Töröcskei István bizonyítottság esetén akár húsz évet is kaphat

Töröcskei István letartóztatásban marad, egy ügyében már vádat emeltek, egy másik kapcsán nyomoznak.

2020. 09. 12. 12:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 16-ig biztosan a rácsok mögött marad Töröcskei István, a felesége és egy harmadik gyanúsított a Széchenyi Bankkal kapcsolatos hatmilliárdos kárt okozó bűncselekmény kapcsán – tudta meg a Magyar Nemzet. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást az üzletember, a felesége és a társai ellen. Töröcskei a terhére rótt bűncselekmények bizonyítottsága esetén akár húsz év szabadságvesztést is kaphat.

Töröcskei István, a Széchenyi Kereskedelmi Bank elnöke, a pénzintézet Fotex Plázában található központjában
MTI Fotó: Mohai Balázs

2022-ig kell vádat emelni

Június 16-án gyanúsították meg Töröcsekit, a feleségét és a társait az ügyben, így a büntetőeljárásról szóló törvény értelmében 2022. június 16-ig kell vádemeléssel, vagy megszüntetéssel befejezni az eljárást. A Fővárosi Főügyészség szerint – ide tartozik a Fővárosi Nyomozó Ügyészség – az eljárás érdekeire figyelemmel további részletek a nyomozásról nem adhatók ki. Ugyanakkor a pénzintézeti, bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények vizsgálata minden esetben hosszadalmasabb egy egyszerű gazdasági bűncselekménynél, emlékeztették lapunkat jogászi körökből. A letartóztatás elsősorban a különösen nagy kárérték és a várható súlyos büntetés miatti elszökés, elrejtőzés veszélye, valamint bizonyítékok lehetséges megsemmisítése, tanúk esetleges befolyásolása miatt indokolt – amit októberben várhatóan meg is hosszabbít majd az illetékes nyomozási bíró, akkor már hat hónappal. Banki bűncselekményeknél szokásos igazságügyi könyvszakértői, hitelezői és pénzügyi-banki szakértők munkájának különösen nagy jelentősége van a Széchenyi Bank ügyében, csakúgy, mint a tanúkihallgatásoknak. Ezek és a szakértői vélemények kidolgozásai jelenleg is tartanak.

A Fővárosi Főügyészség korábbi közleményében azt írta: a megalapozott gyanú lényege szerint egy kisebbségi állami tulajdonban lévő pénzintézet (a Széchenyi Bank – a szerző) hitelkihelyezéseire egy bűnszervezet jött létre, amelyben a pénzintézet – közvetett többségi tulajdonosa (Töröcskei István – a szerző) – és a felesége töltött be vezető szerepet. A bűnszervezet a hiteleket kihelyezte abban az esetben is, ha egyébként a hitelt igénylő gazdasági társaság nem juthatott volna hitelhez. A hitelhez jutó gazdasági társaságok a felvett összeg döntő hányadát rövid időn belül különböző gazdasági társaságok közbeiktatásával előre meghatározott módon átutalták a közvetett tulajdonos többségi tulajdonában lévő cégnek. A hitelt felvett gazdasági társaságok a hiteleket nem fizették vissza, a hitelekből végül a pénzintézet közvetett tulajdonosának cége gazdagodott. A bűnszervezet által okozott vagyoni hátrány meghaladja a hatmilliárd forintot.

Töröcskei a tárgyalásra vár

A Zala Megyei Főügyészség már vádat emelt a mára felszámolás alatt álló Széchenyi István Hitelszövetkezet igazgatóságának és cenzúrabizottságának volt elnökei és tagjai ellen, köztük Töröcskei ellen. A vádirat lényege szerint a nyolc vádlott 2012-ben és 2013-ban a hitelkihelyezésekkel kapcsolatban megszegte vagyonkezelői kötelezettségét és ezzel 500 millió forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozott. A vádbeli években Töröcskei volt a zalaegerszegi székhelyű hitelszövetkezet igazgatósági elnöke.

A Széchenyi Bank bedőlése

A 2014 decemberében bedőlt Széchenyi Bank egykori vezetőire súlyos bírságot szabott ki 2015 szeptemberében az MNB pénzügyi felügyelete. A volt elnök-vezérigazgatót, az igazgatóság elnökét, Szakács Tibort 20 millió forint, Lakatos Zsolt volt üzleti vezérigazgató-helyettest, igazgatósági tagot, valamint Deák Klára egykori vezérigazgató-helyettest, igazgatósági tagot 19-19 millió, az igazgatóságban korábban tevékenykedő Töröcskei Zsuzsannát pedig 18 millió forint bírság megfizetésére kötelezték. A megbírságoltak soha többé nem tölthetnek be pénzintézetben vezetői pozíciót. Az MNB 2015 márciusának elején büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettesek ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányságon a banknál történt, a jegybank szakértői szerint bűncselekmények gyanúját felvető események miatt. A nemzeti banknál úgy vélik, a csődbe ment hitelintézetnél történt szabálytalanságok kapcsán fölmerülhet a hűtlen kezelés, hanyag kezelés, illetve további pénzügyi visszaélések gyanúja.

Töröcskei István egykor a Hír TV-ben és a Lánchíd Rádióban is tulajdonos volt, Simicska Lajos üzlettársaként volt ismert, a rendszerváltás előtt pedig a Magyar Nemzeti Bankban (MNB) dolgozott. Deusch Tamás (Fidesz) EP-képviselőt kérdezték a vádemelés után arról, hogy sokan a kormányoldalhoz kötik az üzletembert. A képviselő erre azt mondta: – Ez is azt mutatja, hogy Magyarországon jobboldali kormány idején törvény előtti egyenlőség van, csak a szocialista kormány idején állnak a baloldaliak a törvények felett.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.