„Itt az ideje az újságírói szakma dekriminalizálásának!” – Üdvözli a Btk. módosítását az MNMSZ

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ) üdvözli és a véleménynyilvánítás szabadsága és a sajtószabadság erősítése szempontjából kiemelt jelentőségűnek tartja a büntető törvénykönyv módosítására kedden benyújtott javaslatot – jelezte a szervezet a Magyar Nemzethez eljuttatott közleményében. Úgy fogalmaztak, hogy a szabad tájékoztatás és az egész újságíró szakma számára kedvező változtatás jelentős lépés lehet a cenzúra és a nyomásgyakorlás visszaszorításában, a szabad véleménynyilvánítás gyakorlásának elősegítésében.

Munkatársunktól
Forrás: Magyar Nemzeti Médiaszövetség2023. 04. 27. 7:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékeztettek rá, hogy a javaslat alapján a jövőben nem lenne büntethető rágalmazás és becsületsértés miatt az, aki a közügyek szabad megvitatásakor, sajtótermékben vagy médiaszolgáltatás útján követi el a cselekményt, feltéve, hogy az nem irányul a sértett emberi méltóságának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadására.

Amint az az indoklásában szerepel, az Alkotmánybíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága is egybehangzó és következetes álláspontot képvisel azzal kapcsolatban, hogy a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás jogának gyakorlásakor keletkezett közlések miatt a felelősségre vonás lehetősége korlátozott.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség tapasztalata szerint kiemelt közéleti szereplők rendszeresen (vissza)élnek a büntetőjogi szankciók lehetőségével, így kívánnak nyomást gyakorolni a nekik nem tetsző médiumok munkatársaira, ami nem más, mint a nyílt cenzúra, a sajtószabadság lábbal tiprása.

Éppen ezért arra számítanak, hogy a büntetések elrettentő hatása a közélet véleményformálásában résztvevőket is megfélemlíti, elriasztja, amely így éppen a demokratikus és plurális alapokra épülő közélet kibontakozását és értékét gyengíti el. A szólás-, és sajtószabadság gyakorlásának kriminalizálása és büntetőjogi szankcióval sújtása ugyanis egy olyan visszatartó hatás kiváltására alkalmas, amely öncenzúrára kényszerítheti a szabadságjoggal élni kívánókat.

Meggyőződésünk, hogy itt az ideje az újságírói szakma dekriminalizálásának!

– fogalmaztak.

A közleményben leszögezték, hogy mindig is kiálltak és ezután is ki fognak állni a véleményükért megfenyegetett és meghurcolt kollégák mellett.

Bízunk benne, hogy a mostani törvénymódosítással hatékonyabban elejét lehet majd venni, hogy egyes közszereplők félelemkeltéssel és nyomásgyakorlással próbálják meg elhallgattatni a nekik nem tetsző hangokat

– zárult a Magyar Nemzeti Médiaszövetség közleménye.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.