Az éjszakai élet ismert alakja: Portik meg akarta öletni velem Fenyő Jánost!

Portik Tamás számára kedvezőtlenül alakult a Fenyő-gyilkosság miatt ellene – és Gyárfás Tamás ellen – zajló per mai bizonyítási eljárása. Az éjszakai élet egykori meghatározó alakja, aki Portiknak is dolgozott, terhelő vallomást tett. Kijelentette: Portik 1997 nyarán meg akarta öletni vele Fenyő Jánost, majd 2000-ben elismerte neki, hogy ő lövette le a Vico urát.

2023. 02. 14. 16:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kellemetlen napja volt ma Portik Tamásnak, akit a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet látogatófogadó helyiségéből kapcsoltak zárt rendszerű hírközlésen keresztül a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermébe, ahol az ellene és Gyárfás Tamás ellen Fenyő János meggyilkoltatása vádjával zajló pert tárgyalják. 

Egyfelől három kommandós őrizte még a börtönön belül is, ráadásul nem is bv-sek, hanem a Terrorelhárítási Központ három csuklyás fegyverese, másfelől az éjszakai élet két, egykori meghatározó figurája is terhelő vallomást tett rá.

 

Az ügetőhajtó merénylője

A 42. számú tanút a baracskai börtönből kapcsolták szintén zárt hírközlési láncon. Az illető elmondta: már hat évet letöltött a büntetéséből, és kedvezményekkel 2025-ben szabadulhat. A tanú a vádat képviselő ügyésznő többszöri kérdésére is fenntartotta a Nemzeti Nyomozó Irodában 2012. szeptember 11-én tett vallomását, miszerint 

Portik 1997 nyarán meg akarta bízni Fenyő János megölésével, amiért pénzt ígért, de amit nem vállalt el. A tanú kitért arra is, hogy Portik abban az időszakban összezördült Juszt László tévériporterrel, akire haragudott. Portik ezért előbb arra kérte, ölje meg Jusztot, majd amikor nemmel válaszolt az ajánlatra, akkor hozta elő Fenyő meggyilkolását.

Ügyésznői kérdésre, hogy miért bízott meg benne ennyire Portik, a tanú előbb körbeírta, majd nyíltan elmondta: elkövette számára az ügetőhajtó elleni merényletet, ezért Portik bízott benne. Egyébként is végzett az Energol Rt., így Portik számára egyéb „fegyelmező” tevékenységet, ha valakivel üzleti vitába keveredtek, ő megoldotta egy-két jól irányzott pofonnal.

Portik Tamás; Rohác, Jozef
Portik Tamás (b) és Jozef Rohác az Aranykéz utcai robbantás, valamint a Fenyő- és a Cinóber-gyilkosság összevont büntetőperének tárgyalásán a Fõvárosi Törvényszék tárgyalótermében 2016. március 31-én. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Az újabb ügyésznői kérdésre – Portik mikor ismerte be a 42. számú tanúnak, hogy ő ölette meg végül Fenyőt – a tanú azt válaszolta: ő 

1999-ben szabadult a börtönből, és emlékezete szerint 2000 körül lehetett az a találkozójuk, amikor elmondta Portik, végül is megölette Fenyő Jánost. Póta Péter bíró ekkor felhívta a tanú figyelmét, hogy ezzel terhelő vallomást tett Portik Tamásra. A tanú erre azt felelte: amit ő elmondott, azt Portiktól hallotta, de az is lehet, hogy Portik neki csak hencegett, a nagyságát akarta mutatni.

Portik egy tőmondattal reagált a 42. számú tanú mondandójára: szemenszedett hazugság az egész.

Ezután ugyancsak távmeghallgatással a 10. számú védett tanú következett volna, de betegség miatt nem állt rendelkezésre.

Portik kéreti magát

Portik Tamás ezután bejelentette, hogy a tárgyaláson a továbbiakban nem kíván részt venni, mert felkért ügyvédjének, Vincze Tamásnak el kell mennie, a helyettes ügyvédet viszont nem fogadja el, mert ő ebben a nagy horderejű ügyben nincs felkészülve, csak röviddel ezelőtt kapott a bírótól felkérést. (Pontosabban a Büntetőeljárásról szóló törvény értelmében Póta Péter bíró kirendelte a helyettesítő védőt még a tárgyalási nap elején, amikor tisztázódott, hogy Vincze ügyvéd 11 órakor távozik, illetve hogy a csütörtöki tárgyalási napon sem tud részt venni – a szerző.)

