, amikor megalapította az Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Országos Közhasznú Alapítványt, vagyis az ÁGOTA Alapítványt. Gazdag pályafutásában megjelenik az összes, általa elsajátított szakmai terület gyakorlati vetülete, hiszen mindamellett, hogy országos kutatást koordinált és pedagógiai rendszertant dolgozott ki, óraadó oktató volt, és terápiás foglalkozásokat vezetett a gyermekvédelem területén.

(…) Jelen kitüntetést azonban nem csupán a szakterületeken elsajátított kiemelkedő ismeretei indokolják, hanem a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatójaként betöltött meghatározó szerepe is. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Magyarország egyik legnagyobb gyermekvédelmi szakellátást biztosító intézményrendszere. Több mint hétezer, családjából kiemelt fiatalról, 13 megyében, valamint a fővárosban gondoskodik. A Gyermekvédelmi Szolgáltató létrejötte lehetővé teszi, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásban lévő gyerekek ne nagy létszámú intézetekben, hanem kisebb, szeretetteljes közösségben, egy-egy nevelőszülőnél vagy lakásotthonokban nevelkedjenek fel. (…)

Kothencz János úr Gyermekvédelmi Szolgáltatóban betöltött szerepének fontosságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2011 óta főigazgatói tisztséget tölt be. Nem csupán vezeti a szervezetet, hanem szaktudásával előrébb viszi a működését és a gyermekek igényeihez alkalmazkodóbbá teszi. Kothencz János úr szerepét erősíti az általa a szervezetben kidolgozott KÁSZPEM módszer (Kothencz-féle ÁGOTA szenzitív pedagogikoterápiás módszer), amely kifejezetten a családból kiemelt, nevelőotthonokban és nevelőszülőknél élő gyermekeknek nyújt segítséget úgy, hogy szenzitívebb szakellátást biztosít a gyermekekkel foglalkozó segítő szakemberek hozzáállása útján. A módszer lényege ugyanis, hogy a felügyeleti típusú hozzáállás helyét egy törődő magatartás veszi át, amely bizalmasabb kapcsolat kialakítására törekszik, így nemcsak fejleszti a gyermekek bizalomképét, hanem segíti is feldolgozni az őket ért traumákat, és jövőkép kialakítására ösztönzi őket.

Borítókép:  Kothencz János átveszi a díjat Kozma Ákostól (Fotó: ÁJBH)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.