időjárás 26°C Fatime 2023. június 5.
logo

Dollárbaloldal: valóságos csúcsforgalom volt Münchenben + videó

Munkatársunktól
2023.02.04. 07:45 2023.02.04. 09:33
Dollárbaloldal: valóságos csúcsforgalom volt Münchenben + videó

A dollárbaloldal intézője, Korányi Dávid és Karácsony Gergely főpolgármester néhány nappal az Action for Democracy első magyarországi átutalása előtt konferencián vett részt Münchenben Alex Sorossal, a milliárdos spekuláns Soros György fiával. Egy panelbeszélgetésről készült videón bárki megnézheti Karácsony nevetséges szereplését. A német városban egyébként a rendezvény után felbukkant Márki-Zay Péter, a baloldal volt kormányfőjelöltje is, állítása szerint a konferencián részt vevők közül senkivel nem találkozott.

A magyarországi dollárbaloldalhoz a külföldi pénzek nagy része Soros György milliárdostól jöhetett, méghozzá Bajnai Gordon volt kormányfő közreműködésével – jelentette ki nemrég az MSZP volt kommunikációs igazgatója. Kerényi György közölte: „A Bajnai Gordon által leszervezett pénz valós forrását továbbra sem árulja el senki (bár a neve a támogatásról szóló megbeszéléseken sem került elő, de mindenki tényként kezeli, hogy nagyrészt a Bajnaival jó kapcsolatban lévő Soros Györgytől érkezett), a pártok versengésében felhasznált támogatás egy civil szervezethez jött.” 

Mint az már köztudott, hozzávetőleg négymilliárd forint érkezett a magyar ellenzékhez egy Svájcban bejegyzett alapítványon és a Korányi Dávid által vezetett Action for Democracy (AD) nevű amerikai szervezeten keresztül.

Az is tény, hogy az utalások megkezdése előtt néhány nappal azonos helyen, egy müncheni biztonságpolitikai konferencián felbukkant Soros György fia, Alexander Soros, az amerikai támogatások gyűjtését és útját egyengető Korányi Dávid és Karácsony Gergely főpolgármester is. Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy Korányi ekkor Karácsony főtanácsadójaként is ténykedett. A 2022. február 18. és 20. között megrendezett konferencia egyik panelbeszélgetésén a varsói és az isztambuli polgármester társaságában részt vett Karácsony is, igaz, egyedül ő nem tudott angolul, ezért az előre megírt szövegét magyarul olvasta fel, Korányi pedig lefordította azt a többi résztvevő számára. Karácsony egyébként olyan magvas gondolatokat osztott meg a jelenlevőkkel, mint „Én vagyok a soros, ezt a szójátékot nem tudom, hogy le tudod-e fordítani”. (Részletesebben lásd keretes írásunkat.)

Karácsony (középen), mellette tolmácsa, Korányi Dávid. Csak a magyar főpolgármester nem tudott angolul megszólalni
 

A kétnapos konferencián részt vevő Alexander Soros kissé kilógott a sorból, hiszen rajta kívül gyakorlatilag mindenki fontos választott pozíciót töltött be. Soros György milliárdos üzletember fia a tanácsadó csapat tagjaként és az Open Society Foundations elnökhelyetteseként volt jelen, ám az eseményről készült fényképek tanúsága szerint meglehetősen sokan keresték a társaságát.

Alexander Soros (jobbra) itt például egy amerikai tisztviselő társaságában a konferencián

Bár Alexander Soros éppen Karácsony Gergellyel és Korányival nem készített nyilvános fotót, mégis nehezen elképzelhető, hogy Korányi háromnapos müncheni tartózkodása alatt elkerülték volna egymást.

Az már csak hab a tortán, hogy ekkortájt, február 23-án Márki-Zay Péter, a baloldal akkori kormányfőjelöltje is Münchenbe utazott, igaz, azt állítja, nem találkozott Korányi Dáviddal, aki szerinte ekkor már nem is tartózkodott a német városban. Mindenesetre néhány órával később, február 24-én már gurultak is a dollárok a Márki-Zay nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalom számlájára, a „feladó” pedig nem volt más, mint a Korányi-féle Action for Democracy.