A bíró felhívta Portik figyelmét, hogy továbbra is rendelkezésre kell állnia, távmeghallgatás útján a továbbiakban is részt kell vennie a tárgyaláson, legfeljebb nem szól hozzá. Vincze Tamás védő végül 11 óra 10 perckor  távozott Portik mellől, a Büntetés-végrehajtási Intézetből, Szatai Tibor helyettes védő pedig megérkezett a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermébe.

Délután az éjszakai élet újabb egykori meghatározó alakja, R. László tett tanúvallomást. R. az olajozásból, a Conti Car-csoportból és a kecskeméti maffiaperből lehet ismerős az olvasónak. Tanúvallomást tett a Fenyő-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás miatt zajlott perben, amelyben Portikot 13 év fegyházra, Jozef Rohácot életfogytiglani fegyházra ítélték. 

A vallomása előtt Szatai Tibor helyettes védő tájékoztatta a bíróságot, hogy az egyórás ebédszünetben Portik nem kívánt vele beszélni. Szatai indítványozta, hogy a csütörtöki tárgyalásra idézett tanúkat a későbbiekben is hallgassa meg a bíróság, amikor Portik felkért ügyvédje, Vincze Tamás is felteheti majd nekik a kérdéseit, mert ő sem most, kedden, sem pedig csütörtökön nem kíván semmit sem kérdezni.

Portik meg akart felelni

R. László a tárgyaláson a korábbi vallomásait ismételve elmondta: 

Portik mindig meg akart felelni Gyárfás Tamásnak, szívességet akart neki tenni, hogy ezáltal Gyárfáson keresztül bekerülhessen a médiavilágba, amire nagyon vágyott. R. állítja: Portik még a maga számára nagyon előnytelenül festményt is cserélt Gyárfással, csak hogy a kedvében járjon. 

Gyárfás Tamás ekkor megjegyzést fűzött az elhangzottakhoz: azt ő nem tudja, hogy Portik szívességet akart-e neki tenni vagy sem, de az biztos, hogy ő nem kért tőle szívességet. Gyárfás azt is hangsúlyozta, ő nem cserélt képet Portikkal, a festményeit vásárolta, de nem Portik Tamástól.

R. László arról is beszélt, hogy Portik Tamás közvetlen, nagyon jó kapcsolatban állt Princz Gáborral, a Postabank elnök-vezérigazgatójával. A Keleti pályaudvarnál lévő postafiókból Tomori Tamás, Portik megbízásából, 120 millió forintot egy fiktív cég nevére fel is vett.

(A védelem a Népszavában megjelent újságcikkel igazolta, hogy a postahivatalban eljártak a Postabank képviseletében – a szerk.)

R. László elmondta: T. Tibortól, de másoktól is azt hallotta, Portik felbujtására ölték meg Fenyő Jánost. 

Ezután az ügyésznő kérdésére R. László mintegy két órát beszélt arról, hogy kit mikor öltek meg, ki kit akart sikertelenül megöletni, kit miként robbantottak fel, Portik kivel állt kapcsolatban, ő személyesen vele mikor és hol találkozott. R. László ugyanakkor a tárgyaláson is nehezményezte, hogy Portik az Energol egykori vezetőjeként „nagyon sok pénzről nem számolt el”. (Az Energol Rt. volt a ’90-es években az „olajozás” zászlóshajója, egyik üzletfelük volt a Conti Car-csoport, R. László az utóbbi vezetője volt Cs. Zsigmonddal, Portik pedig az Energol Rt. egyik igazgatója volt. A másik egykori mentora néhai Drobilich Gábor – a szerk.)

Portik Tamás reakciója R. László vallomására mindössze annyi volt, hogy a tanú hazudik.

A tárgyalás csütörtökön folytatódik újabb tanúk meghallgatásával.

Borítókép: 1998. február 11-én nyomozók állják körbe az áldozat holttestét (Fotó: archív)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.