időjárás 18°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo
Gulyás Gergely szerint a tiltakozó háziorvosok felszólítása nem fenyegetés, csupán a törvény betartása

Kiskapukat keres a MOK

Elek Nikoletta
2023.03.23. 19:55
Kiskapukat keres a MOK

Jelentkezzenek az ügyeleti munkára, de ne írják alá a szerződést az Országos Mentőszolgálattal – ezt javasolják az új ügyeleti rendszer ellen tiltakozó háziorvosoknak a Magyar Orvosi Kamara (MOK) vezetői annak érdekében, hogy az ellenszegülő szakemberek ne kapjanak pénzbírságot, és a praxisengedélyük is megmaradjon. 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei járási tiszti főorvosok ugyanis arra figyelmeztették a tiltakozó alapellátókat, hogy vállaljanak havonta két alkalommal, délután négytől este tízig ügyeletet, március 31-ig pedig jelezzék vissza a tiszti főorvos hivatalának, hogy eleget tettek a felhívásnak. Aki a határozatban szereplő felhívásnak nem tesz eleget, az harmincezer forinttól ötmillió forintig terjedő pénzbírságot kaphat, és a praxisengedélyét is visszavonhatják. 

Kincses Gyuláék veszélyes és felesleges fenyegetésnek titulálták a felszólító határozatot, ugyanakkor úgy vélik, hogy be kell tartani azt. A MOK vezetői felvetették azt is, hogy az érintett háziorvosok tömörüljenek pertársaságokba, a jogi költségeket és a pertársaságok szervezését pedig a köztestület vállalja. 

Az orvosi kamara ezenfelül közigazgatási perben kezdeményezi az álláspontja szerint hibás tiszti orvosi határozat megsemmisítését – derült ki.

Kincsesék kijelentésére reagálva Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor tisztázta: 

senkit semmivel nem fenyegetnek, csupán a törvény betartásáról van szó, ami mindenkire vonatkozik.

 Mint mondta, bár nem ismeri a vonatkozó szabályozást, nem tartja valószínűnek, hogy első alkalommal is ötmillió forintos közigazgatási bírságot lehet kiszabni az érintettekre vagy meg lehet vonni a tiltakozó háziorvosok működési engedélyét. Megjegyezte azt is: nem az a kérdés, hogy a többség vagy kisebbség aláírja-e a szerződését, hanem az, hogy elegendő háziorvos legyen az ügyelet biztonságos ellátásához. A betegektől érkező visszajelzések alapján egyébként Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is jól működik az új alapellátási ügyeleti rendszer.

Borítókép: Kincses Gyula , Magyar Orvosi Kamara elnöke. Fotó: (Kallus György/Világgazdaság)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.