Kilenc évre fegyházba küldenék Töröcskei Istvánt

Kilenc év fegyházbüntetést indítványozott vádiratában az ügyészség Töröcskei Istvánra, a Széchenyi Bank volt vezetőjére, a feleségét nyolc évre csuknák rács mögé. A milliárdos üzletembert és 14 vádlott-társát többek között bűnszervezetben elkövetett sikkasztással és különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolják. Az általuk okozott kár több mint kilencmilliárd forint, amelynek csak kis része térült meg.

2023. 01. 10. 6:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan bíróságon tárgyalják a Széchenyi Bank működésével kapcsolatos büntetőügyet, miután vádat emelt a Fővárosi Nyomozó Ügyészség az elsőrendű vádlott, milliárdos üzletember, Töröcskei István és 14 társa ellen.

A vádiratban a legszigorúbb büntetést – kilenc, illetve nyolc év, teljes egészében letöltendő fegyházbüntetést – Töröcskei Istvánra és feleségére kéri az ügyészség bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt.

Az okozott vagyoni hátrány a vád szerint több mint kilencmilliárd forint volt.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség még 2019 decemberében vonta ügyészi hatáskörbe a nyomozást a rendőrségtől. Az ügyészség nyomozását követte a vádemelés.

A vádirat lényege szerint a Töröcskei házaspár saját cégén keresztül többségi tulajdonosi befolyást szerzett a Széchenyi Bank felett, amelynek megszerzése érdekében jelentős összegű hitelt vett fel.

A pénzintézet azonban már a kezdetektől veszteségesen működött, ezért a pénzügyi felügyelet tőkepótlásra utasította a tulajdonos céget. Ez a társaság azonban sem erre, sem pedig a hitel visszafizetésére nem volt képes. A vád szerint Töröcskei István ezért határozta el, hogy a szükséges anyagi forrásokat a bank saját pénzeszközeinek felhasználásával, fiktív hitelek kihelyezésével teremti elő.

Ezt követően a vádlott-társai – a felesége, az igazgatósági tagok, valamint a hiteligénylők – közreműködésével, bűnszervezetként működve, 2012-ben fiktív hiteleket helyeztek ki, amelyek döntő részét (csaknem másfél milliárd forintot) ezután visszaforgatták a tulajdonos céghez, azt az előírt tőkepótlásra használták fel. A tőkepótlásra használt fiktív hitelek visszafizetésére pedig a Széchenyi Bank által, befektetés látszatával külföldi bankszámlára kihelyezett forrásokból költöttek el több mint egymilliárd-hétszázmillió forintot.

A vádlottak emellett 2013-ban több mint három és fél milliárd forint összegben helyeztek ki olyan hiteleket, amelyeket valójában javarészt a pénzintézet megvásárlásához felvett hitel törlesztésére használtak fel, a fennmaradó részt pedig zsebre tették.

Ezenkívül olyan hitelkihelyezésekről is döntöttek, amelyek során megsértették a vagyonkezelői kötelezettséget, ezzel pedig további több mint kétmilliárd-háromszázmillió forint vagyoni hátrányt okoztak a Széchenyi Banknak.

Töröcskei István korábban a Telexnek azt mondta: a vádbeli időszakban nem is volt a Széchenyi Banknál. Csak 2010 és 2011 között volt a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. elnöke, majd 2011-től az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgatójaként tevékenykedett.

A sajtóhoz kiszivárgott vádiratból kiderült az is, hogy vádlott lett az ügyben Vitézy Tamás üzletember, horvát cégcsoportjának, az Adriatiq Islands Group d. d. hitelügylete miatt.

A vád szerint a Széchenyi Banktól a hitelt úgy kapta meg ez a cégcsoport, hogy a hitelfelvétel feltételeinek nem feleltek meg, amivel Vitézy és Töröcskei is tisztában volt. A bank 500 millió forintot utalt a cégcsoport számlájára, majd miután nem törlesztettek, a bank felszámolója 2015 novemberében felmondta a szerződést. Végül 242 millió forint kifizetésével váltották ki a cégcsoportot a hitelszerződésből. Vitézyre négy év, börtönben letöltendő szabadságvesztést kért az ügyészség, azzal a feltétellel, hogy a büntetés kétharmadának letöltése után szabadulhat.

Szerepel a vádiratban néhai Szebellédi István könyvvizsgáló is, aki az egyik fiktív hiteligénylésben közreműködött, amikor 2012 januárjában 225 millió forintos hitelkérelmet nyújtott be a bankhoz a regionális vadászturizmus fellendítésére. Szebellédi 2014-ben öngyilkos lett, így a hitel behajthatatlanná vált, a követelést azonban Töröcskei cége megvásárolta, így a kár megtérült.

Borítókép: Töröcskei István, a Széchenyi Kereskedelmi Bank elnöke a pénzintézet Fotex Plázában található központjában (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.