A kormány a háború és a szankciós válság ellenére is megvédte a családokat + videó

A láthatatlan munkával járó áldozatvállalás hatalmas értéket jelent, ezért a gyermekeseket komoly megbecsülés illeti, amelyet a kormány igyekszik a családtámogatásokban is megjeleníteni – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a Facebook-oldalára kedden feltöltött videóban.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 04. 04. 10:27
null
Nyíregyháza, 2019. május 5. Gyerekek köszöntik édesanyjukat reggel anyák napja alkalmából a Pápai család nyíregyházi otthonában 2019. május 5-én. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Habár a család a legnagyobb érték, a gyermek pedig a legnagyobb kincs, amelyet az élet adhat, a mindennapok nem mindig könnyűek: a gyerekek ellátása, a háztartási munka vagy akár a hozzátartozók ápolása nagy feladatot ró a családokra – fogalmazott az államtitkár.

Hornung Ágnes a láthatatlan munka világnapja alkalmából közzétett nyilatkozatában azt mondta, ez olyan tevékenység, amelyért nem jár fizetés, elvégzését sokan természetesnek veszik, ám a hiánya azonnal feltűnik, a gyermekek számával arányosan pedig nő a mennyisége.

Hozzátette, évtizedekkel ezelőtt ezek a feladatok szinte kizárólag a nőkre hárultak, és még ma is főként a nők végzik ezeket a tevékenységeket; 

a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért nem reprezentatív kutatása szerint a kisgyermekes édesanyák 96 százaléka végez láthatatlan munkát.

Bár egyre több férfi családtag is kiveszi a részét ebből a munkából, a kutatás szerint a nőknek mégis csak kis százaléka gondolja úgy, hogy arányosan oszlanak meg ezek a feladatok – jegyezte meg.

Hornung Ágnes kiemelte, a láthatatlan munkával járó áldozatvállalás hatalmas értéket jelent, ezért a többgyermekes anyákat komoly megbecsülés illeti, amelyet a kormány igyekszik a családtámogatásokban is megjeleníteni. Az államtitkár példaként említette a négygyermekes nők szja-mentességét és a bruttó fizetés száz százalékára emelt csecsemőgondozási díjat (csed).

A kormány a háború és a szankciós válság ellenére is megvédte, sőt bővítette a gyerekesek támogatását – jelentette ki az államtitkár.

Borítókép: illusztráció (Fotó:MTI/Balázs Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.