Több egyetem kész saját forrásból fedezni a hallgatók erasmusos tanulmányait

A Budapesti Corvinus Egyetem, és a Szegedi Tudományegyetem is kész biztosítani a 2024/25-ös tanévre a hallgatói kiutazások költségeit. Az SZTE nem kapott hivatalos értesítést az Európai Bizottság döntéséről.

Magyar Nemzet
2023. 01. 12. 8:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Budapesti Corvinus Egyetem bízik az Erasmus+ és Horizont Európa források körül kialakult helyzet mielőbbi megnyugtató rendezésében, szükség szerint azonban, a fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány támogatásával, kész biztosítani a 2024/25-ös tanévre a hallgatói kiutazások költségeit – írja lapunkhoz eljuttatott közleményében a A Budapesti Corvinus Egyetem. Mint részletezték, az egyetem stratégiai célja az egyetem közösségének nemzetköziesítése, amelynek része, hogy mind az oktatók, kutatók, mind a hallgatók a hazai kötelékeiket megtartva mobilitási programokban, nemzetközi együttműködésekben vehessenek részt. 

Az Erasmus+ program lehetőségeit leginkább kihasználó egyetemek között van a Corvinus: 

tanévenként nagyságrendileg 500 diák gazdagodott uniós támogatással külföldi tapasztalatokkal, és ezzel versenyelőnyt szereztek a későbbi munkaerőpiaci belépéshez. A program révén a hallgatók által megszerzett ismereteket, készségeket, kapcsolatrendszereket kivételes, Magyarország javára fordítható erőforrásnak tartja a Corvinus. A Budapesti Corvinus Egyetem bízik abban, hogy a források továbbra is hozzáférhetőek lesznek a magyar egyetemek oktatói és hallgatói számára.

 

Saját forrásból fedezné a Szegedi Tudományegyetem is

– Amennyiben megvonják a szegedi egyetem diákjaitól azt a lehetőséget, hogy pályázhassanak Erasmus+ oktatási csereprogramra, és ezzel elessenek attól, hogy külföldi egyetemeken tanulhassanak, akkor a SZTE saját forrásból biztosítani fogja az ehhez szükséges összeget a hallgatóinak – mondta Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemet működtető alapítvány kuratóriumának elnöke a Szeged.hu-nak. Mint tájékoztatott, a szegedi egyetem kurátorai ebben az ügyben már egyeztettek egymással, és teljes volt köztük az egyetértés. Hozzátette, 

az SZTE nem kapott hivatalos értesítést az Európai Bizottság döntéséről, amihez hozzátette: ilyen horderejű ügyekben nem sajtóhírek alapján tájékozódnak. 

Mint korábban beszámoltunk róla, a döntés értelmében nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű alapítványi formában működnek vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn. A tiltás a 2022. december 15. után elbírált pályázatokra vonatkozik. Magyarországon 21 alapítványi egyetem működik, köztük a Budapesti Corvinus Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Miskolci és a Soproni Egyetem, valamint a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem.

Navracsics Tibor uniós források felhasználásáért felelős miniszter lapunknak azt nyilatkozta, a korábbi tárgyalások során az Európai Bizottság említett aggályokat, de ezeket kezelték, ezért nem értik a mostani lépésüket. A miniszter szerint diszkriminatív a bizottság lépése.

Borítókép: a Szegedi Tudományegyetem épülete (Fotó: Szte.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.