A Kúria is nagyrészt a PestiSrácoknak adott igazat a Szeviép-ügyről szóló cikksorozatuk kapcsán

Nóvé Ágnes bírónő elégtételt akart venni a portálon, ezért adott be felülvizsgálati kérelmet a Kúriához. A legfelsőbb bírói fórum azonban jóváhagyta az előzőleg eljáró bíróságok döntéseit. A Kúria döntéseit irányadónak kell tekinteni az alsóbb fokú bíróságokon is.

Magyar Nemzet
2023. 03. 22. 17:41
null
20230126 Debrecen Még kell egy kis idő az ítéletig a Szeviép-ügyben. Továbbra is azt állítja az ügyészség, hogy a Szeviép vezetői ésszerűtlenül adtak kölcsönöket, sokszor nem csak saját tulajdonú cégeknek. Ezek pedig nagyban hozzájárultak a cég csődjéhez. A védelem szerint viszont a vádlottak, ha időnként hoztak is rossz döntéseket, nem szándékosan tették tönkre a céget. A hosszú évek óta tartó büntetőeljárás perbeszédekkel folytatódott a Debreceni Törvényszéken. Fotó: Czinege Melinda CZM Hajdú-Bihari Napló Fotó: Czinege Melinda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Botkáékkal pacsizó bírák” – többek között ezt az értékítéletet is elfogadhatónak tartja a Kúria friss, jogerős, precedensértékű döntése a durva összeférhetetlenségi botrányba keveredett szegedi bírónőről, Nóvé Ágnesről és társairól, erről számolt be ma a PestiSrácok.hu. A portál nyomozta ki, hogy miközben Nóvéék felmentő ítéletet hoztak a több száz alvállalkozót tönkretevő Szeviép vezetőinek ügyében, a bírónő férjével közös cége százmilliós nagyságrendű üzleteket bonyolított a szegedi önkormányzattal. 

BOTKA László, Kúria
Botkával pacsizó bírák – immár a Kúria szerint is állíthat ilyet a PestiSrácok.hu Nóvé Ágnesékről. Fotó: Rosta Tibor

– Köztudott, hogy a Szeviép-vezérek ezer szálon kötődnek Szeged baloldali városvezetéséhez, ezért merült fel az összeférhetetlenség vádja. A bírónő mégis a „jó hírnevének” megsértésére hivatkozva kezdeményezett pert a PestiSrácok.hu ellen és azért nyújtott be felülvizsgálati kérelmet a Kúriához, 

mert első- és másodfokon nagyobbrészt nekünk adott igazat a bíróság. A Kúriától azonban olyan indokolást kapott, amit nem tesz zsebre

– foglalta össze az esetet a PestiSrácok.hu. 

A Kúria jóváhagyta az első- és másodfokú bíróság érveit

Hozzátették: A Kúria Dr. Kovács Zsuzsanna elnökölte öttagú tanácsa 21 oldalas ítéletben vezette le az első- és másodfokú bíróság érveit és Nóvé Ágnes kifogásait, és indokolta meg, miért döntött helyesen javukra a két ítélőszék. 

„Nóvé Ágnes szegedi bírónő minden követ megmozgatott, hogy elégtételt vegyen a PestiSrácok.hu-val szemben. Még azt is sikerült elérnie, hogy – furcsa és ritka módon – az ügyészség rágalmazás gyanújával közvádas eljárást indítson a szerző ellen, akit megalázó módon a szegedi rendőrségre állítottak elő és ott rabosították. Sajtópert is indított, helyreigazítás kikényszerítésére, majd ezt követte a bírónő és férjével közös, családi építőipari cégének, az ÉPTÁRKER Kft.-nek a közös pere kiadónkkal szemben, amiben összesen 9 millió forint (!) sérelemdíj megfizetését követelték” – idézték fel cikkükben.

A portál felhívta a figyelmet arra is, hogy a Kúria döntéseit irányadónak kell tekinteni az alsóbb fokú bíróságokon. 

„Ezért is rendkívüli, hogy megállapítást nyert többek között: a bíróság döntése kritizálható, a bíró pedig közszereplőnek tekinthető és különösen közügynek számít, ha összeférhetetlenség gyanúja merül fel, vagy a bíró olyan gazdasági társaság tulajdonosa, amely közpénzeket nyer el” – emelték ki. 

A cikk végén megjegyzik, hogy ettől függetlenül a követelt kilencmilliós sérelemdíjból meg kell fizetniük 1,5 millió forintot, mert volt néhány állítás cikksorozatukban, amelyek nem feleltek meg a valóságnak. Azonban a gyanúba keveredett bírónő sem örülhet, mert pervesztessége miatt őt és cégét 750 ezer forint illeték és 190 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte a Kúria, továbbá ügyvédre is költenie kellett. 

A portál hosszan idézte a Kúria indoklását, melyekbe ITT tudnak beleolvasni. 

Borítókép: Még kell egy kis idő az ítéletig a Szeviép-ügyben. Továbbra is azt állítja az ügyészség, hogy a Szeviép vezetői észszerűtlenül adtak kölcsönöket, sokszor nem csak saját tulajdonú cégeknek. Ezek pedig nagyban hozzájárultak a cég csődjéhez. A védelem szerint viszont a vádlottak, ha időnként hoztak is rossz döntéseket, nem szándékosan tették tönkre a céget. A hosszú évek óta tartó büntetőeljárás perbeszédekkel folytatódott a Debreceni Törvényszéken (Fotó: Czinege Melinda CZM/Hajdú-Bihari Napló)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.