Elemér 2024. február 28.
logo
Gyurcsányék legfőbb célja, hogy felállítsák Karácsonyt a székéből

Kommunikációs termék az árnyékkormány

Bákonyi Ádám
2023.01.05. 05:45 2023.01.05. 11:57
Kommunikációs termék az árnyékkormány

Az árnyékkormány csupán egy kommunikációs termék, ami viszont alkalmas arra, hogy tagjait, élükön Dobrev Klárával kiemelje az ellenzéki mezőnyből, a DK-t pedig nagyobbnak láttassa, mint amekkora – vélekedett lapunknak Kiszelly Zoltán. Bár több forgatókönyvet is lehetségesnek tart, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója arra számít, hogy az árnyékkormány őszig tarthat ki, utána Gyurcsány Ferencék ráfordulnak az önkormányzati választásra.

– Bár a parlamentben, a Fővárosi Közgyűlésben és a közvélemény-kutatások szerint is a DK a legnagyobb párt a baloldalon, Gyurcsány Ferencék így akarják elkerülni, hogy csak egy legyenek a többi formáció között, és nagyobbnak láttassák magukat, mint amekkorák – mondta Kiszelly Zoltán a kérdésünkre válaszolva, hogy szerinte meddig tarthat ki Dobrev Klára valódi felhatalmazást nélkülöző, már-már groteszk árnyékkormánya. 

A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója hangsúlyozta: mivel nincsen mögötte tartalom, az árnyékkormány csupán egy kommunikációs termék, amelynek segítségével azonban annak tagjai, élükön Dobrev Klárával komolyabbnak, fajsúlyosabbnak tűnnek. 

– Ezzel a kommunikációs termékkel lényegében egy színpadot ácsoltak Dobrev Klárának, aki így már nem csupán egy a huszonegy magyar EP-képviselő közül, hanem árnyék-miniszterelnök, akinek a szava ennélfogva nagyobb súllyal bír 

– mondta a politológus. Megjegyezte: mindez kihat az árnyékkormány tagjaira is, hiszen Varju Lászlót immár rezsiügyi árnyékminiszterként, Molnár Csabát pedig árnyék-kancelláriaminiszterként hívják meg és szólaltatják meg a baloldali médiában. 

Kiszelly Zoltán arra számít, hogy az árnyékkormánnyal párhuzamosan Gyurcsányék más, hasonló kommunikációs termékeket is bevetnek majd, mint amilyen például a DK tévéjének az elindítása volt. – Ilyen lehet még, hogy idén várhatóan tovább folytatódnak az átlépések a DK-ba, ezeket pedig nem egyszerre, hanem kisebb-nagyobb időközönként jelentik be, ezzel is rombolva a többi baloldali pártot – fogalmazott a politológus. 

Bár több forgatókönyvet is lehetségesnek tart, Kiszelly Zoltán arra számít, hogy az árnyékkormány nyár végéig, legkésőbb őszig tarthat ki, utána Gyurcsány Ferencék ráfordulnak az önkormányzati választásra. 

Legfontosabb céljuk természetesen az lesz, hogy ők szerezzék meg a legtöbb mandátumot, Karácsony Gergelyt pedig eltávolítsák a főpolgármesteri székből. Kiszelly szerinte a DK szempontjából racionálisnak tűnik, hogy Dobrev Klára legyen a főpolgármester-jelöltjük, aki Orbán Viktor későbbi kihívójaként is szóba jöhetne, ha nyerne. A főpolgármesterség tehát csak ugródeszka lenne Dobrevnek a miniszterelnök-jelöltséghez. 

Ha pedig a DK mégis mást indítana, annak a győzelme is Dobrev árnyékkormányának adhatna új lendületet, mondván, ők adják „Budapest miniszterét” is. 

– A Karácsony Gergely számára Puzsér Róbert, majd Kálmán Olga ellen is sikert hozó előválasztásba viszont legfeljebb akkor mennek bele Gyurcsányék, ha a Fővárosi Közgyűlés többségéről már megállapodtak a maguk számára a háttérben – vélekedett Kiszelly Zoltán.

Borítókép: Dobrev Klára (Fotó: Bach Máté)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.