Nobel-díjas fizikus tart előadást a Csillagászati Intézetben + videó

Sir Roger Penrose fizikai Nobel-díjas angol matematikus és elméleti fizikus február 2-án előadást tart az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 25. 18:08
PENROSE, Roger
London, 2020. december 8. Roger Penrose brit matematikus és elméleti fizikus a svéd nagykövet londoni rezidenciáján, miután átvette a megosztva elnyert 2020-as fizikai Nobel-díjat 2020. decemebr 8-án. MTI/EPA/AFP pool/Niklas Halle'n Fotó: Niklas Halle'n
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sir Roger Penrose fekete lyukakkal kapcsolatos elméleti munkásságát 2020-ban ismerték el fizikai Nobel-díjjal. Ugyanebben az évben Reinhard Genzel német és Andrea Ghez amerikai csillagászok a Tejútrendszer középpontjában található fekete lyuk megfigyeléséért kaptak megosztott fizikai Nobel-díjat.

A műsort az intézet munkatársain kívül az érdeklődők az intézet weboldalán elérhető Zoom-linken keresztül követhetik csütörtökön 14 órától. A termodinamika második törvénye: fekete lyuk szingularitásoktól a konform ciklikus kozmológiáig című előadást angol nyelven tartja Sir Roger Penrose.

A Csillagászati Intézet igazgatója, Szabó Róbert kollégáival évek óta azon dolgozik, hogy a legrangosabb tudósokat nyerjék meg a szemináriumsorozat előadóinak – közölte az intézet az MTI-vel.

A több évtizedes múltra visszatekintő szemináriumsorozatban 2022-ben előadást tartott többek között Dame Jocelyn Bell Burnell, a pulzárok felfedezője, akinek ez az eredménye szintén Nobel-díjat ért, illetve a csillagszeizmológiával foglalkozó, Kavli-díjas Conny Aerts a Leuveni Egyetemről.

Idén február közepén Jill Tarter, a SETI (földön kívüli intelligencia) kutatásának legendás alakja lesz a szemináriumsorozat előadója, az év folyamán pedig további Nobel-díjas előadók részvételére számítanak.

Borítókép: Sir Roger Penrose a svéd nagykövet londoni rezidenciáján, miután átvette a megosztva elnyert 2020-as fizikai Nobel-díjat 2020. decemebr 8-án (Fotó: MTI/EPA/AFP/Niklas Halle’n)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.