Feddhetetlenségi papírok hiányában tisztázatlan hátterű politikusokra szavazhatnak a választók

Szigorítanának a kampányszabályokon kormánypártok annak érdekében, hogy a guruló dollárok néven elhíresült ügyhöz hasonló botrány ne történhessen meg.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 31. 10:05
Nagy Attila Tibor, Mráz Ágoston Sámuel, Horváth József / 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás
Forrás: 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Tudjuk jól, hogy Gyurcsány Ferenc volt minisztereinek hálója részesedett ebből a pénzből. Egész egyszerűen abszurd az az állítás, hogy egy ember véletlenül a választások után kikotyogta, hogy kapott külföldről négymilliárd forintot” – hangzott el csütörtök este a közszolgálati televízió 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor legújabb adásának első részében.

Lánczi Tamás vendégei, Nagy Attila Tibor politikai elemző, Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője és Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője arról beszélgettek a műsorban, hogy májusig szigorítanának a kormánypártok a kampányszabályokon és a választási jelölő szervezetek finanszírozásán annak érdekében, hogy a guruló dollárok néven elhíresült ügyhöz hasonló botrány ne történhessen meg.

 

Az új szabályozás lényegében lehetetlenné tenné, hogy magyarországi jelölő szervezetek külföldi támogatást fogadjanak el.

 

Lánczi Tamást ezzel kapcsolatban az érdekelte, vajon ez eddig miért nem így volt. Mráz Ágoston Sámuel szerint a célját tekintve így volt eddig is, hiszen a kampányokban szigorúan tilos külföldi támogatást elfogadni. Amikor ezek a törvények születtek, a jogalkotó még nem gondolta, hogy ki lehet játszani őket – vélekedett.

A Nézőpont Intézet vezetője kiemelte:

minden demokrácia alapelve, hogy a nép döntését ne befolyásolják külföldről se pénzzel, se mással.

 

Mráz Ágoston Sámuel az adótörvények példáját felhozva elmondta, amikor a jogalkotó rájön, hogyan játsszák ki az adózási szabályokat, akkor változtatnak azokon.

Nagy Attila Tibor úgy vélekedett, az új tervezet célja, hogy a civil szervezetek se fogadhassanak el külföldi támogatást, amelyek, mint köztudott, önkormányzati választásokon is indulhatnak. A politológus szerint nem sikerült bizonyítani azt, hogy a tavalyi kampányban, a Márki-Zay Péter-féle MMM mozgalmat kivéve, külföldi pénz jutott volna hazai párthoz.

„Még azt is el tudom képzelni, hogy a pártok vezetői nem tudtak arról, hogy az MMM-hez és a különböző más szervezetekhez – például a DatAdathoz – pénzek jutottak” – vélekedett Nagy Attila Tibor.

„Ebbe a kampányba a pártok is tettek be pénzt” – mutatott rá Lánczi Tamás, hozzátéve: valamiféle elszámolást kellett kérniük Márki-Zay Pétertől.
Mráz Ágoston Sámuel pedig azt vágta rá Nagy Attila Tibor magyarázatára: „Ha feszült a viszony, akkor van igazán szó pénzről”.

Nagy Attila Tibor úgy érvelt, a baloldali pártok nem voltak érdekeltek Márki–Zay Péter győzelmében, ezért elképzelhető, hogy a miniszterelnök-jelölt nem avatta be őket akkor abba, hogy a különböző szervezetek mintegy négymilliárd forintot kaptak. Igaz, hozzátette, nem tudja kizárni ennek ellenkezőjét sem.

Mráz Ágoston Sámuel szerint a tényekkel ellentétes az a Nagy Attila Tibor által előadott történet, hogy Márki-Zay Péter titokgazdaként ült négymilliárd forinton.

Tudjuk jól, hogy Gyurcsány Ferenc volt minisztereinek hálója részesedett ebből a pénzből. Egész egyszerűen abszurd az az állítás, hogy egy ember véletlenül, a választások után kikotyogta, hogy kapott külföldről négymilliárd forintot

 – mondta.

Horváth József szerint a probléma sokkal mélyebb annál kérdésnél, hogy külföldről finanszíroztak-e magyar pártokat a kampányban.

A magyar pártokból olyan emberek kerültek be a parlamentbe, akik nem estek át nemzetbiztonsági ellenőrzésen, és nem tudjuk, hogy előéletükben, külföldön töltött éveik alatt milyen kapcsolati hálót szereztek, milyen szervezetek finanszírozzák a külföldi útjaikat, tanulmányaikat. Csak azokat a politikusokat ellenőrizzük, akik a nemzetbiztonsági vagy a honvédelmi bizottságba kerülnek be

 – fejtette ki a biztonságpolitikai szakértő.

Horváth József szerint négymilliárd forint még az Egyesült Államokból is szabad szemmel látható összeg. A szakértő felidézte Kunhalmi Ágnes MSZP-s politikus azon szavait, miszerint amerikai tanácsadók munkáját is igénybe vették a kampányban.
„Van amerikai pénz, itt vannak az amerikai tanácsadók, vannak tisztázatlan hátterű politikusok a magyar politikai életben, akikről a választók, és szerintem még a szakmai szervezetek sem tudják, hogy a megfelelő feddhetetlenségi papírokat ki lehet-e nekik adni” - összegzett a biztonságpolitikai szakértő.

Borítókép: Nagy Attila Tibor politikai elemző, Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője és Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője volt Lánczi Tamás vendége a közszolgálati televízió 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsora legutóbbi adásában

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.