időjárás 1°C Angelika 2023. január 27.
logo

Fókuszba kerültek az egészségügyi kutatási projektek a Széchenyi István Egyetemen

MAGYAR NEMZET
Forrás: Sajtóközlemény
2023.01.25. 15:34 2023.01.25. 16:11
Fókuszba kerültek az egészségügyi kutatási projektek a Széchenyi István Egyetemen

A győri Széchenyi István Egyetem a házigazdája annak az MIT LinQ Catalyst Europe program részeként megvalósuló workshopnak, amelynek fókusza az egészségügyi kutatási projektek feltárása, támogatása. Az eseményre a GE Healthcare-rel együttműködésben kerül sor január 25–27. között. A program célja, hogy egészségügyi innovációs projekten dolgozó kutatók számára bemutassa az MIT LinQ Catalyst Europe program középpontjában álló módszertani elemeket.

Az MIT LinQ Catalyst Europe az egészségügyi kutatási projektek támogatására irányuló, egyedülálló képzési program, mely egy különleges módszertan is egyben. Célja paradigmaváltást hozni a kutatás megközelítésében annak érdekében, hogy azok tényleges szükségleteken alapuljanak, eredményeik pedig való életben kimutatható hatást fejtsenek ki, minél gyorsabban hasznosulva a gyógyításban – áll a Széchenyi István Egyetem közleményében.

Az egyik legnevesebb amerikai egyetem által létrehozott program részeként rendezik meg a workshopot január 25. és 27. között a Széchenyi István Egyetemen. A GE HealthCare-rel együttműködésben megvalósuló eseményen a házigazda győri intézmény szervezeti egységein – így például Járműipari Kutatóközpontján, Digitális Fejlesztési Központján – kívül az egyetem számos partnerének kutatói mutatják be az innovatív egészségügyi, orvostechnológiai megoldásokat

A három nap során így a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, az Állatorvos-tudományi Egyetem, a győri Petz Aladár Egyetemi Oktatókórház és több egészségügyi megoldásokon dolgozó vállalkozás szakemberei is prezentálják elképzeléseiket – írják.

 A csaknem húsz kutatás-fejlesztési téma között olyan érdekességek találhatók, mint például az emlőrák diagnosztizálását segítő szoftver, a mesterséges intelligencia által vezérelt, tüdőbetegeknek fejlesztett távoli betegmegfigyelő rendszer vagy egy szemmozgás-érzékelő szemüveg, melyet a súlyos szédüléssel járó betegség diagnosztizálására fejlesztettek.

Martha Gray professzor, az MIT LinQ igazgatója és a Catalyst program vezetője (Fotó: Májer Csaba József)

A közleményben kiemelték, hogy a From Research to Impact Workshop kitűnő alkalom arra, hogy bemutassák a Catalyst program módszertanát, amely újszerű megközelítésben gondolja át az akadémiai kutatásokat. 

„A program révén azok az innovatív és hatékony megoldások kerülhetnek azonosításra, amelyek még megoldatlan orvosi és egészségügyi szükségletre kínálnak megoldást. A Széchényi István Egyetemmel és a GE HealthCare-rel együttműködve küldetésünk, hogy fokozzuk az orvosbiológiai kutatások várható, valós hatását az egészségügyi technológiákra a régióban, és növeljük annak valószínűségét, hogy az új fejlesztések megoldatlan egészségügyi kihívásokra adnak választ és érdemi hatással lesznek társadalmunkra” – osztotta meg gondolatait Martha Gray professzor, az MIT LinQ igazgatója és a Catalyst program vezetője.

„A Széchenyi István Egyetem a technológiai területeken jelentős hagyományokkal és tudással rendelkező intézményként egyre nagyobb szerepet kíván betölteni az orvostechnológiai kutatásokban is. Örülünk, hogy ezen törekvéseinket már nemcsak a Semmelweis Egyetemmel és a Petz-kórházzal partnerségben Győrben megvalósuló egészségtechnológiai campusunk segíti, hanem a világszínvonalú MIT LinQ Catalyst Europe program is. Célunk, hogy intézményünk a komplex gazdasági kihívásokra válaszoló, valódi technológiai egyetemmé váljon” – hangsúlyozta Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemet fenntartó Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A workshop megnyitójára megtelt a Széchenyi István Egyetem Menedzsment Campus épületének konferenciaterme (Fotó: Májer Csaba József)

„A Széchenyi István Egyetem számára kiemelten fontos, hogy kapcsolódjon európai uniós és nemzetközi programokhoz, különböző tudományterületeken, hogy még láthatóbbá váljon a globális felsőoktatási térben. Ez persze lehetőséget ad oktatóinknak és hallgatóinknak is arra, hogy a legkitűnőbb partnerekkel működjenek együtt, ami intézményünk egyik küldetése. Örülünk, hogy az MIT LinQ Catalyst Europe workshopon nemcsak egyetemünk és a győri kórház technológiai partnersége révén született projektek kerülnek terítékre, de a Semmelweis Egyetemről, az Állatorvos-tudományi Egyetemről és más hazai egyetemekről is kitűnő kutatási ötletek érkeztek” – fogalmazott Lukács Eszter, a Széchenyi-egyetem nemzetközi stratégiai elnökhelyettese.

A közleményében hozzátették: „Egyre nagyobb az igény a célzottabb, innovatívabb megoldásokra a betegközpontú, hatékony egészségügyi ellátásban, az ilyen irányú kutatás-fejlesztés pedig a GE HealthCare stratégiájának lényeges eleme. Szakmai, ipari és digitális szakértelmünkre építve szívesen dolgozunk együtt a Széchényi István Egyetem szervezésében megvalósuló MIT LinQ Catalyst Europe szakmai műhelyen keresztül a tudományos, klinikai és ipari partnereinkkel és az egészségügyi innovatív megoldásokon dolgozó kutatókkal annak érdekében, hogy már egy korai szakaszban is elősegítsük a hazai egészségügyi fejlesztések megvalósulását és alkalmazását” – mondta Ferenczi Lehel, a GE HealthCare adat- és elemzési igazgatója.

Borítókép: Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke (Fotó: Májer Csaba József)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.