Kormányzati támogatásból újult meg a budapesti egészségügyi ellátás

Közel huszonegymilliárd forintnyi támogatást adott a kormány budapesti egészségügyi fejlesztésekre az Egészséges Budapest program keretében 2020 óta. Úgy tűnik, népszerű a kormány programja, és a kerületek kihasználták a kormány adta lehetőséget. Egynapos sebészet, megújult eszközpark és felújított rendelők várják a budapesti lakosokat. Nem mindenhol sikerült a zökkenőmentes megvalósítás, a XV. kerületben pénzügyi visszaélést emleget a Fidesz-frakció.

2023. 02. 19. 6:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány még 2017-ben döntött arról, hogy forrást biztosít a budapesti egészségügy intézmények – szakrendelők, orvosi rendelők, kórházak – felújítására és eszközparkjának megújítására, 2020-tól a főváros is dönthet arról, hogy tízmilliárd forintot hogyan oszt szét a kerületek között. Ezen felül továbbra is zajlanak a kormány által kijelölt projektek is.

A  fővárosi önkormányzat kétmilliárd forintot kapott Fotó: Kurucz Árpád

Kétmilliárd forint a diagnosztikai várólisták csökkentésére

Még 2020-ban döntött a fővárosi közgyűlés arról, hogy a kormány által biztosított kétmilliárd forintból csökkentik a budapesti nagydiagnosztikai várólistákat a daganatgyanús esetekben. A terv szerint a diagnózis tíz napon belül elkészül majd. Lapunk a fővárosi önkormányzattól szerette volna megtudni, hogy a közgyűlés által elfogadott előterjesztésben foglaltak megvalósultak-e, valóban csökkentek-e a várólisták a fővárosban. A főváros nem válaszolt a kérdésünkre, így nem tudtuk meg, hogy az erre a célra irányzott kétmilliárd forintból Karácsony Gergely főpolgármester beváltotta-e az ígéretét. A Magyar Nemzet 2020-ban azt írta: a várólisták csökkentési programját a kormány hirdette meg, és 2010 óta összesen harminchatmilliárd forintot fordítottak erre 2020-ig. A daganatgyanús betegek komplex diagnosztikájának érdekében a képalkotó vizsgálatok teljesítményvolumenkorlát-mentességét is a kormány tette lehetővé, amely záloga a fővárosi programnak. A tárca hozzátette: határozottan kiállnak a betegek biztonsága, a szakmai irányelvek szerinti kivizsgálása mellett, és ezt várják el a fővárostól is. 

 

Megújult eszközparkok, felújított épületek, új orvosi rendelők 

A fővárosi kerületek beszédesebbek voltak a Karácsony Gergely vezette fővárosnál, legtöbbjük élt a kormányzati támogatással, a központi költségvetésből húszmilliárd forintot biztosítottak a budapesti egészségügyi fejlesztésekre. Majdnem az összes kerületben megújult rendelőkben, új eszközparkkal várják a betegeket a szakrendelők. Több kerület időben megkezdte a támogatás felhasználását. Csepelen informatikai eszközbeszerzés mellett képalkotó diagnosztikai fejlesztés, a kardiológiai és nőgyógyászati diagnosztika kibővítése valósult meg. 

Az eszközpark is jelentősen bővült: digitális mammográfia, szülészeti és nőgyógyászati vizsgálatokhoz szükséges ultrahangkészülékek, diagnosztikus ultrahangkészülék, C-íves sebészeti képerősítő, valamint egész test vizsgálatára alkalmas csontsűrűségmérő beszerzése valósult meg. A Borbély Lénárd polgármester vezette kerületben az összes felnőtt- és gyermekfogászati rendelőben, illetve a szájsebészeten lecserélték a fogászati kezelőegységeket, illetve új sterilizálóberendezéseket telepítettek. Az önkormányzat megvalósította az egynapos sebészet lehetőségét is, és a kormányhivatal tavaly ősszel kiadta az építési engedélyt az egészségügyi szolgálat Vermes Miklós utcai telephelyének felújítására.

Kőbányán évtizedes problémát orvosoltak
– A Kőbányai Önkormányzat orvosirendelő-felújítási programjával az elmúlt évtizedben teljes körűen felújítottuk a Salgótarjáni úti, Zsivaj utcai, Pongrác úti és Hárslevelű utcai orvosi rendelőket, újjáépítettük a Kerepesi úti orvosi rendelőt és szintén teljes épület- és közterület-megújítással alakítottunk ki vadonatúj elhelyezést az Üllői úti orvosi rendelő számára, ez utóbbit a kormány jelentős, 500 millió forintos támogatásával, az Egészséges Budapest program keretében – mondta lapunknak Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere. A kerületvezető hozzáfűzte: Kőbánya legnagyobb lakótelepén, az Újhegyen jelenleg zajlik az orvosi rendelő felújítása.

