Tízéves terve válhat valóra Gyurcsánynak

Egy dolgot nem próbált még az ellenzék 2010 óta, hogy legyen egy domináns párt – erről beszélt a Partizánnak adott interjúban Gyurcsány Ferenc egyik legfőbb bizalmasa, Molnár Csaba. A DK ügyvezető alelnökének, EP-képviselőjének szavaiban visszaköszön Gyurcsány 2014-ben, az önkormányzati választások előtt közzétett elképzelése, miszerint egy egységes Demokrata Pártot kellene létrehozni az Orbán-rendszer ellen.

Bákonyi Ádám
2023. 02. 08. 5:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután vasárnapi évértékelőjében Gyurcsány Ferenc újra világossá tette, hogy a DK az egyetlen alternatíva a baloldalon, és amelynek elsődleges célja, hogy az „Orbán-kormány ellenfeleinek otthona” legyen, a Gulyás Márton-féle Partizán hétfőn interjút készített Molnár Csabával. Ebben a DK ügyvezető alelnöke, EP-képviselője, Gyurcsány egyik legfőbb bizalmasa eleve hibás ötletnek nevezte a 2021-es ellenzéki előválasztást, mondván: egy parlamenti választáson nincs jelentősége az egyéni képviselőjelöltek személyének, Orbán Viktor és Márki-Zay Péter között döntöttek a választók. Molnár tagadta, hogy az előválasztás előtt a DK különalkut kötött volna a Jobbikkal. Állítása szerint ugyanakkor Karácsony Gergely sokáig azon dolgozott, hogy egy teljes politikai szövetség jöjjön létre a DK-val szemben, aki ezért a Momentum és az LMP mellett a Jobbikkal is tárgyalt erről. A DK azonban megneszelte, mire készülnek, és pár óra alatt megállapodott a Jakab Péter vezette Jobbikkal.

– Nekünk elemi érdekünk volt, hogy egy ilyen szövetség ellenünk ne tudjon létrejönni – fogalmazott a DK alelnöke, aki szerint mindennek ugyanakkor nem volt hatása a későbbi választási eredményre.

Ezután következett az interjú legérdekesebb része, amikor a baloldal negyedik kétharmados vereségének okairól volt szó, és amellyel kapcsolatban Molnár Csaba azt fejtegette: az ellenzék 2010 óta lassan szinte mindent kipróbált már, kivéve egyet. – Azt, ami egyébként győzelemre vezetett 2002-ben és 2006-ban, hogy legyen egy domináns párt. Erre készül most a DK, amely ezért alakított árnyékkormányt Dobrev Klára vezetésével – fogalmazott Molnár, aki szerint nem gátolja a DK érvényesülését, hogy Gyurcsány évek óta, minden felmérés szerint az ország legelutasítottabb politikusa. „A magyar demokrácia […] pártelvű és nem személyi elvű. Egy politikus jóságát és politikai befolyását, erejét nem a személyes népszerűsége méri” a parlamentáris rendszerekben, hanem a pártjának a támogatottsága – magyarázta Gyurcsány bizalmasa. Példaként Dávid Ibolyát és Karácsony Gergelyt említette, akik hiába számítanak népszerűnek a felmérések szerint, a pártjuk támogatottsága nagyon alacsony.

Molnár Csaba egy domináns baloldali pártra vonatkozó felvetése már csak azért is fontos, mert az megegyezik Gyurcsány Ferenc 2014-ben, az önkormányzati választások előtt a Népszabadságban közzétett elképzelésével, miszerint egy egységes Demokrata Pártot kellene létrehozni az Orbán-rendszer ellen.

„Az optimális végcél világos: egységes Demokrata Pártot kellene létrehoznunk. De látva a mostani önkormányzati választásra való felkészülés bukdácsoló tárgyalásait, a kompromisszumképtelenség riasztó fokát, a mai érzésem szerint ez még nagyon messze van” – írta ekkor a DK elnöke, akinek kis híján tízéves elképzelése a jövőre esedékes önkormányzati választásra akár valósággá is válhat. Ismert: csak az elmúlt hónapokban összesen tizennyolc, alapvetően az önkormányzati szférában dolgozó ellenzéki politikus igazolt át a DK-ba, köztük momentumosok, párbeszédesek, MSZP-sek, jobbikosok. Egyébként Gyurcsány már 2014-ben is azt mondta, amit legutóbb most vasárnap. – Hatékony, a szociális felelősséget vállaló, a tisztességes versenyt garantáló, ezt szabályzó, ellenőrző államot akarunk, ha úgy tetszik, európai köztársaságot. Nincs kompromisszum. Vagy-vagy. Vagy Orbán illiberális demokráciája, vagy európai, polgári liberális demokrácia. A kettő között nincs semmi – fogalmazott lassan tíz éve a DK elnöke.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.