Nagy az igény a lakossági szűrésekre

Bár a Nemzeti Népegészségügyi Központ szűrőbuszai immár évek óta járják az országot, sőt a koronavírus-járvány alatt is több mint háromszázezer ellátást bonyolítottak le, akadnak olyan hangok, amelyek megkérdőjelezik a szűrőprogramok sikerességét, kétségbe vonják a mobil szűrőegységek létjogosultságát. A kritikák ellenére azonban jelentős igény van a lakóhelyhez közeli egészségügyi szolgáltatásokra, ezt támasztják alá a legutóbbi, Ismerd fel időben! elnevezésű kampány eredményei is.

2023. 03. 01. 6:23
null
Csököly, 2022. május 23. Nyaki ér ultrahangos vizsgálatát végzik egy szűrőbuszban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) "Helybe visszük a szűrővizsgálatokat" programjáról tartott sajtótájékoztató helyszínén Csökölyön 2022. május 23-án. Az NNK szűrőbuszai 2022-ben 53, megkeresésre további 54 településen jelennek meg, hogy azon kistelepülések lakosai is helyben vehessék igénybe a vizsgálatok lehetőségét, akik lakóhelyük közlekedési adottságai miatt azokra nehezen jutnak el. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), a Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége, valamint a Magyar Rákellenes Liga közös kampánya, az Ismerd fel időben! Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden egyszerre hívta fel a lakosság figyelmét az egészségtudatosságra, a szűrővizsgálatok jelentőségére. A négynapos programsorozaton az orvostanhallgatók segítségével közel 650 jelentkező vizsgálatát végezték el, többek között vérnyomásmérést, vércukorszint- és koleszterinszint-mérést, prosztataspecifikus antigénmérést (PSA), kardiovaszkuláris állapotfelmérést, testösszetétel-analízist és légzésfunkciós vizsgálatot. 

A legnagyobb érdeklődés az érszűkület kimutatásra való boka-kar index meghatározás és a prosztataelváltozás felfedezésére alkalmas specifikus antigénmérés (PSA) iránt mutatkozott, de a szájüregi szűrésen is közel háromszáz fő vett részt.

A nagy érdeklődésre való tekintettel az NNK a tervezett kettő helyett három szűrőbusszal vett részt a kampányban. A vizsgálatoknak köszönhetően számos egészségi problémára, kezelendő elváltozásra derült fény. A vizsgált páciensek többségénél a magas vérnyomás és a magas koleszterinérték volt a leggyakoribb.

Az NNK szűrőbuszai egyébként már évek óta járják az országot annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára, és hogy egyre több településen hozzáférhetővé tegyék ezeket. Az eredmények magukért beszélnek: a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat program révén 2018 óta közel ötszáz településen több mint negyvenezer ember szűrővizsgálatát végezték el. Mindezek ellenére időről időre akadnak olyan hangok, amelyek a tényszerű adatokat mellőzve megkérdőjelezik a szűrőprogram sikerességét, kétségbe vonják a mobil szűrőegységek létjogosultságát. Az intézmény több alkalommal is kritikát kapott a szűrőbuszok használatáról, átalakításáról, és az is jellemző, hogy minduntalan tévesen kötik össze különböző európai uniós forrásokból megvalósuló egyéb programokkal.

Az NNK-nál ezért arról érdeklődtünk, hogy valóban kihasználatlanok-e a szűrőbuszok, illetve mi indokolta azok átalakítását. A népegészségügyi központ a válaszában közölte: Magyarországon a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések a vezető halálokok közé tartoznak. Az NNK egyik alapfeladata, hogy a szűrővizsgálatokkal megelőzhető halálozások kockázatát csökkentse és ennek a tendenciának a kedvezőtlen irányát megváltoztassa, illetve növelje a részvételi hajlandóságot a szűrővizsgálatokon. 

Ennek érdekében kínálták fel a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat program kezdetén az emlőszűrés lehetőségét is.

Rövid időn belül azonban azt tapasztalták, hogy a településeken előzetesen értesített személyek idegenkednek az emlőszűrés ezen módjától, és mintegy hatvan százalékuk nem jelent meg a vizsgálatokon. Mindezeket figyelembe véve döntés született a mammográfiás szűrőegység kiszereléséről és átadásáról olyan egészségügyi intézmények számára, ahol nincs vagy elavult készülék áll rendelkezésre, bővítve a helyi egészségügyi szolgáltatások lehetőségét és minőségét. 

Lapunkat arról is tájékoztatták, hogy az NNK az elmúlt években folyamatosan működtette a szűrőbuszokat, gyakran az ország több különböző pontján akár négy-négy busszal végeztek párhuzamosan szűrővizsgálatokat. A beszámoló szerint a mobil szűregységeken nyújtott egészségügyi szolgáltatásokkal 2022-ben közel 14 ezer ember vizsgálata történt meg. A szűrőbuszok létjogosultsága beigazolódott a Covid–19-pandémia alatt is, amikor egyéb egészségügyi tevékenységekre, köztük Covid-tesztelésre, oltásra használták ezeket, lebonyolítva mintegy 302 ezer ellátást.

A három szervezet közös kampánya is bizonyította, hogy igény van a lakóhelyhez közeli egészségügyi szolgáltatásokra. Nem szabad azonban megfeledkezni a személyes szerepvállalás szükségességéről sem, mert csak egészségtudatos magatartással, egyéni felelősségvállalással lehet befolyásolni az egészségben eltöltött életévek számát – rögzítette az NNK.

Borítókép: Nyaki ér ultrahangos vizsgálatát végzik egy szűrőbuszban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) "Helybe visszük a szűrővizsgálatokat" programjáról tartott sajtótájékoztató helyszínén Csökölyön 2022. május 23-án (Fotó: MTI/Varga György)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.