Novák Katalin: A természeti kincsek és az itt élők adják Magyarország szépségét

Magyarország szépségét egyszerre adják a természeti kincsek és az itt élő emberek – mondta a köztársasági elnök csütörtökön Fonyódon a felújított Szaplonczay sétány átadásán, hozzátéve, feladatának érzi, hogy felhívja a figyelmet az ország emberi és természeti gazdagságára.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 23. 13:45
Fotó: Kékesi Donát
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novák Katalin kétnapos somogyi látogatásának első napján arról beszélt: a világot járva tapasztalható, hogy az embereket sok minden összeköti, akkor is, ha különböző kultúrából jönnek, eltérőek az adottságaik, a körülményeik, más nyelvet beszélnek, de sokkal gyakrabban érzik, hogy mi az a különös, ami megkülönbözteti őket.

Magyarországot járva 

összeköt bennünket a közös nyelvünk, a himnuszunk, az olimpikonjaink, amelyekre mint nemzet, együtt tekinthetünk büszkeséggel, és ilyen közös pont a Balaton is, ami a szívünket mindenütt a világon egyszerre dobbantja meg

 – jelentette ki az államfő.

Somogyország jellegzetességei között említette Fekete István írót mint a nemzet közös hősét, kedvelt alakját és a Kométa gyárat. További példaként elmondta, csak Fonyódról lehet látni az északi partot, a tanúhegyeket, a folyton ezer színben változó Balatont. A gazdag nyelvi hagyományok is Somogyország sajátosságai közé tartoznak, mindezek együtt pedig annyira gazdaggá teszik, hogy azt egy másik ország is megirigyelhetné

– tette hozzá.

Novák Katalin szerint a felújított sétány nem pusztán kövek összessége, hanem találkozóhely. Az új padokra ki lehet ülni beszélgetni, a sétányra ki lehet hozni a gyerekeket, unokákat, barátokat, szülőket, nagyszülőket, a sétány tehát az emberi értékekre, a közösség értékeire is felhívja a figyelmet.

Nem is lehetne a Balaton a magyar természeti kincsek közül talán a legkiemelkedőbb, 

ha nem vennék körül a magyar emberek, ha nem lehetne a partján lángost enni, ha nem tudnánk, hol lehet átkelni a réven, ha nem lenne Balaton-átúszás, ha nem hasítanák a vizét vitorlások,

ha nem ismerhetnénk azokat a klasszikus magyar filmeket, amelyekben a tó ránk köszön – jegyezte meg a köztársasági elnök.

Hozzátette: 

nekünk a Balaton a Riviéra. 

Lehet, hogy vannak ennél nagyobb tengerek, óceánok, ennél kékebb víz, ennél gazdagabb természet, akkor is a hazánk az, amelyre büszkék lehetünk.

Hidvégi József (Fidesz–KDNP), Fonyód polgármestere az átadással kapcsolatban az MTI-nek elmondta: a mintegy 536 millió forint támogatásból 660 méter hosszan teljesen felújították a Szaplonczay Manó tisztifőorvosról, Bélatelep alapítójáról elnevezett sétány burkolatát, bútorait és növényzetét, továbbá új kiszolgálólétesítmény épült a város múzeuma mellett.

Novák Katalin kétnapos somogyi látogatásán először Andocson, a jelentős zarándokközpontként ismert Nagyboldogasszony-bazilikában tett látogatást, majd Balatonbogláron részt vett a lengyel–magyar barátság napjához kapcsolódó ünnepségen. Koszorút helyezett el az egykor lengyel menekülteket befogadó Lengyel–Magyar Barátság Házánál arra emlékeztetve, hogy a barátság túlél minden megpróbáltatást. A megemlékezésen részt vett többek között Lengyelország budapesti nagykövete, valamint a lengyel parlament delegációja is.

Az ünnepséggel összefüggésben a Sándor-palota jelezte: az államfő csütörtökön telefonon egyeztet Andrzej Duda lengyel elnökkel, hogy az emléknapon megerősítsék a két nemzet közötti történelmi köteléket.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök (Fotó: Kékesi Donát)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.