Két újabb személy bukkant fel a gyanús plakátkampány körül

A „Ruszkik, haza” feliratú plakátok az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének támogatásával lepték el az országot. A Tűzfalcsoport legújabb írásában két személyt is összefüggésbe hozott a gyanús plakátkampánnyal.

Magyar Nemzet
2023. 04. 21. 14:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai baloldal által pénzelt ukránpárti „Ruszkik, haza” plakátkampány mögött Somogyi Zoltán cége áll, aki a magyar politikai életet színesítő pártok szinte mindegyiknél megfordult már – írja a Tűzfalcsoport. Mint kifejtik, Somogyi legyeskedett az SZDSZ és az MDF körül, de alapvetően mindig a baloldali formációkat, jelölteket támogatja szerepléseivel, megszólalásaival. A portál szerint ő állhat a Jobbik névváltása mögött is. Megemlítik továbbá, hogy Somogyi a Jobbikhoz köthető Civitas Intézetnél dolgozik stratégiai tanácsadóként, amely a Magyar Narancs információi szerint felelős a Jobbik új stratégiájáért. Továbbá Somogyi Zoltán annak a Political Capital nevű intézménynek is az egyik alapítója, amely ezer szálon kötődik amerikai szervezetekhez, Soroshoz és más olyan külföldi országok intézményeihez, melyek az elmúlt években egyre agresszívabb hangot ütnek meg Magyarországgal szemben.

Felbukkant a baloldal finanszírozási botrányában is

A Tűzfalcsoport dokumentumai bizonyítják, hogy a Somogyi által alapított Political Capital már évek óta összedolgozik azzal a szervezettel, amely felbukkant a baloldal gyanús pártfinanszírozási ügyleteit tárgyaló titkosszolgálati jelentésben is. A baloldali pártfinanszírozási botrányt vizsgáló jelentés szerint az amerikai NED (National Endowment for Democracy) igazán jelentős szerepet játszott a Márki-Zay Péterék körüli botrányban. A DatAdat és az Oraculum 2020 Kft.-hez érkező 3 milliárd forintnyi összeggel pedig a NED nevű NGO hozható kapcsolatba – lényegében tehát az amerikai baloldal. 

Több balos személyiség is be van kötve ehhez a szervezethez, melyet maga a szervezet alapítója is úgy jellemez, hogy a NED lényegében a CIA. 

A magyar titkosszolgálati jelentés is erre a következtetésre jutott, ők úgy fogalmaztak, hogy a „NED lényegében a CIA hivatalossá tett megjelenése külföldön.” A NED Magyarországon is aktivizálta magát. Míg a sajtóbeszámolók kezdetben például arról szóltak, hogy az amerikai szervezet a 90-es évek elején magyar ügyvédeknek szervezett nemzetközi találkozót, addig 2018-ban a baloldali Átlátszó.hu már azt adta közre, hogy a NED támogatásából angol nyelvű médiafelületet alakítottak ki a visegrádi országok tényfeltáró újságíróinak. 

Magyar partnereként ebben az Átlátszó mellett az Index jelent meg.

A NED az utóbbi időszakban legalább egy tucat alkalommal küldött támogatást Magyarországra különböző projektekhez. Egy ilyen projekt zászlaja alatt támogatta Somogyi szervezetét és emellett munkatársát, Krekó Pétert is. A portál leszögezi: ezzel a gyanús szervezettel már 2020-ban is kapcsolatban állt Somogyi cége. 

Borítókép: az ominózus „Ruszkik, haza” óriásplakát (Fotó: Észak-Magyarország/Ádám János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.