Jámbor aktivistája a magyar viperás támadó

Lelkesen segítette a Párbeszéd frakciójában ülő politikust a tavalyi kampányban az antifatörzshelyek állandó vendége.

Munkatársunktól
2023. 02. 15. 17:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jámbor András, a Párbeszéd parlamenti képviselőjének közvetlen segítője az a nő, akit a négy gyanúsított egyikeként elfogtak a rendőrök a hétvégi viperás támadásokkal összefüggésben – adta hírül a Pesti Srácok. A nőt, akit azóta le is tartóztattak, Dobos Krisztinának hívják. 

Kiderült róla, hogy nemcsak lelkes „Jámbi-rajongó”, aki naponta osztja a politikus bejegyzéseit, hanem Jámbor aktivistája, kampányának segítője volt. A párbeszédes képviselő nevével fémjelzett Szikra Mozgalom korábban azt állította, hogy semmi közük nincs az antifa támadókhoz.

Dobos Krisztina az olyan közismert VIII. kerületi antifatörzshelyek állandó vendégei közé tartozik, mint az Auróra és a Golya, emellett pedig a Város Mindenkié csoport aktivistája. Facebook-ismerősei között – amiből nincs túl sok – megtaláljuk Pikó András VIII. kerületi polgármestert is. A Mércén is bőven található anyag Dobos Krisztináról, például a Szikra-naplók sorozatban, ahol Jámbort és mozgalmának a segítőit, illetve kampánycsapata tagjait népszerűsítették. Ezen kívül Dobos Krisztina ott volt több szikrás akciónál is. A belvárosi kaszinók elé szervezett „Fizessenek a gazdagok!” mottójú blokádokon Jámbor mellett mutatkozott.

A PestiSrácok.hu kedden tényfeltáró riportban mutatta be, hogy Jámbor András személye összefonódik a radikális, egyes országokban terroristaként kezelt antifasiszta hálózattal. Jámbor hívta életre a Mérce.hu-t és annak antifa blogját, a Tett.Mérce.hu-t, ahol főszerkesztő is volt. Ezután Karácsony Gergely főpolgármesteri tanácsadója, majd Szabó Tímea nemzetközi hátterű pártjának színeiben az Országgyűlés képviselője lett. Manapság Lenin lapjának és mozgalmának (Искра) nevét felvevő Szikra Mozgalom élén folytatja munkásságát.

Ez a hálózat hirdette meg a hétvégi antifa tüntetést, szerveztek, toboroztak résztvevőket. Közben a Mérce még egy korábbi, 2020-as írását is újra elővette, amelyben legalizálják az erőszakot, ha azt a szerintük nácinak vélt emberek ellen követik el. 

A három lengyel, akiket agyba-főbe vertek viperákkal és bokszerekkel, városnéző turista volt. A munkahelyére tartó T. Zoltán, akit a postáról kijövet kaptak el, mindössze nemzeti érzelműként jellemezhető, nem volt köze a túrához vagy a kitörés napi megemlékezésekhez. Az is elég merész állítás, hogy a kitöréstúra résztvevői nácik lennének – a 60 kilométeres teljesítménytúrán idén több mint háromezren vettek részt, közülük nagyon sokan teljesítménytúrázók vagy katonai hagyományőrzők.

Habár maga a Jámbor nevével fémjelzett Szikra Mozgalom is lelkesen terjesztette az antifa tüntetés meghívóját, önálló grafikákkal is toborzott, a hétvégi brutális és országos botrányt kavaró terrortámadások után most a szervezet igyekszik letagadni a támadókkal való kapcsolatát:

A sajtóban megjelent, a Szikra Mozgalmat ért alaptalan vádakat visszautasítjuk, ezen sugalmazások célja nem más, mint az uszítás és még több erőszak provokálása az országban. Előbbiek kapcsán vizsgáljuk a jogi lehetőségeket.

– írták mai a közleményükben. Megszólalt Jámbor András is:

Aki ismeri az én munkásságomat vagy a Szikráét, az tudja, hogy elítéljük az erőszak minden formáját. Így elítéljük a hétvégén elkövetett erőszakos támadásokat is, legyenek azok antifa vagy náci támadások, amelyek egyébként a Halászbástyánál békésen tiltakozó tagjainkat is érték. Hazudozhat erről a Fideszhez és a Mi Hazánkhoz kötődő média, de mi soha nem támogattuk, és soha nem is fogjuk támogatni, az erőszakos akciókat.

 

Borítókép: Jámbor András, Párbeszéd képviselője az Országgyűlés plenáris ülésén (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.