Takács Péter: Győr-Moson-Sopronban is garantálva van a betegbiztonság

Az egészségügyi államtitkár cáfolta azokat az állításokat is, amelyeket a Magyar Orvosi Kamara fogalmazott meg a tagok felé.

Magyar Nemzet
2023. 03. 10. 11:32
TAKÁCS Péter
Budapest, 2023. február 28. Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelõs államtitkára elõterjesztõként felszólal a kötelezõ orvosi kamarai tagság megszüntetésérõl szóló vitán az Országgyûlés plenáris ülésén 2023. február 28-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Győr-Moson-Sopron vármegyében is garantálva van a betegbiztonság – hangsúlyozta a Mandinernek adott interjúban az egészségügyi államtitkár. Takács Péter tájékoztatása szerint az új ügyeleti struktúrában a 1830-as hívószám abszolút beváltja a hozzá fűzött reményeket mind a lakosság, mind az ellátásszervezés oldaláról. A beteg rögtön szakemberrel beszélhet, továbbá az ügyeletben dolgozókról leveszi a rengeteg indokolatlan ellátás terhét. 

Azokon a településeken, amelyek környékén nem írták alá az új ügyeleti szerződést a háziorvosok, főállású szerződéses orvosokkal töltik be az üres helyeket. Ezek a szakemberek ügyeletszervező cégektől szerződtek át a mentőszolgálathoz. Illetve olyan, a vármegyei kórházban dolgozó kollégák vállalnak még szerepet, akik a jogszabályoknak megfelelve háziorvost helyettesíthetnek ügyeletben: például belgyógyász orvos, belgyógyász rezidens vagy sürgősségi szakorvosjelölt.

Velük le tudták fedni a márciust Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is – részletezte Takács Péter, aki cáfolta azokat az állításokat is, amelyeket a Magyar Orvosi Kamara (MOK) fogalmazott meg a tagok felé. 

– A MOK azt állítja, hogy forráskivonás történik az alapellátásból és elvontuk az úgynevezett fixdíjat a háziorvosi ellátásból. Ez nem igaz, az viszont igen, hogy az orvosi kamara javaslatára, a minőségi indikátorok felé tereljük a finanszírozást. A MOK-javaslata úgy szólt, hogy minőségi és mennyiségi, vagyis teljesítményalapú indikátorokra épülő teljesítményarányos bérezés kerüljön bevezetésre. Ebbe az irányba tettünk egy lépést, erre azt mondják, ez bujtatott forráskivonás. 

Ezzel szemben a valóság az, hogy idén is több pénz áramlik az alapellátásba, már a tavalyi évhez képest is. Az egyes praxisok finanszírozása is pozitív irányba mozdul, a praxisfinanszírozás az elmúlt években több mint duplájára nőtt, idén hárommillióról hárommillió-kétszázezer forintra emelkedik. Tehát átlagosan több pénzt fognak kapni a praxisok, mint eddig kaptak. 

Vagyis nem igaz a MOK állítása ennek kapcsán sem, és még számos hasonlót fogalmaznak meg kritikaként, amit egyébként ők javasoltak, és mi betettünk a törvénycsomagba. A körzethatárok átrendezésével kapcsolatban például hamisan állítják azt, hogy a praxisjogot ki akarjuk üresíteni. Pont ellenkezőleg, a praxisjogot megerősítettük ezzel a törvénycsomaggal, mégis a tagságot folyamatosan és tendenciózusan hergelik október óta, ami addig azért nem volt jellemző – fejtette ki. 

Az államtitkár ugyanakkor kiemelte azt is: 

a MOK sokat segített az ágazatpolitikának.

 – Nagyon sok jó szakmai javaslatuk is volt, például a körzethatárok átstrukturálása, a részkompetencia-vizsgák megerősítése, vagy hogy vigyünk az alapellátásba olyan kompetenciákat, amik csak a szakellátásban voltak elérhetők. Számos ilyen van, és sokat be is építettünk a jogszabályba – sorolta az államtitkár, aki szerint amíg a higgadt szakmai párbeszédre a kamara képes, addig ők is azok.

Borítókép: Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az Országgyűlés plenáris ülésén (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.