BMW-re futotta, biodómra nem

Egyebek mellett gazdasági csalás vádjával kell bíróság elé állnia a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatójának, aki minden botrányos ügye ellenére a mai napig megtarthatta pozícióját az intézményben. Mint kiderült, a Szabó Roland fémjelezte Fővárosi Állat- és Növénykert a kiadásait sem fogta vissza, a biodóm befejezéséhez azonban a kormánytól várnák a támogatást. Bősz Anett főpolgármester-helyettes szerint nagyságrendileg 60 milliárd forintra lenne szükség.

2023. 03. 24. 16:35
20220426 Budapest, Május elejétől nyújt kilátaást Budapestre a Városligetben, a Mimóza-dombon felállított Ballon kilátó, azaz egy kötöttpályás hőlégballon. A Liget Budapest projekt keretében valósult meg. A csodálatos panorámát nyújtó látványosságot Fotó: Bánkúti Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fővárosnak sokkal égetőbb gondjai vannak a biodómnál 

– jelentette ki a Népszavának nyilatkozva a pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes, miután nemrég megírtuk, hogy kilátástalan helyzetben van a biodómberuházás. Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa lapunknak nyilatkozva ugyanis rámutatott, hogy Budapest korábbi főpolgármestere, Tarlós István teli kasszát hagyott az új vezetésre, amelyből ha a befejezésre szánt összeget a beruházásra fordították volna, Európa legnagyobb fedett trópusi csarnoka már réges-régen kész lenne. A halogatás viszont csak egyre nehezebbé teszi és beláthatatlan jövőbe tolja a projekt befejezését. Tarlós István korábban lapunknak szintén megerősítette, hogy 200 milliárd forint tartalékot hagytak a Városházán. Kiemelte azt is, hogy a biodómberuházásra ott volt a hatmilliárd forint maradék, emellett a kormány felajánlotta a Hermina-garázs forrását is, ami hétmil­liárd forint volt. Sőt ha Karácsonyék a Lánchíd felújításával nem álltak volna le másfél évre, akkor ott is megmaradt volna ötmilliárd, ami összesen 18 milliárd forint – mutatott rá a volt főpolgármester, aki szerint az elmúlt három évben egy szó sem esett arról, hogy a főváros mennyit költött abból a 13 milliárd forintból, ami 2019-ben erre még rendelkezésre állt.

Lapunk kérdésekkel fordult a fővárosi önkormányzathoz is, egyebek mellett arról érdeklődve, hogy van-e elképzelésük a befejezést illetően, mennyire becsülik az ehhez szükséges összeget, de nem kaptunk választ. A főváros a Népszavát ugyanakkor tájékoztatta a biodóm jövőjét illető elképzeléseiről. Mint kiderült, a biodómra kapott állami támogatás fel nem használt része (hatmilliárd forint) ma is megvan, az ugyanakkor a befejezés költségének töredékét se fedezné. Bősz Anett humánportfólióért felelős főpolgármester-helyettes kiemelte:

nagyon boldog lenne, ha a Tarlós István által emlegetett 13-18 milliárd forint valóban rendelkezésre állna a projekt befejezéséhez, de valójában annak a többszörösére, nagyságrendileg 60 milliárd forintra lenne szükség a létesítmény berendezéséhez, állatokkal, növényekkel való benépesítéséhez. 

Bősz állítása szerint a kormány a biodóm veszni hagyásával a városvezetésen ütne, de közben százmilliárdos vagyont tékozol el. Azt ugyanakkor elismerte, hogy a félkész létesítménnyel valamit kezdeni kell, így az a terv, hogy az állatkert leendő igazgatója – akinek a személyéről már döntés született – bevételt hozó létesítménnyé alakítsa a biodómot. 

Közben megtudtuk, hogy március 10-én gazdasági csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt vádat emelt Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója ellen az Egri Járási Ügyészség. Az, hogy Szabót komoly bűncselekménnyel hozta összefüggésbe a hatóság, már évek óta köztudott, ennek ellenére a sokáig a főpolgármester támogatását élvező operatív igazgató megtarthatta vezető pozícióját. Mint kiderült, a Szabó Roland fémjelezte Fővárosi Állat- és Növénykert a kiadásait sem fogja vissza, hiszen több mint húszmillió forintért bérel luxusautót, a biodóm befejezéséhez azonban a kormánytól várnák a támogatást.

Borítókép: a biodóm (Fotó: Bánkúti Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.