Ismét diktatúrát, önkényt emleget a baloldal

Ugyan még három hét sem telt el a 2023-as esztendőből, a baloldalt már most rémlátomások gyötrik a kormánnyal kapcsolatban. A Telex legutóbb olyan mondandót adott Nick Thorpe-nak, a BBC kelet-közép-európai tudósítójának a szájába, amely valójában – az újságíró állítása szerint – nem hangzott el abban a formában. Márki-Zay Péter az „Orbán-rendszer kritikusait” utcán lelövő történésekről elmélkedett, Gyurcsány Ferenc pedig tönkrement és fasiszta bűnszövetkezetnek nevezte a nagyobbik kormánypártot.

2023. 01. 17. 17:24
Thorpe, Nick
Budapest, 2014. január 31. Nick Thorpe, a BBC magyarországi tudósítója A közszolgálatiság újragondolása címû nyilvános vita, A siker kulcsa, nemzetközi tapasztalatok a közmédia mûködésérõl címû beszélgetésén Budapesten az Európai Unió Házában 2014. január 31-én. A vitasorozatot a Független Médiaközpont és a Mérték Médiaelemzõ Mûhely szervezte. MTI Fotó: Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Január 11-én videóinterjút adtam a Telexnek. Sajnos 14-én nagyon rossz és félrevezető cím alatt jelent meg. Mintha azt mondtam volna, hogy ma olyan hangulat uralkodik, mint egykor a Rákosi-korszakban. Ez persze képtelenség” – reagált Facebook-bejegyzésében Nick Thorpe arra, hogy a balliberális portál a vele készült interjúnak a következő címet adta: „2010 óta olyan a hangulat, mint a Rákosi-korszakban”.

A BBC kelet-közép-európai tudósítója szerint a Telex címe egy ártalmatlan mondatát értelmezte alaposan félre. 

Azt mondtam ugyanis, hogy manapság a hivatalosság köreiben úgy gondolják, hogy »aki nincs velünk, ellenünk van«, ez pedig Rákosi híres álláspontja volt. Ugyanezt elmondhattam volna az ellenzéki oldal embereiről is

– részletezte. „A téves címre adott reagálásokból úgy látom, hogy az interjúm sajnos olaj volt a bal–jobb háború tüzére – és most a baloldal kezdte” – állapította meg Nick Thorpe. Az újságíró arról is írt, hogy közben a telexesek módosították az eredeti címet. Az új cím szerinte a korábbit próbálta enyhíteni, valójában azonban szerinte „átmentené” a régit: »2010 óta kicsit Rákosi Mátyás jellegű a hangulat«. 

Még hasonlót sem állítottam, és igen sérelmesnek érzem, hogy ekkora badarságot adnak a számba. Megkértem a Telexet, hogy ezt a kis írásomat közölje a honlapján. A kollégák azonban úgy látják, hogy nem követtek el hibát a címadásnál. Most indítsak helyreigazítási pert?

– teszi fel a kérdést az újságíró.

Ugyan még három hét sem telt el a 2023-as esztendőből, nem ez az első alkalom idén, hogy a baloldalt rémlátomás gyötri a kormánnyal kapcsolatban. Legutóbb január 6-án Márki-Zay Péter az Indexnek például azt mondta, 

Amíg a gyermekeimet nem fenyegetik Putyin bombái, amikor elküldjük őket a boltba, amíg az Orbán-rendszer kritikusait még nem lövik le az utcán, nem mérgezik novicsokkal, és nem zárják börtönbe, addig nem szabad elmenekülnünk ebből az országból.

Egy nappal korábban pedig Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke közösségi oldalán tett közzé egy, a Telex cikkéhez hasonló retorikát megütő bejegyzést. 

A politikus ebben arról írt, hogy a Fidesz tönkrement és fasiszta bűnszövetkezet lett. 

„Tönkremehet valaki úgy is és akkor is, ha ezt még nem tudja, mi több, ha esetleg még más se látja azt. Mert nem feltétlenül akkor megy valami tönkre, ha darabjaira hullik, hanem akkor, amikor már nem teljesíti létezésének értelmet adó feladatát” – írta a pártvezér. „Uralkodtak a mi környékünkön náluk aljasabb rendszerek is. Ideig-óráig. De nem lehet túljárni a történelem eszén” – fogalmazott. Gyurcsány Ferenc úgy folytatta, hogy jó néhány ellenzéki párt is tönkremehet, és az ő esetükben is lehet az a helyzet, hogy látszólag még vannak, de valójában már nincsenek, hiszen mint írta, a vegetálás nem egyenlő az élettel.

Baloldali filozófus: Numerus clausus

„Kormánymatematika és a zárt szám törvénye. Ha a magyarok 97 százaléka (vagyis kb. 1,4 millió állampolgár) elutasítja a szankciókat, akkor a maradék 3 százalékot (vagyis kb. 8,6 millió állampolgárt) azonnal numerus clausus alá kell vonni, ugyanis számarányuk erősen túlreprezentáltnak tűnik” − elmélkedett Facebook posztjában Gábor György filozófus. Az az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem tanszékvezető egyetemi tanárának bejegyzése kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a numerus clausus a magyar közbeszédben a zsidóság egyetemi felvételi arányát korlátozó 1920-as törvénycikk közkeletű elnevezése.

Borítókép: Nick Thorpe, a BBC magyarországi tudósítója A közszolgálatiság újragondolása címû nyilvános vita, A siker kulcsa, nemzetközi tapasztalatok a közmédia működéséről című beszélgetésén Budapesten az Európai Unió Házában 2014. január 31-én. A vitasorozatot a Független Médiaközpont és a Mérték Médiaelemző Műhely szervezte. (MTI Fotó: Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.