A polgármester lapunknak azt is hangsúlyozta, hogy a kormány évtizedes problémát orvosolt a Bajcsy-Zsilinszky Kórház területén megépített és immár megnyitott vadonatúj szakrendelővel, amely végre korszerű körülményeket biztosít a kőbányaiak járóbeteg-ellátásához.

A Belvárosban majdnem az összes forrást felhasználták 

– A Belváros Önkormányzata az Egészséges Budapest program nyújtotta támogatás közel egészét felhasználta, de a fennmaradó összegből is indítanak további beszerzéseket – írta lapunknak az V. kerület önkormányzatának a sajtóosztálya. Felsorolásukban kiemelik a komplett szemészeti diagnosztikai munkahelyet, terheléses és nyugalmi EKG-rendszert, videokolposzkópot, CRP-mérőt, új doppler-ultrahangkészülékeket, illetve altatógépet. Eszközcserék valósultak meg a gyermekorvosi rendelőkben, kardiológiai ultrahangot és hidrogén-peroxidos sterilizátort is beszereztek. A sebészet műtőasztalt kapott, és defibrillátor is érkezik még az egészségügyi szolgálathoz. A Hercegprímás utcai rendelőintézet és a Váci u. 40. szám alatti rendelőintézet esetében felújítási munkálatokat végeztek. 

Terézvárosban az első ütemben korszerűbb lett a hűtő-fűtő rendszer, szellőző- és tűzvédelmi rendszer épült, megújult a váróterem és diagnosztikai gépekkel is bővült az eszköztár. A második ütemben fiberoszkópot kapott a fül-orr-gégészet, a kardiológiai osztály új eszközökkel bővült, emellett informatikai fejlesztések is történtek. Rendelőfelújításokat végeztek a II. kerületben, emellett fogászati, kardiológiai, radiológiai, nőgyógyászati eszközöket szereztek be a programban. Józsefvárosban a kormányzati támogatás első részletéből műszereket szereztek be a kerületi szakrendelőkbe, a második ütem 50 millió forintos forrását a szakrendelő új épületének tervezésére fordítják; a tervek idén áprilisra lesznek készen, az építést a harmadik részletből kezdenék meg.

Óbudán orvosi eszközök és műszerek beszerzésére, valamint rendelőfelújításra fordították a támogatás teljes összegét. Rákosmentén 2020-ban 50 millió forintból megújult a Baross utcai felnőtt-háziorvosi rendelő, majd 2022-ben 79,3 millió forintból a Bajcsy-Zsilinszky Kórházzal közös tulajdonban lévő, Egészségház utcai gyermekorvosi, és felnőttfogászati rendelőt újították fel.

Hárommillárd forintból újult meg a kertvárosi szakrendelő 

A XVI. kerületben a helyi szakrendelő alacsonyabb épületére ráépítettek két szintet, és a régi magas épületet is teljesen fel tudták újítani a programnak köszönhetően. A szakrendelő 1600 négyzetméterrel bővült mintegy 2,4 milliárd forint állami és 643 millió forint önkormányzati forrásból, illetve 235 millió forintot költöttek orvostechnológiai fejlesztésre.

A XVI. kerületi szakrendelő Fotó: Gál Viktor

Budatétény már 2020 előtt megkezdte az egészségügyi fejlesztéseket

A XXII. kerületben 2020-ban a kerületi rendelőintézetben modern orvosi műszerek, diagnosztikai eszközök beszerzése valósult meg. Ebből a forrásból létesült a kerületben elsőként CT-szűrőállomás, ahol a legmodernebb komputertomográfiás vizsgálatok érhetőek el a lakosság számára. A következő évben további informatikai korszerűsítés, a betegirányító rendszer fejlesztése, a CT-szűrőállomáson parkolók létesítése, a riasztórendszer kiépítése és további belső épületfelújítás valósult meg. 

Mint az önkormányzat lapunkkal tudatta: 2020 előtt már megkezdték a fejlesztéseket, ugyanis már korábban is részesültek a kormányzati támogatásból. 

