Az új, koronavírus elleni gyógyszer hamarabb gyógyíthat ki a betegségből

Jó hírrel szolgáltak a japán Hokkaido Egyetem és a Shionogi gyógyszergyártó cég szakemberei, miután embereken tesztelték le az általuk kifejlesztett ensitrelvir nevű antivirális szert. A tudósok azt találták: a kísérleti szerrel kezelt, enyhe vagy közepesen súlyos koronavírus-fertőzésben szenvedő embereknél nagyjából egy nappal rövidebb ideig jelentkeztek a tünetek, mint azoknál, akik nem szedték a készítményt – írta meg a Nature nyomán a HVG.hu.

Magyar Nemzet
2023. 03. 07. 10:35
null
Budapest, 2020. április 23. Védõfelszerelést viselõ ápolók a koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2020. április 23-án. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap kiemeli: ez az első olyan antivirális szer, ami statisztikailag is szignifikáns módon rövidíti le azt az időszakot, amikor egy beteg pozitív koronavírus-tesztet produkál. A kutatási eredményt február 21-én mutatták be egy konferencián, de tudományos lapban még nem jelentek meg az eredmények.

Az ensitrelvir 2022 májusában kapta meg az engedélyt a III. fázisú klinikai tesztek elvégzésére, 2022 novemberében pedig a japán kormány engedélyezte a vészhelyzeti alkalmazását.

A kutatók nagyjából 1200 embert vontak be a kísérletbe, hogy megnézzék, a gyógyszer alkalmazása felgyorsítja-e a gyógyulásukat. Az eredmények azt mutatták, hogy a 125 milligrammos ensitrelvir tablettát szedő résztvevők öt specifikus tünete – orrdugulás/orrfolyás, torokfájás, köhögés, hőemelkedés/láz, valamint kimerültség/fáradtság – körülbelül 24 órával korábban szűnt meg, mint a kontrollcsoport tagjainál.

Emellett a 125 milligrammos adagot szedő résztvevők SARS–CoV–2-tesztje is negatív lett körülbelül 29 órával korábban, mint azoké, akik placebót szedtek.

A kutatók azt is megállapították: azoknál, akiknél sok tünet jelentkezett a fertőzés kezdeti időszakában, 14 százalékos volt a hosszú Covid kialakulásának esélye, míg azoknál, akik placebót kaptak, ez az arány 26 százalék volt.

A vizsgálatot bíráló tudósok szerint azonban a készítményt nem a hosszú Covid kialakulásával kapcsolatban tesztelték le, és ennek vizsgálatára semmilyen modellt nem állítottak fel a japán kutatók. A szakemberek azt javasolják, végezzenek további vizsgálatokat a készítménnyel, hogy egyértelműen kiderüljön, milyen hatása van a koronavírusban szenvedő betegekre.

Abban viszont egyetértenek a kutatók, hogy az antivirális szerek segíthetnek enyhíteni a koronavírus-fertőzést.

Borítókép: védőfelszerelést viselő ápolók a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2020. április 23-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.