Folytatódik az érdekegyeztetés a kormánytisztviselők béremeléséről

A közszféra béremelése a központi és a területi igazgatásban dolgozó kormánytisztviselőkkel folytatódna.

Magyar Nemzet
2023. 04. 21. 18:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánytisztviselői béremelés tervezetéről egyeztettek a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumon – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ pénteken az MTI-vel. Azt írták, a héten indított társadalmi egyeztetés mellett szakmai egyeztetés is indult a kormánytisztviselők új bértáblájának és béremelésének tervezetéről, amelyet a közszolgálati szakszervezetek kérésére dolgozott ki a kormány. 

A közszféra béremelése így –  az orvosok, ápolók, pedagógusok, rendőrök, katonák után – a központi és a területi igazgatásban dolgozó kormánytisztviselőkkel folytatódna. 

A bérfejlesztési javaslatról a pénteki  Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumon kaptak tájékoztatást a szakszervezetek – tudatták. A közleményben idézték Bordás Gábort, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkárát, aki az egyeztetésen hangsúlyozta, hogy 

az új bértábláról a kormány még nem hozott döntést, a tervezet csak a társadalmi és szakmai egyeztetést követően kerül a kabinet elé.

Az államtitkár arról is tájékoztatta a szakszervezeteket,  hogy a bértábla nem a politikai és közigazgatási vezetőkre, hanem a náluk alacsonyabb szintű tisztviselőkre vonatkozik. A béremelés – mint közölték – nem lenne automatikus, hanem lehetőség a munkáltatóknak. A tervezett bérrendszer bérsávokat határoz meg, a konkrét béreket a teljesítmény, az ellátott feladatok és a költségvetési lehetőségek keretei között a munkáltató határozhatja meg a bérsávon belül. 

Bordás Gábor arra is kitért, hogy a jelenlegi háborús és szankciós helyzetben a minisztériumi kormánytisztviselői béremelést többletforrás biztosítása nélkül valósítják meg, tehát a költségvetésnek a béremelés nem jelentene nagyobb terhet. A minisztériumok ugyanis vállalták az álláshelyek 10 százalékának csökkentését, és az így felszabaduló bértömeget a minőségi munkaerő megtartására fordíthatják – olvasható a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében.

Borítókép: A 2022-es választások után kinevezett főispánok (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.