„Meggyőződésem, hogy Karácsony Gergely nem szereti Budapestet”

Gyakran az az érzésem, hogy Karácsony Gergelynek elképzelése sincs, mi lenne a feladata városvezetőként – emelte ki Budapest 2022-es évével kapcsolatban Láng Zsolt, a Közép-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP budapesti frakciójának vezetője szerint a főpolgármesteri pozíció csak állomás Karácsony Gergely életében, ahol ki tudja fizetni a sleppjét, és a saját politikai ambícióit is egyengetni tudja.

2022. 12. 30. 5:55
null
20221210 Budapest A felújított fővárosi Blaha Lujza tér az átadás napján Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet képen: Karácsony Gergely főpolgármester Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egyáltalán nem gondolom, hogy főpolgármester úr elégedett lehet ezzel az évvel – emelte ki lapunk megkeresésére a Fidesz–KDNP budapesti frakcióvezetője. Wintermantel Zsolt felhívta a figyelmet többek között arra, hogy a főpolgármester idén elég sok botrányos ügybe belefutott, gondoljunk csak az ál-Klicskóval való beszélgetésére. Volt olyan eset is, hogy külföldi liberális polgármesterekkel együtt szólalt fel a magyar kormány ellen. Ugyanakkor a Városházán nem áll meg újságíróknak, hogy válaszoljon a kérdéseikre, hanem csak a közösségi médiában aktív. A főpolgármester kommunikációjáról Wintermantel Zsolt kifejtette: Karácsony Gergely folyamatos szereptévesztésben van.

Soha nem azt a munkát végzi, amire felkérték, hanem ami az ő politikai karrierjének megfelel. Karácsony Gergely öt év alatt Zuglóban, amikor polgármester volt, semmit nem mutatott fel, egy dolgot tartott szem előtt: hogy ő legyen a főpolgármester. Ugyanakkor innentől kezdve a miniszterelnöki ambícióit kezdte építeni, és ezért is helyezett embereket pozícióba, hogy a politikai karrierjét segíthessék

– emelte ki a frakcióvezető. Wintermantel Zsolt szerint ugyan Karácsony Gergely 2021 őszén visszalépett a miniszterelnök-jelölti versengéstől, de utána sem a főpolgármesterség volt az első a számára, amire a budapestiek felkérték.

Csak dolgozni ne kelljen

A frakcióvezető felhívta a figyelmet: arra nem volt példa, hogy egy főpolgármester egyetlenegy saját beruházást ne tudott volna felmutatni, ugyanis a Lánchíd és a Blaha Lujza tér felújítását is az előző, Tarlós István vezette csapat kezdte el. Mint fogalmazott: meggyőződése, hogy Karácsony Gergely nem szereti Budapestet. Szerinte 

a főpolgármesteri pozíció csak egy állomás Karácsony Gergely életében, ahol ki tudja fizetni a sleppjét, és a saját politikai ambícióit is egyengetni tudja. Úgy véli, sajnos a közösségi médiában könnyű buborékokat létrehozni, ahol ügyesen kommunikál, és sokan elhiszik róla, hogy innovatív és zöld, de ez csak és kizárólag a kommunikáció szintjén van így. Wintermantel Zsolt szerint hiába hirdetett Karácsony klímavészhelyzetet, semmilyen érdemi intézkedést nem tett, sem a környezetvédelem, sem az energiahatékonyság terén.

– Azt ígérte, hogy a Dunából való közvetlen öntözést meg fogja valósítani, ugyanakkor ez üres ígéret maradt – emelte ki a frakcióvezető. Ezzel szemben mi, Újpesten geometrikus uszodát építettünk, az SZTK tetejére napelemeket építettünk: vagyis mi inkább cselekedtünk, mint beszéltünk a zöldpolitikáról. Számos kétes közbeszerzés fémjelezte az önkormányzati ciklust Budapesten: többek között a használtbusz-tender, a kishajótender, a fővárosnak évi egymilliárdos veszteséget okozó reklámtender vagy a használt, légkondicionálás nélküli, frankfurti villamosok beszerzésének terve. Ugyanakkor Karácsony Gergely megválasztása előtt a közpénzekkel való felelős gazdálkodást és átláthatóságot ígért.

– Sajnos egyre jobban látszik, hogy ez a hatpárti, szedett-vedett koalíció nem működik. Soha nem volt arra példa, hogy a többséget adó koalíció tagjai úgy összevesztek volna, hogy emiatt elmaradjon egy Fővárosi Közgyűlés. (Emlékezetes, tavasszal elmaradt a közgyűlés, mert egymásnak feszült a Momentum és a DK, előbbi párt ugyanis nem támogatta Bősz Anett főpolgármester-helyettesi jelölését.) Wintermantel Zsolt úgy véli: ennek a politikai torzszülöttnek a foglya Karácsony Gergely, aki a saját akaratát nem tudja véghezvinni.

Ő nem áldozat, ő ennek a részese és az alakítója, ő is kihasználja a belső vitákat. Önálló várospolitikai stratégiát nem tudna vinni, és nem is visz, de nem nagyon látszik, hogy lenne ilyen. Nagyon jó példa erre a Lánchíd átadási ünnepsége: a kocsikat kitiltja onnan, majd beült a szolgálati autójába. Ezekre a bosszantó hazugságokra, álszent hozzáállásra fel kell hívnunk a figyelmet

– fogalmazott.

