Gyárfás–Portik-per: a tanúk szavahihetőségét vizsgálhatják

Két olyan tanút is meghallgatnak kedden a Fenyő-gyilkosság miatt indult perben, akik korábban meglehetősen ellentmondásosan nyilatkoztak, vagy éppen már a bizonyítási eljárásban korábban megcáfolták állításaikat. A. Gábor, Tasnádi Péter volt munkatársa, valamint Vajtó Lajos egy sor kérdésre számíthat a rendőrségen tett tanúvallomásaik, illetve a perben tett korábbi kijelentéseik kapcsán.

2023. 02. 07. 5:55
GYÁRFÁS Tamás
Budapest, 2020. február 11. Gyárfás Tamás médiavállalkozó, sportvezetõ érkezik büntetõperére a Fõvárosi Törvényszék épületében 2020. február 11-én. Fenyõ János médiavállalkozó meggyilkolásának ügyében felbujtóként elõre kitervelten elkövetett emberöléssel megvádolt Gyárfás Tamás korábban tagadta bûnösségét. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán

Két olyan tanút is meghallgatnak kedden a Fenyő-gyilkosság miatt indult perben, akik korábban meglehetősen ellentmondásosan nyilatkoztak, vagy éppen már a bizonyítási eljárásban korábban megcáfolták állításaikat. A. Gábor, Tasnádi Péter volt munkatársa, valamint Vajtó Lajos egy sor kérdésre számíthat a rendőrségen tett tanúvallomásaik, illetve a perben tett korábbi kijelentéseik kapcsán.

A Fővárosi Törvényszéken két olyan tanú is Póta Péter bíró elé áll kedden, akinek akár kétségbe is vonhatja a védelem a szavahihetőségét a Fenyő János meggyilkoltatása miatt 2019. november 11-én kezdődött per bizonyítási eljárásában. Az egyiket, 

A. Gábort, Tasnádi Péter egykori emberét korábban már meghallgatta a bíróság, majd későbbi tanúk cáfolták egyes állításait.

Póta bíró aprólékos, minden részletre kiterjedő tárgyalásvezetése miatt azonban ismét beidézték, hogy a még fennálló vagy az őt cáfoló vallomások alapján újonnan felmerülő kérdéseket tisztázzák.

Ismert, a vád szerint Gyárfás Tamás előbb megbízta Tasnádi Pétert, hogy ölesse meg Fenyőt, amit Tasnádi elvállalt, ám nem hajtotta végre, ugyanakkor  a megbízási díjat felvette. A vád szerint Gyárfás ezután felbujtotta Portik Tamást, hogy ölesse meg üzleti ellenfelét, Fenyő Jánost, amivel aztán Portik megbízta a szlovák bérgyilkost, Jozef Rohácot.

Tasnádi egykori munkatársa, A. Gábor 2005-ben felkereste Gyárfást és pénzt akart.

A. Gábor a korábbi tárgyalásokon rendre azt vallotta: 2005 januárjában nem járt Gyárfásnál a Nap TV székházában, és tagadta, hogy közölte volna vele, hogy most engedték el a fogdából, mert egykori munkáltatójáról, Tasnádi Péterről mindent elmondott, amit elkövetett, csak a Gyárfással fennálló kapcsolatáról nem beszélt. Gyárfás verziója szerint ugyanis Agárdi (aki Gyárfásnak Fenyvesi Sándorként mutatta be magát) a Nap TV elnökének tudomására hozta: nyitott arra, hogy erről a továbbiakban is hallgasson.

Gyárfás erre azt mondta:

ez nem lenne helyes, menjen csak vissza oda, ahonnan elengedték, és tegyen eleget állampolgári kötelezettségének.

A bizonyítási eljárás során Gyárfás azt is elmondta: A. Gáborral tárgyalva az udvarra néző ablakából észrevette, hogy éppen megérkezett a Nap TV székházába a televízió egykori ügyvédje, a mostanában Völner Pál jogi képviselőjeként ismert Papp Gábor. Javasolta Agárdinak (Fenyvesinek), hogy vele is beszéljen. Az addig beszédes vendég azonban nem élt a lehetőséggel, hanem villámgyorsan távozott.

A tanúskodó Papp megerősítette Gyárfás szavait. Gyárfás ugyanakkor benyújtotta a bíróságnak az ügy kivizsgálója, Krajnyák Péter rendőr őrnagy 2005. augusztus 25-i keltezésű határozatát, amely tényként beszél „Fenyvesi” és Gyárfás találkozójáról.

A tárgyaláson Gyárfás azt is elmondta, hogy felkutatta és benyújtotta a sajtóban megjelent egykori cikkeket, amelyekből szerinte az következik, hogy Tasnádi egykori testőre, Agárdi Gábor (Fenyvesi Sándor) a hatósággal vádalkut köthetett, hogy lépre csalja Gyárfást.

A keddi tárgyaláson mindezekkel szembesítik A. Gábort.

Utána terv szerint Vajtó Lajost hallgatja meg a bíróság.

Vajtó onnan lehet ismerős a Magyar Nemzet olvasóinak, hogy ő szervezte meg 2008-ban az „olajozó” bűnöző, Portik Tamás és a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója közötti két találkozót, amin részt vett Portik, Laborc Sándor, a polgári titkosszolgálat hivatalban lévő főnöke, Glemba Zoltán, Laborc jobbkeze, valamint Vajtó Lajos üzletember, aki az idő tájt a Nemzeti Lóverseny Kft.-t vezette.

Portik Vajtóhoz egy belvárosi étterem teraszán azzal az ürüggyel lépett oda, hogy a szervezett bűnözés és a különböző bűnüldöző szervek közötti összefonódásról szeretne beszámolni. A maffiózó szándékáról Vajtó értesítette Szilvásy Györgyöt, aki ezután utasította Laborc Sándort, hogy „kezelje” a Portik-ügyet. A beszélgetéseket mind Portik, mind az elhárítás rögzítette. Az utóbbitól került ki aztán a beszélgetések leirata. Innen tudható, hogy a Fenyő-gyilkosság is a beszélgetés tárgya volt.

Borítókép: Gyárfás Tamás megérkezik a törvényszékre (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.