időjárás 1°C Rómeó , Tódor 2023. február 7.
logo

Kockáztatná Magyarország és a régió pénzügyi stabilitását a baloldal

Magyar Nemzet
2023.01.25. 15:18 2023.01.25. 15:21
Kockáztatná Magyarország és a régió pénzügyi stabilitását a baloldal

Magyarország és a régió pénzügyi stabilitását kockáztatja a baloldal, miközben a nyugat-európai dominanciát erősítené – jelentette ki Győri Enikő, a Fidesz uniós parlamenti képviselője.

A baloldal áterőltette a tőkekövetelményekről szóló javaslatát, amely, ha megvalósul, az EU kelet- és közép-európai tagállamaiban sérülékenyebbé teheti az egyébként stabil bankszektort – tájékoztatott Győri Enikő, az Európai Parlament (EP) gazdasági és monetáris ügyekért felelős szakbizottságának keddi szavazásán történtekről. Felháborítónak nevezte, hogy Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője is támogatja a hazai pénzügyi stabilitást gyengíteni kívánó javaslatot.

Régiónkban a bankszektort külföldi, elsősorban nyugat-európai bankcsoportok leányvállalatai dominálják. Az elfogadott javaslat értelmében a nyugat-európai anyabankok lehetőséget kapnának arra, hogy leányvállalataik esetében alacsonyabb tőkekövetelményt határozzanak meg

 – fejtette ki. Szerint ez gyengítené Magyarországon és a régióban a betétesek védelmét és aláásná a pénzügyi stabilitást.
 

A harc a józan ész érvényesítéséért és a kelet-közép-európai országok, így hazánk érdekeinek védelméért az intézményközi tárgyalások során folytatódik. Esélyeink jók, mert több tagállam hozzánk hasonló állásponton van, értik a leánybankoknak otthont adó országok speciális helyzetét

 – mondta a fideszes EP képviselő.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a baloldal elutasította a második legnagyobb hazai telekommunikációs cég, a Vodafone magyar megvásárlását, ahogy 2010 óta minden olyan döntést helytelenített, amelynek köszönhetően növekedett a nemzeti vagyon mértéke. Szerintük ugyanis az állam rossz gazda, mert semmilyen módon nem szabad befolyásolnia a piac működését, ezeket az üzletrészeket pedig inkább el kell adni. Ismert az is, hogy a baloldal kormányzása idején a privatizációból befolyt összegekből fedezték a jóléti kiadásokat, illetve tömték be a költségvetési lyukakat és nem a gazdasági teljesítményből. 

Borítókép: Molnár Csaba, a DK árnyék-kancelláriaminisztere, EP képviselő (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.