Donáth Anna visszatérése sem segített a Momentumon

Gelencsér Ferenc Indexnek adott interjújával próbál a felszínen maradni a politikai kommunikációs térben a Momentum. A pártelnöknek jutott az a hálátlan feladat is, hogy kritikát fogalmazzon meg Orbán Viktor évértékelőjével kapcsolatban.

2023. 02. 21. 5:55
Fotó: Nagy Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét Gelencsér Ferencé lett a főszerep a Momentum kommunikációjában. A pártelnök pozícióját sokan megkérdőjelezték, miután február negyedikén Donáth Anna EP-képviselő tartott hatásosnak szánt „jövőértékelő” beszédet a párt rendezvényén.

Bár a Momentum szerint vezetőre van szüksége az országnak, azt egyelőre nem árulták el, hogy ők kit jelölnének például miniszterelnöknek egy következő választás alkalmával.

Gelencsér Ferenc az Indexnek adott nagyinterjút, ami még pénteken jelent meg. A pártelnöktől ezúttal is azt kérdezték meg először, hogy meddig marad még a Momentum vezetője. Gelencsér jelezte, hogy 2024 júniusáig tart a mandátuma, tehát a Momentumban várhatóan a jövő évi európai parlamenti és önkormányzati választások után jöhet majd a vezetőváltás.

A pártelnök előrevetítette, neki nincsenek miniszterelnök-jelölti ambíciói, és azt is elárulta, hogy szerinte az a valódi munka, hogy a Momentum politikusai nemzeti konzultációs ívekből gyártanak tüzelőt Kaposváron.

Szerinte ezt kell tennie egy parlamenti pártnak, bár új szavazókat nem vár a tevékenységtől.

A Momentum elnök arra utalva, hogy kevesebbet fognak bejárni az Országgyűlésbe a jövőben, úgy fogalmazott: 

a politikát ki kell vinni a nép templomából.

Az ő módszere erre többek között az, hogy tömegközlekedéssel jár-kel Budapesten, míg más politikusok szerinte inkább a luxus Skodáikba ülnek be, mert már teljesen elszakadtak a valóságtól. Az interjúban Gelencsér megpróbálta definiálni, hogy milyen párt is a Momentum, melyről kijelentette, hogy liberális, de manapság szerinte minden pártnak zöldnek is kell lennie. Önmagát liberális konzervatívként írta le, a kormánypárti politikának egy részét pedig kőkemény kommunista politikaként jellemezte. 

Szerinte az óriási gondot jelent, ha a kormányon belül vannak viták egyes kérdésekben, viszont ha a hatpárti baloldal kormányozna, az lenne a demokrácia csúcsa, hogy vitatkoznak egyes kérdésekről. 

Annyi még kiderült, hogy a Momentum támogatja az előválasztást az önkormányzati választások előtt is, de hogy melyik budapesti kerületben kit fognak jelölni vagy kit támogatnak, arról nem esett szó.

Az interjú után Gelencsérnek jutott az a hálátlan feladat is, hogy reagáljon a miniszterelnöki évértékelőn elhangzottakra. A Momentum vezére szerint beismerés volt Orbán Viktor beszéde, szerinte a 13 éves kormányzás eredménye a most bejelentett ország- és vármegyebérlet. Gelencsér ezen felül megállapította, hogy a kormánynak nincs átfogó javaslata a családok megsegítségére (sic!), az infláció leküzdésére, a fizetések felzárkóztatására, az értékteremtő új munkahelyek létrehozására.

Érdemes megjegyezni, hogy Orbán pont arról beszélt, hogy a családtámogatási rendszert fenntartják, és a fiatal anyák adómentességével bővítették idén januártól. Az inflációról a miniszterelnök kijelentette, hogy egy számjegyűre csökkentik az év végéig. A minimálbér ma magasabb, mint 2010 előtt az átlagbér, és egymillió fővel többen dolgoznak ma, mint 2010-ben.

Gelencsér Ferenc mindezek ellenére úgy látja, hogy a sokadik kétharmad csupán arra elég, hogy a kormány megpróbálja az emberek torkán lenyomni az általa legyártott hamis valóságot.

Borítókép: Donáth Anna visszatérése sem segített a párton (Fotó: Nagy Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.