Gazdasági csalás miatt emeltek vádat Karácsonyék liblingje, a fővárosi állatkert igazgatója ellen

Vádat emelt Karácsony Gergely kinevezettje, a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója ellen az ügyészség – tudta meg a Magyar Nemzet. Szabó Rolandnak többek között gazdasági csalás vádjával kell bíróság elé állnia. Az, hogy Szabót komoly bűncselekménnyel hozta összefüggésbe a hatóság, már évek óta köztudott, ennek ellenére a sokáig a főpolgármester támogatását élvező operatív igazgató megtarthatta vezető pozícióját.

Munkatársunktól
2023. 03. 24. 11:25
SZABÓ Roland
Budapest, 2021. november 18. Szabó Roland operatív igazgató a Fõvárosi Állat- és Növénykert tízhetes perzsaleopárd-kölykeit bemutató sajtótájékoztatón 2021. november 18-án. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március 10-én gazdasági csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt vádat emelt a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója ellen az Egri Járási Ügyészség – derült ki a vádhatóság portálunknak adott válaszából. 

A Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes bizalmasaként is emlegetett Szabó Rolandról tudni kell, hogy 2019 novemberében lett a fővárosi önkormányzat által működtetett budapesti állatkert operatív igazgatója, majd 2020 februárjában a főigazgató általános helyettese. 

Persányi Miklós főigazgató lemondását követően, 2020. március elsején Karácsony Gergely pedig megbízta Szabót a főigazgatói feladatkör átmeneti ellátásával, majd a Fővárosi Közgyűlés az év szeptemberében elfogadta a főigazgató kiválasztását célzó nyílt pályázat kiírását.

Ezek után a főpolgármester Szabó Rolandot 2021. január 1. napjától öt év határozott időre kinevezte a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatójának. 

A kinevezés azután vált rendkívül kínossá, hogy nyilvánosságra került: a férfit már két hónappal korábban, 2020. szeptember 10-én üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt gyanúsítottként hallgatta ki a gyöngyösi rendőrkapitányság.

A gyanúsítás előzményéről a Privát Kopó bűnügyi portál közölt annak idején részleteket. 

Eszerint a férfi korábbi munkáltatója a Nagyrédei Szőlők Borforgalmazó Kft. volt, ahol 2017. január 1. és 2019. október 31. között a cég ügyvezetői tisztségét töltötte be. Szabó ellen valótlan gazdasági eseményekről szóló számlákkal és azok értékének kifizetésével, valamint a kft. házi pénztárból jogosulatlanul történt készpénzfelvétellel (a felvett összeg csaknem húszmillió forint) összefüggésben a Nagyrédei Szőlők Borforgalmazó Kft. új ügyvezetője tett büntetőfeljelentést, a rendőrség pedig ez alapján meg is gyanúsította Szabót. 

Miután a sajtó felkapta a csalási ügyet, Karácsony kihátrált és visszavonta Szabó Roland főigazgatói kinevezéséről szóló határozatát, ám a Főpolgármesteri Hivatal ezzel kapcsolatos közleményében hangsúlyozták azt is, hogy korábbi kinevezettjük főigazgató-helyettesként tovább dolgozik a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

A jelenlegi adatok szerint a most operatív igazgatóként tevékenykedő Szabó Roland fémjelezte állatkert kapcsán pár hónapja azt is megírtuk, hogy milliós pénzszórás is folyhat az intézménynél, legalábbis erre lehetett következtetni abból a 2021. évi pénzügyi beszámolóból, amiben az állatkert által megkötött, ötmillió forintot meghaladó szerződések egyes részleteit tették közzé. 

Az egyik, öt évre szóló megállapodás például egy luxusautó bérléséről szól. A BMW X3 xDrive30d M Sport hobbiterepjáró használata több mint 22 millió forintba kerül, és jó kérdés, vajon miért van szüksége az állatkertnek egy ekkora költséget felemésztő jármű bérlésére. 

Borítókép: Szabó Roland operatív igazgató a Fővárosi Állat- és Növénykert tízhetes perzsaleopárd-kölykeit bemutató sajtótájékoztatón 2021. november 18-án (Fotó: MTI/Kovács Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.