Felvételek bizonyítják, hogy a tavalyi müncheni biztonságpolitikai konferencián az Action for Democracy több vezető személyisége is megjelent, az érintettek mind szorosan kötődnek Soros Györgyhöz és fiához. Az eseményen Korányi a hivatalos programban nem szereplő panelelőadást tartott az AD egy másik alapítójával, Rafal Trzaskowski varsói polgármesterrel. Mellettük ott volt például Wesley K. Clark korábbi amerikai tábornok. Az egykori katona a tavalyi választás kampányában Márki-Zay Péterrel is egyeztetett. A müncheni konferencia felvételeinek, adatainak tanúsága szerint David Miliband, Nathalie Tocci és Anne Applebaum is részt vett az eseményen, ők szintén kapcsolatba hozhatók az Action for Democracyvel.

Korányi és Trzaskowski egy panelbeszélgetésen Münchenben

Lényeges körülmény, hogy Soros György fia mindenképpen kapcsolható az AD-hez, ugyanis még a Twitter-oldalán is megosztotta a dollárbaloldal botránya mögött álló szervezet egyik reklámját. Mint ismert, ezt a felhívást a New York-i Times Square-en is kivetítették, ráadásul a Twitterre maga Alexander Soros is kiírta az akció mottóját: „Segíts a magyaroknak választani”. Mindemellett pedig Kati Marton, a pénzgyűjtés egyik szervezője Soros Györggyel és fiával vállaltan szoros kapcsolatot ápol, amit egy 2018. márciusi fénykép is bizonyít.

Az amerikai befolyás miatt sérülhetett hazánk szuverenitása, ezért a nemzetbiztonsági szolgálatok vizsgálatot indítottak a történtek miatt. Az ennek eredményeként elkészült beszámoló megállapította, hogy az alapítványt „eleve felépített pénzügyi háttérrel, célhoz kötötten hozták létre”. A Nemzeti Információs Központ jelentése szerint „megerősítést nyert, hogy a külföldről érkező pénzügyi forrásokkal kapcsolatba került cégek megbízott félként szerepelnek egyes ellenzéki pártok kampánybeszámolóiban is”. A történteket az Állami Számvevőszék és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is vizsgálja.

Lapunk kérdéseket intézett Karácsony Gergelyhez és Márki-Zay Péterhez is azt tudakolva, hogy a tavalyi müncheni konferencián találkoztak-e és egyeztettek-e Soros György fiával, Alexander Sorossal. A baloldal volt kormányfőjelöltje lapunknak elmondta, a konferencia résztvevőivel, így Korányi Dáviddal Münchenben nem találkozott. Hangsúlyozta, ez igaz Alexander Soros vonatkozásában is, de vele máshol sem lépett kapcsolatba. Megpróbáltuk elérni Korányi Dávidot is, ám nem jártunk sikerrel.

Bűnös város

Miután Karácsony Gergely azzal a fordulattal kezdte bemutatkozóját, hogy felidézte, Horthy Miklós kormányzó bűnös városnak nevezte Budapestet, a beszélgetés moderátora a többi résztvevőt is arról kezdte kérdezgetni, hogy az általuk vezetett települést a bűn vagy a szeretet városának tartják-e. Megszólalásai során a budapesti főpolgármester folyamatosan kedvezőtlen fényben igyekezett beállítani a magyar kormányt, amely szerinte egymás ellen fordítja a kistelepülések és a nagyvárosok lakosságát, gyűlöli a budapesti liberális elitet, nem támogatja Karácsony „ambiciózus” klímastratégiáját. Budapest első embere emellett olyan képtelenségeket hangoztatott, mint hogy a főváros maga gyártana villamosokat, amit pedig azzal indokolt, hogy a régi, rossz állapotú járműveket karbantartó mérnökök „ezzel az erővel” újakat is tudnának építeni.

Figyelemre méltó, hogy Karácsony az egyik megszólalása előtt azt a viccesnek szánt kijelentést tette, hogy „Én vagyok a soros” – a tőzsdespekulánsra utalva –, majd azon sajnálkozott, hogy ez a „poén” nem fordítható le angolra. Ezzel szemben valóban ironikus jelenet volt, amikor a beszélgetés elején a moderátor külön kiemelte, hogy Karácsony nem tud angolul, s hogy a panel tagjai közül egyedüliként szorul tolmács segítségére. Emlékezetes, a baloldali előválasztáson 2021-ben elbukott politikus korábban maga minősítette angoltudását „hiperpasszívnak”.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Kurucz Árpád)

Guruló dollárok

Ezért tesz háborúpárti nyilatkozatokat a dollárbaloldal

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.