Vizsgálják az Energol titkosszolgálati hátterét

A katonai elhárítási fedőcégnél keletkezett vagyon alvilági újrafelosztása vezethetett többek között a Prisztás-gyilkossághoz is.

Swendt Pál
2014. 02. 12. 5:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem alaptalan az a Magyar Nemzetben közzétett információ, hogy a kilencvenes években elkövetett leszámolásos merényletekkel összefüggésben eljárás alatt álló Portik Tamáshoz köthető Energol Rt. titkosszolgálati támogatással jelent meg az olajbűnözés terén. Egyebek mellett ez is elhangzott a parlament nemzetbiztonsági bizottsága tegnapi ülésén, amelyen a polgári titkosszolgálatok vezetői számoltak be az elmúlt évi tevékenységükről, illetve az előttük álló feladatokról. A Magyar Nemzet úgy tudja, a zárt tanácskozáson a Belügyminisztérium képviselője arról tájékoztatta a bizottságot, hogy az Energol és a szolgálatok kapcsolatát jelenleg is vizsgálják. Az ülésen elhangzott továbbá, hogy az olajos cégnél keletkezett vagyon alvilági újrafelosztása vezetett a kilencvenes években elkövetett leszámolásos merényletekhez.

Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s elnöke a zárt ülésre hivatkozva nem kívánta kommentálni a lap értesüléseit, ezzel együtt közölte, hogy az ügynek folytatása lesz, mert a testület további tájékoztatást kért az erre illetékes szervektől.

Mint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, a Nemzetbiztonsági Hivatal mellett Portik az egykori Katonai Biztonsági Hivatallal is kapcsolatban állt, mivel az Energolt a katonai elhárítás hozta létre.

A jövedéki és olajszőkítési ügyletekből hatalmas vagyonra szert tett „fedőcég” ötvenszázalékos tulajdonosa egy német állampolgársággal is rendelkező autókereskedő, Gulyás Emil volt, a kisebb üzletrészek pedig Portikhoz, ifjabb Gulyás Emilhez, valamint a számos bűncselekmény elkövetése miatt többszörösen börtönviselt Drobilich Gáborhoz és Ferencsik Attilához és a kémelhárítás által gazdaságbiztonsági területen foglalkoztatott Kerekes Istvánhoz tartoztak. A „Guriga tábornokként” elhíresült férfi aktív titkosszolgaként vehetett részt az olajos részvénytársaság megalapításában – majd 1996-ra összekülönbözött Portikékkal, és kivonult a társaság irányításából. Az Energol legjobb éveiben, 1996-tól több mint egy éven át az MSZMP KB volt agitprop alosztályvezetője, Csikós József vezérigazgatóként irányította az olajtársaságot. Az egykori pártmunkás 1995-ig a BM Központi Adatfeldolgozó és Nyilvántartó Hivatalát is vezette.

Portik 2008 nyarán kapcsolatba lépett Laborc Sándorral, a polgári elhárítás akkori vezetőjével. Hangfelvételek tanúsága szerint abban állapodtak meg, hogy Portik megpróbál leleplező információkat gyűjteni az akkori ellenzéki politikusokról az MSZP hatalmon maradása érdekében. Kiderült: Portik kiváló szocialista kapcsolatairól is beszámolt, és azt is tudatta vele, hogy pénzzel támogatott MSZP-s köröket. Kapcsolatának törvényességét a Központi Nyomozó Főügyészség is vizsgálja.

Portik Tamás – akit hétfőn nem jogerősen tizenegy év fegyházbüntetéssel sújtott a Fővárosi Törvényszék a Prisztás-gyilkossággal összefüggésben – az Energolon keresztül lebonyolított bűnös olajügyletekkel tett szert hatalmas vagyonra, amellyel később az éjszakai életben is komoly befolyást szerzett. A Magyar Nemzet korábban megírta: azt csak találgatni lehet, hogy ebből mekkora részt hasított ki magának az Energol Rt., mint ahogyan azt is, hogy hová vándoroltak a törvénytelenül megszerzett, majd kifehérített összegek.

 

Az Energol egyik legfőbb beszállítója egy miskolci cég, az ETL Ipari Rt. volt. Az MSZP örökös „energetikai pápájaként” számon tartott Karl Imre 1996-ban, az olajbiznisz legjövedelmezőbb évében ült be az ETL felügyelőbizottságába – írta a Heti Válasz. Karl 1994 és 2002 között országgyűlési mandátummal rendelkezett, majd a Gyurcsány-korszakban már a Magyar Villamos Művek stratégiai vezérigazgató-helyettese volt. Karlhoz hasonlóan 1996-ban csatlakozott az ETL felügyelőbizottságához Szűcs Erika, az MSZP országos választmányi tagja. Később Miskolc alpolgármestere volt, jelenleg pedig a Demokratikus Koalíció tagja. Szintén ebben az évben lett felügyelőbizottsági tag Lippai Lajos, szocialista országgyűlési képviselő – a politikus Bőcs polgármestereként, 2006-ban hunyt el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.