Gy. Németh csak átadja Karácsonynak, hogy mit üzen a Feri 

Karácsony Gergely főpolgármesterhez hasonlóan a pártkötődésű helyettesei sem csinálnak semmit, gyakorlatilag nem dolgoznak, s a városvezetői teendők helyett a jó fizetés és a szolgálati autó foglalkoztatja őket – jelentette ki a Városháza-ügy kulcsfigurája. Gansperger Gyula a Városháza eladását előkészítő informális beszélgetések során mások mellett Tüttő Katát (MSZP) és Gy. Németh Erzsébetet (DK) bírálta. A vágatlan hangfelvételeket korábban Anonymus juttatta el a hatóságokhoz, a leirat pedig a jelenleg is zajló büntetőeljárás nyomozati anyagainak részét képezi.

Munkatársunktól
2023. 04. 03. 4:48
20220831 budapest fovarosi kozgyules havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldali főpolgármester-helyettesekről is lesújtó véleményt fogalmazott meg a Városháza-botrány kulcsfigurája azon a hangfelvételen, amelynek leirata a Magyar Nemzet birtokába került. Gansperger Gyula egyebek mellett arról beszélt, hogy 

Karácsony Gergely négy helyettese közül három nem csinál semmit, sőt gyakorlatilag maga a főpolgármester sem végez érdemi városvezetői tevékenységet. 

Budapest első emberének látványos semmittevése már korábban is feltűnő volt, hiszen mióta Karácsony 2019-ben elnyerte mandátumát, nem igazán foglalkoztatták a főváros ügyei, s a főpolgármesterséget csak ugródeszkának próbálta felhasználni az országos politika felé. Így például a 2022-es választás kampányában számos alkalommal tett olyan vidéki körutakat, amelyek után délután épphogy csak beesett a hivatalába, de az is kiderült a Facebook-videóiból, hogy szeret későn kelni, s maximum 8 órás műszakokban hajlandó foglalkozni a hivatali teendőivel. Karácsony Gergely számos egyéb elfoglaltsága is azt mutatja, hogy nem elsősorban városvezetőként tekint magára. Így például 2021 nyarától kezdve több hónapig leginkább a miniszterelnök-jelölti kampánya támogatására beindított 99 Mozgalom, valamint a podcastsorozata kapcsán hallatott magáról. 

Az is köztudott volt az önkormányzati ciklus kezdete óta, hogy a Karácsony vezette Városháza fontosabb pozícióit a Gyurcsány-korszak embereivel töltötték fel, s a főpolgármester-helyettesek között DK-s mellett van momentumos és szocialista is. 

Fényűzés, alkalmatlanság, semmittevés 

Utóbbiak a szakmai hozzáértésük helyett leginkább a fényűző életmódjukkal, a tájékozatlanságukból és az alkalmatlanságukból eredő szerencsétlen elszólásaikkal vagy éppen a semmittevésükkel hívták fel magukra is figyelmet. 

– Miért, szerinted a Tüttő Kata dolgozik? Nem. Kerpel-Fronius dolgozik? Nem. Gy. Németh Erzsike hova jár? Elmegy a Gyurcsányhoz, meghallgatja, hogy mi a feladat és elmondja a Gergőnek. Hát ezt, mást nem csinál. Hát érted – jelentette ki beszélgetőpartnerének a Városháza-gate kulcsfigurája, aki Karácsony főpolgármesterségéről is lesújtó véleményt fogalmazott meg: »Milyen vezetés az, ahol van egy főnök, aki szintén nem dolgozik, […] és a többiek sem csinálnak semmit. […] Hát ők ott vannak. Jó a fizetés, szolgálati autó, meleg van, telefon, laptop.«

Karácsonyhoz hasonlóan a semmittevőként említett helyetteseiről is elmondható, hogy a városvezetői kötelezettségek helyett inkább a pártpolitikai elfoglaltságaikra koncentrálnak. Olyannyira, hogy a humán területekért felelős egykori főpolgármester-helyettes, a DK-s Gy. Németh Erzsébet rögtön a tavaly áprilisi választás után parlamenti mandátumra cserélte a fővárosi pozícióját. Ez annak fényében sem meglepő, hogy a tipikus pártkatonát mindig is ott vetette be az MSZP, majd a DK, ahol épp nagyobb szükség volt káderi teendők ellátására. Annak ellenére, hogy választáson egyéni jelöltként Gy. Németh soha életében nem nyert még mandátumot, a baloldali főnökei az önkormányzati szférában és a Parlamentben is rendre vezető tisztségekben helyezték el. 

