Sok helyen, de kevesen sztrájkoltak

A szervezők szerint több mint száz iskolában tartottak valamiféle tiltakozó akciót a szolidaritás napján, a beszámolók alapján ugyanakkor kijelenthető, hogy csekély érdeklődés övezte a megmozdulást. A korrupciós botrányba keveredett Eötvös József Gimnáziumban viszont inkább síszünetet rendeltek el.

Magyar Nemzet
2023. 01. 31. 17:40
Fotó: wikipedia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete január 23-tól hirdetett egy hétig tartó, országos sztrájknapokat, amelyek tegnap – az egy évvel ezelőtti figyelmeztető sztrájk évfordulójára időzítve – zárultak. A szolidaritás napjának elnevezett befejező akcióhoz a szervezők tájékoztatása szerint országszerte több mint száz iskola csatlakozott, amelyekben kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak, a diákok több helyen élőláncokat szerveztek, az intézményekre pedig különböző molinókat feszítettek – érdemes itt megjegyezni, hogy összesen közel ötezer közoktatási intézmény működik hazánkban. A médiában megjelent beszámolók, illetve lapunk tudósítóinak tapasztalatai alapján ugyanakkor kijelenthető, hogy csekély érdeklődés övezte az inkább szimbolikusnak nevezhető megmozdulást, testületi szintű akciókra nem került sor.  

A korrupciós botrányba keveredett Eötvös József Gimnázium ugyanakkor nem csatlakozott a szolidaritás napjához, ehelyett inkább síszünetet rendeltek el – derült ki, amikor lapunk munkatársa a helyszínről tudósított volna az esetleges tiltakozásról.

Ismert: az ügy a múlt héten robbant ki, miután egy, a Metropolhoz eljuttatott hangfelvételből az derült ki, hogy a budapesti elit gimnázium igazgatója, Moss László és a gimnáziumhoz tartozó alapítvány vezetője, Kálmán Gábor fenntart iskolai helyeket arra, hogy az írásbelit elbukó pénzes szülők gyerekei is felvételt nyerjenek, minimum félmilliós kenőpénz befizetésével. A hangfelvételen Kálmán Gábor arról is beszél, hogy a korrupt rendszert már 26 éve üzemeltetik, és többek között olyan pénzes szülők gyermekei nyertek már felvételt kenőpénzért, mint a Spar vezérigazgatójának a lánya vagy Demján Sándor unokája. Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság vesztegetés bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást, amelyben vizsgálják a Metropolhoz eljuttatott hangfelvétel tartalmát is. 

Péntekre egyértelművé vált az is, hogy az érintettek nemcsak az ügyet nem akarják kommentálni, hanem az iskola hivatalos honlapján sem engedik megjelenni az ehhez kapcsolódó véleménynyilvánításokat, ahonnan így minden hozzászólást eltávolítottak. 

Ezzel párhuzamosan az Eötvös József Gimnázium öregdiákjainak Facebook-csoportjában is jelezték, hogy cenzúrát vezetnek be a témában. A csoportban egyébként adminként van jelen az iskola igazgatója, Moss László is. Tény ugyanakkor, hogy az ügyről szóló korábbi bejegyzéseket és hozzászólásokat meghagyták, csak a további kommentelést tiltották le. 

Ami pedig a tanárok követelését illeti: a kormány elkötelezett a pedagógusbér-emelés mellett, amiről folyamatosan egyeztet az érdekképviseletekkel. A nagyobb mértékű béremeléshez ugyanakkor szükséges az uniós források megérkezése, erről pedig december 12-én sikerült is megegyezni az EU-val. Amennyiben ezek a pénzek valóban megérkeznek, idén 21, jövőre 25, rá egy évre pedig 29 százalékkal emelkedhetnek a bérek az ágazatban, így 770 ezer forintra nő majd a pedagógusok átlagbére.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.