Az eltűnt csecsemő nem testvére a brit házaspár gyerekének

Nem egy ember, hanem egy szakmai csapat döntött a brit–afgán házaspár kiválasztásakor, amikor az öt hónapos kislánynak családot kerestek. Az örökbefogadás menetéről szóló jogszabályok és szakmai protokollok szerint a szülőjelöltek jelentkezési sorrendje mellett számtalan egyedi tényező befolyásolja, hogy egy gyermek végül hol kezdhet új életet.

Munkatársunktól
2023. 01. 27. 12:00
Mother and baby traveling on plane csecsemő Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Van egy vaskos protokoll, egy szakmai módszertan és természetesen a megfelelő jogszabályok, hogyan történik egy örökbe adható gyermek számára a szülőpár kiválasztása – fogalmazott lapunknak egy korábban gyermekvédelemben dolgozó szakember, akit az örökbefogadás menetéről kérdeztünk. A neve elhallgatását kérő tanácsadó hangsúlyozta: a várakozási időt nagyon nehéz megbecsülni, a jelentkezési sorrend mellett leginkább az örökbe fogadni szándékozók elfogadási hajlandóságától és elvárási szintjétől függ, de számtalan egyedi tényező is befolyásolhatja, hogy végül egy gyermek melyik szülőpárhoz kerül.

Mint arról beszámoltunk, a gyermek eltűnését még tavaly karácsony előtt jelentették be, az eljárást a Dabasi Rendőrkapitányság folytatja. Az ügyben egyelőre nem indult büntetőeljárás, a gyermeket átadó gyámmal és a külföldi házaspárral szemben sem tettek feljelentést. Értesülésünk szerint a gyámhivatal több eljárási hibát követhetett el az örökbeadáshoz szükséges határozat meghozatalakor: a gyermek átadásához szükséges hivatalos eljárás valójában még nem zárult le, és a gyermekéről lemondó édesanya is rosszul töltötte ki a lemondó nyilatkozatot, emiatt azonban a dokumentum érvénytelenné vált, vagyis a külföldi pár szabályellenesen vette magához a kislányt.

Úgy tudjuk, a jelenleg Angliában élő külföldi házaspárnak Kitti már a második örökbefogadott gyermeke lett volna, a két gyermek ugyanakkor nem vér szerinti testvére egymásnak. 

Testvérek esetében ugyanis cél, hogy azonos családba kerüljenek, így előnyt élvezhetnek azok az örökbefogadók, akik egy testvérpár egyik tagját korábban már magukhoz vették. Az, hogy a brit–afgán házaspár így miként kerülhetett az örökbefogadók listájának elejére, a lapunk által megkérdezett szakember azzal magyarázta:

– Általánosságban elmondható,: olyan nincs, hogy „előzés”, számtalan tényező befolyásolja azt, hogy a jelentkezési sorrend végül hogyan alakul. A legtöbben három év alatti gyermekre vágynak, de van, aki elfogad tízéves gyermeket vagy Down-szindrómás babát. Ha valaki ezredikként jelentkezik, és elfogad egy sérült babát, és előtte senki sem szerette volna ezt a kicsit befogadni, nyilván így az első helyre kerülhet – sorolta, majd kiemelte:

– Ugyanakkor fontos tudni azt is, hogy ez is csak általánosságban mondható el, mert minden egyes gyermekhez a hozzá legmegfelelőbb szülőket keresik a szakemberek, hogy melyik pár illik a legjobban kicsihez. A gyermek egészségügyi háttere mellett az élettörténetét is mindig figyelembe veszik a döntéshozatalkor.

Az egykor a gyermekvédelemben dolgozó tanácsadó arról is beszélt, alkalmassági határozat szükséges ahhoz is, hogy egy családhoz a már korábban örökbefogadott gyermek vér szerinti testvérét is magukhoz vehessék. Ezekben az esetekben is komplex módon kell eljárni: előfordulhat, hogy a család már nem várakozik vagy nem olyan egészségügyi állapotú gyermekre várnak. Ezekben a helyzetekben nem fogják a szülőpárt megkeresni, akkor sem, ha testvérekről van szó. – A gyermek örökbefogadásának menetéről a szabályos protokoll szerint soha nem egy ember, mindig egy szakmai csapat dönt, szoros együttműködésben, és pszichológusok, tanácsadók és a gyermek képviselői is részt kell hogy vegyenek a folyamatban – összegezte a szakember.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.