A DK-s káder és a szelfibajnok 

Humán területekért felelős főpolgármester-helyettesként Gy. Németh tevékenysége leginkább annak kapcsán került előtérbe, hogy a pandémia kitörését követő hetekben a Pesti úti, fővárosi fenntartású idősotthonban feltűnően nagy számban haltak meg a gondozottak. A kiugróan magas elhalálozások miatt az illetékes kormányhivatal vizsgálatot indított, amely során több higiéniai szabálytalanságot tártak fel, s egymillió forint bírságot is kiszabtak a gondatlanul működtetett intézményre. Mindeközben Gy. Németh Erzsébet azzal igyekezett kezelni a problémát, hogy tagadta az idősotthonban meglévő higiéniai problémák létezését. 

 

Míg Gy. Németh az országgyűlési székért hagyta ott a városházi pozícióját, Tüttő Kata inkább Brüsszelbe ácsingózik. 

Ugyanis az MSZP-s politikus nemrégiben jelentette be, hogy ő vezeti majd a pártja listáját a 2024-as európai parlamenti választáson. Bár városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettesként Tüttő papíron fontos pozíciót tölt be, a fővárosi tevékenysége leginkább a saját népszerűségét növelni hivatott PR-akciókban és a luxusköltésekben merül ki. 

A Városháza-botrány kirobbanását követően például sminket reklámozott az interneten.

 „Őszök MAC rúzsajánlója Kata segítségével” – olvasható egy vállalkozás 2021. novemberi Facebook-bejegyzésében, a mellékelt képeken pedig Tüttő Kata feltételezhetően a cég termékeivel volt kirúzsozva. 

Ugyanazon év nyarán a politikusnő azzal került be a hírekbe, hogy a görögországi nyaralása során luxusszolgáltatásnak minősülő tengeri lovagláson vett részt, s a közösségi médiában még egy videót is megosztott arról, ahogy a habok közül a partra nyargalt. Mindeközben a főváros baloldali vezetése súlyos forráshiányokra panaszkodott és a kormány általi „kivéreztetésükről” beszélt. 

Szimbolikus, hogy amint 2020 elején Tüttő Kata megkapta a városüzemeltetési feladatokat, azzal lépett a „tettek mezejére”, hogy a főváros különböző pontjain szelfizgetett. 

Sőt már a 2019-es kampányából képet lehetett alkotni arról, hogy Tüttő miként tekint a választókra: egy tiktokos kampányvideójában valamilyen halandzsarefrént tátogott egy bugyuta dallamra.  

Kerpel-Froniusra semmit nem mernek bízni 

Végül jelentéktelensége ellenére érdemes megemlíteni Karácsony Gergely momentumos helyettesét is, aki a legmegalázóbb kritikát kapta Gansperger Gyulától: 

Ez a Kerpel-Fronius, vagy hogy hívják b…zdmeg? Hát ez egyszerűen, hát ez, ez hülye. Azt sehova nem merik már elküldeni, csak a legszemetebb munkát kapja mindig, tudod, be kell jelenteni minden szarságot. Teljesen hülye.

Ezt a leírást tökéletesen igazolta is Kerpel-Fronius Gábor, aki nem sokkal a Városháza-botrány kitörése után az ATV stúdiójában nyilatkozott. A momentumos politikus a műsorban gyakorlatilag leleplezte Karácsonyékat, hiszen a baloldali városvezetés kommunikációjával ellentétes állításokat tett. – Azt hiszem, hogy részben én – felelte végül arra a többször megismételt kérdésre, hogy ki terjesztette elő a Városháza értékesítéséről szóló javaslatot. 

