Újabb porviharokra figyelmeztetnek a meteorológusok

Újabb áramlási rendszerbe kerül a Kárpát-medence, így ismét nagy területen várható viharos, erősen viharos szél. A csapadék átvonulása után, főként a Dunántúlon, leginkább az északi részén kell a legerősebb széllökésekre számítani – írja közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Magyar Nemzet
Forrás: MET2023. 03. 24. 12:50
null
Amritszár, 2018. június 15. A levegõ portartalma csökkenti a látótávolságot az észak-indiai Pandzsáb szövetségi állambeli Amritszárban 2018. június 15-én. Az elõzõ napon porfelhõt hozott a szél az indiai fõvárosba az ország északnyugati térségében levõ, sivatagos Rádzsasztán szövetségi államból. (MTI/EPA/Raminder Pal Szingh) Fotó: Raminder Pal Szingh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn a reggeli, délelőtti óráktól fokozatos szélerősödésre lehet számítani, és a déli, kora délutáni órákra el is éri maximumát az északnyugati szél. Nagy területen valószínű viharos, óránként a hatvan kilométert meghaladó erősségű szél, de 70–80 kilométeres óránkénti erősségű széllökés is előfordulhat, még síkvidéken is. Ennél nagyobb szélsebesség lehet a hegyvidéki területeken, ahol a 90–100 kilométeres óránkénti erősséget is elérhetik, akár meg is haladhatják a széllökések.

Az esti óráktól kissé mérséklődik a légmozgás, de így is nagy területen marad élénk, erős a szél. Kedden már veszít erejéből a szél, de továbbra is nagy területen számíthatunk erős, viharos széllökésekre.

Bár a szelet csapadék előzi meg, előfordulhatnak olyan területek, amelyek szárazon maradnak, vagy csak kevés csapadék hullik, így 

ismét kialakulhatnak lokális porviharok. 

Emiatt fokozottan felhívják a közlekedők figyelmét, hogy minden esetben a forgalmi, az időjárási és látási viszonyoknak megfelelően haladjanak az utakon – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat bejegyzésében.

Március 11-én délután halálos áldozattal is járó tömegszerencsétlenséget okozott a porátfúvás az M1-es autópályán. A Herceghalom térségében bekövetkezett közlekedési balesetben negyvenegy jármű volt érintett. Meghalt egy negyvennégy éves budapesti férfi, további harminckilenc ember megsérült, ketten életveszélyes, tizenketten súlyos, huszonöten könnyű sérüléssel kerültek kórházba.

Borítókép: Képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Raminder Pal Szingh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.