Vannak, akik lóháton teljesítik a Magyar Honvédség új kihívását

A Magyar Honvédség 175 éves évfordulójának apropóján izgalmas kihívást indított a vezérkar. Mészáros Lázár hadügyminiszter kinevezésének évfordulójáig csapatonként, vagy akár egyénileg kell teljesíteni a 175 kilométeres futótávot. Van aki lóháton, míg más vízben teljesíti a kihívást.

2023. 03. 07. 11:26
175 éves a Magyar Honvédség
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Aki sportoló, az kicsit katona is. A fegyelem, a kitartás, az eltökéltség, a hűség mind azon erények közé tartoznak, amelyek összekötnek bennünket. A kihívást, amely keretei között 175 kilométert fogunk lefutni barátaimmal, elfogadtuk. Pontosan annyi évet tudhat maga mögött a honvédség, mint ahány kilométer áll a kihívás teljesítői előtt – mondta kedden Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség megalakulásának 175. évfordulója alkalmából meghirdetett 175 km-es kihívásról szóló sajtótájékoztatón, Budapesten, a Margit-szigeten.

kihívás
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy a Honvéd Vezérkar főnöke, Pálinkás Szilveszter főhadnagy és Rozs Gergely közkatona is felhúzták már a futócipőt. Fotó: Havran Zoltán

Mint ismert, idén április 7-én lesz a 175. évfordulója annak, hogy Mészáros Lázárt hadügyminiszterré nevezték ki. Ennek apropóján egy kihívást indított el Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke. A résztvevőknek egyénileg, vagy akár csoportokban kell lefutniuk 175 kilométert április 7-éig. 

 

„Mutassuk meg, hogy nem vagyunk pudingok”

A vezérkari főnök a honvédség toborzását támogató kampány nyitórendezvényén felhívta Szalay-Bobrovniczky Kristófot, csatlakozzon hozzá és Pálinkás Szilveszterhez, a toborzókampány egyik arcához, valamint Rozs Gergelyhez, aki januárban kezdte meg alapkiképzését, hogy teljesítsék együtt a távot. 

„Mutassuk meg, hogy nem vagyunk pudingok, nem vagyunk tejszínhabok!” 

– fogalmazott akkor a vezérkari főnök. 

175 éves a Magyar Honvédség
A futás során a miniszter és az altábornagy diktálták a tempót. Fotó: Havran Zoltán

A honvédelmi miniszter elfogadta a felkérést. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a kihívás 5,5 kilométeres résztávjának teljesítése előtt elmondta, az elmúlt 175 év során, akik alakították a Magyar Honvédséget, „azok a saját képükre, az adott korszak stílusára formálták.” Hozzátette: a mostani generációnak is ez a feladata. 

 

Valaki lóháton, valaki vízben teljesíti a kihívást

– A vezérkar annyit vár el katonáitól, amit mi is képesek vagyunk teljesíteni. Ezért döntöttünk úgy, hogy teljesítjük a 175 kilométeres futást. Inkább millió veríték a tréningen, mint egy csepp vér a háborúban. Ez igaz a sportolókra is – mondta a kihívás megkezdése előtt Ruszin-Szendi Romulusz. A Magyar Honvédség parancsnoka figyelmeztetett, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és ő diktálják a futás során a tempót, a célba érkezőknek pedig a csapatszellem erősítése érdekében fekvőtámaszozniuk kell egészen addig, amíg az utolsó futó célba nem ér.

175 éves a Magyar Honvédség
A kihívás résztávjának teljesítése után fekvőtámaszozni kellett. Fotó: Havran Zoltán

A kihívás a február 10-i indulása óta már-már önálló életre kelt. Nagyon sokan vállalták, hogy vagy egyedül, vagy legfeljebb négyfős csapatban teljesítik a távot. Az elmúlt hetekben a távot rendhagyó módon teljesíteni akarók is jelezték, elfogadják a kihívást. Vannak, akik leevezik, leússzák, illetve olyanok is akadnak, akik lóháton vágnak bele a 175 kilométeres táv teljesítésébe.

175 éves a Magyar Honvédség
Vannak, akik lóháton teljesítik a kihívást. Fotó: Havran Zoltán

Az Egri Vízilabda Klub korábban bejelentette, ők vízben teljesítik a távot. Győrben, a Légvédelmi Ezred katonái a Győri Atlétikai Club által szervezett evezős versenyen, ergométeres evezéssel küzdötték le a 175 kilométeres távot. Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály huszárjai pedig azt vállalták, hogy március 31. és április 5. között, lóháton gyűjtik össze a célként kitűzött kilométereket. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Magyar Ifjúsági Atlanti Tanács lelkes tagjai is jelentkeztek, emellett a 2023-as Budapesti Atlétikai Világbajnokság szervezőbizottsága, a honvédelmi minisztérium sportért felelős államtitkárságának csapata, valamint Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár is.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.