„A fővárosi és Pest megyei járóbeteg-szakellátás fejlesztését célzó Egészséges Budapest program keretein belül a projekt első ütemében, 2018-ban közel 180 millió forint központi költségvetési forrásból és 20 millió forint önkormányzati önrész biztosításával korszerűsödött a szakrendelő eszközparkja. Az elnyert támogatási összegből új rendelői bútorokat, műtőasztalt, műtőlámpát, informatikai eszközöket, digitális röntgent, radiológiai ultrahanggépet, terheléses EKG-készüléket szerzett be a szakrendelő, továbbá két, az infúziós kezelésekhez szükséges munkaállomást alakítottak ki” – írta lapunknak az önkormányzat. 

Erzsébetvárosban az alapellátás munkáját segítő tevékenységek, korszerű szolgáltatások feltételeinek megteremtése valósult meg, emelt szintű praxisközösségek létrehozását támogató fejlesztés, távdiagnosztikai, telemedicina-szolgáltatás nyújtása idősellátásban és otthoni szakápolásban. Orvosi eszközöket nem szerzett be, épületfelújítást nem végzett az önkormányzat.

Az I. kerületben új háziorvosi rendelőt nyitottak az Attila úton, felújították a Csalogány utcai felnőtt-háziorvosi rendelőt, és a Maros utcai szakrendelő egyes rendelőit. Továbbá eszközbeszerzéssel javították a szakrendelő eszközparkját. Újpesten a szakrendelőben informatikai beruházásokat és eszközparkbővítést végeztek, Kispesten pedig megújult a szakrendelő és megvalósult az egynapos sebészet. A baloldali kerület egymilliárdos támogatást kapott a központi költségvetésből. A XVIII. kerületben homlokzati felújításba kezdtek és új orvosi eszközök is érkeztek.

Műemlék épület is megújult 
A Hegyvidéken műemlék épületet újítottak fel a Szilágyi Erzsébet fasor 18. szám alatt, ott szinte mindent cserélni kellett. Címszavakban a fejlesztések: elkülönített bejáratok, csendes és tágas terek, lift, korszerű berendezések.

Fotó: Pokorni Zoltán és Fonti Krisztina (Fotó: Hegyvidéki Önkormányzat)

„A kormány által nyújtott támogatásnak köszönhető, hogy a Szilágyi Erzsébet fasori rendelőépület felújításával be tudtuk fejezni a hat évvel ezelőtt indított korszerűsítési programunkat. Ennek során az összes hegyvidéki háziorvosi rendelő egységes arculat mentén megújult” – mondta el Pokorni Zoltán polgármester az önkormányzati lapnak, hozzátéve: a rendelőfelújítási program mellett a hegyvidékieket nagy számban ellátó Kútvölgyi-szakrendelő eszközparkjának fejlesztésére is tudtak forrást biztosítani. Legutóbb széndioxid-lézeres készüléket kapott a Szent János Kórházhoz tartozó szakrendelő, a korszerű és igen különleges sebészeti berendezést a bőrgyógyászat, valamint a nőgyógyászat és a fül-orr-gégészet területén használhatják majd az orvosok.

Botrány a XV. kerületben

– A DK-s vezetésű XV. kerület 630 millió forint kormányzati támogatást kapott, ebből a forrásból kellett volna a Hősök utcai orvosi rendelőnek és fogászatnak helyet adó épületeket 2021. november 30-ig teljesen felújítaniuk. A baloldali többségű testület titokban módosított szerződést, 176 milliós kötbérkövetelést engedett el, viszont jogtalanul átutalt 151 millió forintot a rendelő felújítását végző vállalkozónak, aki azóta eltűnt – mondta Pintér Gábor, a Fidesz XV. kerületi elnöke a Metropolnak. A felújítást az Egészséges Budapest programban végezték. A vállalkozási szerződést és a határidőt többször módosították. A legutolsó határidő szerint tavaly július 31-re kellett volna elkészülni a munkálatokkal. A szerződés szerint 40 nap késedelem után 176 milliós meghiúsulási kötbér terhelte volna a kivitelezőt. A fideszes politikus szerint bármiféle képviselő-testületi vagy bizottsági döntés hiányában, titokban módosították a vállalkozási szerződést úgy, hogy az el nem készült munkálatokkal csökkentették a műszaki tartalmat, és így az elkészült műszaki állapotnak megfelelően átveszik a még el nem készült, de a szerződés szerint teljesült kivitelezést.

Mindezek után a vállalkozó részére átutaltak 151 millió forintot úgy, hogy valójában az önkormányzatnak járna 176 millió forint.

Lapunk felkereste Cserdiné Németh Angéla polgármestert, hogy megtudjuk: a vállalkozó előkerült-e, illetve az eljárásukat jogszerűnek tartják-e. Eddig nem érkezett válasz.

Borítókép: A Kútvölgyi-tömb (Fotó: Hegyvidéki Önkormányzat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.