Ezzel pedig a műemlék épületegyüttes eladásáról szóló terveket is megerősítette, amelyek létezését Karácsonyék eközben váltig tagadták. 

Ugyancsak jellemző, hogy Karácsony momentumos helyettese még azt is eltűrte, hogy a pártja bohócot csináljon belőle azzal, hogy Kerpel FCKN Gábor feliratú szlogenekkel népszerűsítse a legutóbbi helyhatósági voksolás kampányában, mivel a középső betűsor az angol „fucking”, (magyarul „kib…szott”) szó rövidítése. Más plakátokon a KFC gyorsétteremlánc nevére hajazó KFG akronímával is hirdették Kerpel-Froniust. Az imént vázolt politikai teljesítmény fényében meglehetősen furcsa az a stílus, ahogyan 

Kerpel-Fronius a 2019-es önkormányzati választás előtt néhány hónappal egy Facebook-bejegyzésében agyhalottnak nevezte az országot, ismerőseit pedig gusztustalannak és rasszistának titulálta. 

Nem csoda, hogy a sajtóban is csak legyintettek arra, hogy tavaly tavasszal – teljesen esélytelenül – a Momentum elnöki tisztségéért is bejelentkezett. 
Bár a Városháza-ügy kulcsfigurája nem beszélt Dorosz Dávidról, Karácsony Gergely párttársa volt talán a legalkalmatlanabb főpolgármester-helyettes, aki egy év után távozni kényszerült a pozíciójából. A Direkt36 beszámolója szerint még a saját kampánystábjában is megütközést keltett Dorosz alacsony munkamorálja, ez a hozzáállás pedig a szivárványkoalíción belül is konfliktusokat okozott. A nyilvánosságra került információk szerint még teljesen pitiáner apróságokon is összeszólalkoztak a baloldali pártok. Mint a Ripost megírta, Vadai Ágnes (DK) egyebek mellett azt a kérdést szegezte Karácsonynak, hogy 

Dorosz a milliós fizetése mellett miért költötte a költségtérítése egy részét rágóra, tortára, valamint édességekre. 

 

Nyomoz a hatóság 

Az idézett hangfelvétel része annak a sajtóban eddig meg nem jelent, közel tízórányi hanganyagnak, amelyet Anonymus vágatlan formában juttatott el a hatóságokhoz, és a Városháza-ügy nyomozati anyagát képezi. A felvételeken Gansperger Gyula hosszasan beszél arról, hogy egy korrupciós, úgynevezett jutalékos rendszerben vertek dobra fővárosi ingatlanokat. Számos ingatlan cserélt gazdát csúszópénzek segítségével, s még a Városháza műemlék épületegyüttesét is értékesíteni tervezték. Utóbbi kapcsán orosz, olasz, amerikai és izraeli befektetőknél is házalt egy baloldalhoz köthető személy. A történtekkel összefüggésben a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást indított, a rendőrök tavaly ősszel befolyással üzérkedés gyanúja miatt három személyt hallgattak ki. 

Meggyanúsították a fővárosban működő korrupciós rendszer egyik kulcsfigurájának tartott és a baloldalhoz szorosan köthető Berki Zsoltot, valamint testvérét, Berki Józsefet. 

Előbbi több, Magyarországon ismert üzleti körrel is felvette a kapcsolatot a Városháza tervezett adásvétele kapcsán. Utóbbiról pedig érdemes megemlíteni, hogy éppen abban az időben dolgozott a néhai Kiss Péter mellett, amikor a volt MSZP-s miniszter titkárságvezetője Kiss Ambrus jelenlegi főpolgármester-helyettes volt. A rendőrség kihallgatott egy koronatanút is, a büntetőeljárás jelenleg is zajlik. 

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester érkezik a Fővárosi Közgyűlés ülésére (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.