 

Olcsó szlogenek szintjén

Láng Zsolt országgyűlési képviselő, a Közép-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Fidesz budapesti választmányának elnöke lapunk megkeresésére kifejtette: a főpolgármester megválasztása után kifüggesztett pár jelszót a városháza dísztermében, olyanokat, hogy Budapest mindenkié, Budapest szabad és zöld. Sajnos mostanra teljesen egyértelmű, hogy a városvezetés tevékenysége döntően a szlogen szintjén befejeződik, és nem követhető, hogy milyen koncepció, jövőkép alapján alakítják a mindennapjainkat.

– Nem értem, miért kötnek sorozatban szabálytalan közbeszerzéseket, amelyek után mára több száz milliós bírságot fizettek ki. Nem értem, miért hagyják, hogy egyre szemetesebbek és koszosabbak legyenek a közterületek, miért jó az autósok folyamatos ellehetetlenítése reális alternatívák nélkül – emelte ki Láng Zsolt. Kifejtette: várják egy komplex közlekedésfejlesztési koncepció kidolgozását és megvitatását a szakmai szervezetekkel, a budapesti közlekedést használókkal. Olyan jövőbeni tervezést, amelyben jól megférnek egymás mellett a tömegközlekedést és az autót használók, valamint a kerékpárosok. Szerinte nem attól lesz zöld valaki, ha odaláncolja magát egy fához vagy biciklivel fényképezik, hanem például attól, hogy minimalizálja a dugókat, ezáltal az araszoló autók kevésbé szennyezik a város levegőjét. Láng Zsolt lapunknak úgy fogalmazott: gyakran az az érzése, hogy Karácsony Gergelynek elképzelése sincs, mi lenne a feladata városvezetőként.

– Nemcsak hogy nem készülnek saját tervek, sajnos az előző ciklustól megörökölt, jól előkészített és forrással rendelkező beruházásokat is el tudták rontani. Több hónapos csúszással, csökkentett műszaki tartalommal, de drágábban készült el például a Blaha Lujza tér. Az eredeti tervekből kivették és így meg se épült a kávézóval és kiállítótérrel egybekötött új közösségi tér vagy a fedett buszváró. Nem épült lift, így az akadálymentes lejutás a metróba nem lehetséges. A Lánchidat a napokban úgy adta át a főpolgármester, hogy szintén jóval drágább lett az eredeti tervekhez képest, az ígéretek szerint pedig egy év múlva készül el véglegesen. Jelenleg sem az autósok, sem a gyalogosok nem használhatják. A kormány anyagi támogatására számítanak, mindeközben nem tartják be az aláírt megállapodásokat. Ez nem korrekt

– hangsúlyozta a kormánybiztos, hozzátéve: még akkor sem, ha nehéz időszakot élünk, éppen csak kilábaltunk a Covidból, szomszédunkban kitört a háború, az elhibázott szankciók miatt pedig súlyos energiaválsággal küzdünk. – Ebben a helyzetben még több higgadtságra, párbeszédre és feszes koncepciókra van szükség. Ha azonban mindeközben nem gondolkodik Budapest vezetése azon, hogy mik a következő évek, évtizedek konkrét tervei, víziói a fővárossal, beleértve a lassan teljesen összenövő agglomerációt, akkor történelmi lemaradásba kerülünk a környező nagyvárosokkal szemben – emelte ki Láng Zsolt.

Elkötelezve a fővárosért

– A kormány mindig elkötelezett volt a főváros fejlesztésében. Nem véletlen, hogy 2010 és 2021 között 2300 milliárd forint értékű állami fejlesztés valósult meg Budapesten, és azóta is legalább évi 200 milliárd forint állami forráskihelyezés történt és történik futó projektekre. Ennek ellenére a politikai viták okán gyakran érzem magam is, hogy a hazai ellenzék előretolt baloldali lőállásnak használja a fővárosi többségét. Ez jelentősen megnehezíti az együttműködést és az értelmes, előremutató vitákat. Az biztos azonban, hogy a kormány és a Fidesz fővárosi csapata mindig elkötelezett partnere marad a budapestieknek, mindenben együttműködik, ami az általunk annyira szeretett főváros érdekében történik – szögezte le a fővárosi választmány elnöke. A Fidesz budapesti helyzetével kapcsolatban kifejtette: bizakodó a jövőre nézve. – Egyrészt a tavaszi választási eredmények is bebizonyították, hogy a fővárosban jelentősen szűkült az olló a Fidesz–KDNP és a baloldal között. A számok világosan beszélnek:

a Budapesten elért szavazatok nélkül nem lett volna újabb kétharmad. Tavasz óta is érzékelhető a politikai támogatottságunk erősödése, az eddigi a tizennégy időközi önkormányzati választásból tízben tudott győzni a jelöltünk, a legutóbb például olyan pesterzsébeti körzetben, ahol a rendszerváltás óta még soha

– értékelt Láng Zsolt, aki szerint 1990 óta a legsikeresebb évtized az volt a főváros életében, amikor egyszerre jobboldali volt a kormány és a fővárosi közgyűlési többség is. – A városával foglalkozó főpolgármester, javuló szolgáltatások, rendezettebb közterületek és komoly, összehangolt fejlesztések jellemezték ezt az időszakot. Célunk, hogy 2024-ben ismét bizalmat kapjunk egy hasonló színvonalú munkára – hangsúlyozta lapunknak a kormánybiztos.

Borítókép: Karácsony Gergely beszédet mond a felújított Blaha Lujza tér átadásán (Fotó:Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.