Lábbilinccsel a bokáján tért vissza a közéletbe Gyömrő adócsalással gyanúsított polgármestere

Visszatért a városházára és nyomkövetővel a lábán vezette a mai testületi ülést Gyömrőn a település költségvetési csalással gyanúsított polgármestere. Gyenes Levente csak pár hete szabadult a rács mögül, ám azóta újra teljes döntési és aláírási jogkörrel rendelkezik, illetve a fizetését is megkapja. Noha Gyenes nem először került botrányba az elmúlt évek során, ennek ellenére nem akar távozni a hatalomból.

Munkatársunktól
2023. 04. 17. 10:36
Gyenes Levente (Forrás: Facebook)
Gyenes Levente (Forrás: Facebook) Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazi politikai abszurd, ami ma Gyömrőn történt, ugyanis a költségvetési csalással gyanúsított, házi őrizetnek megfelelő bűnügyi felügyelet alatt álló polgármester nyomkövetővel a lábán vezette a hétfői testületi ülést. Az egyik képviselő fel is vetette, hogy a büntetőeljárás alatt álló Gyenes közéleti ténykedése rossz színben tünteti fel a várost, ezért le kellene mondania, ám a településvezető kijelentette: ő erre nem hajlandó. Nemrég egyébként a Blikk is beszámolt arról, hogy a településvezető visszatért és teljes döntési és aláírási jogkörrel rendelkezik, sőt még fizetés is jár neki.

Gyenes sokáig a szombathelyi büntetés-végrehajtási intézet vendégszeretetét élvezte, csak pár hete, a nyomozási bíró döntése alapján hagyhatta el az intézményt.

Az ellenzéki polgármestert még tavaly szeptemberben vették őrizetbe, majd öt társával együtt le is tartóztatta a bíróság. Az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz, az eljárásnak pedig már több mint húsz gyanúsítottja van.

Úgy tudjuk, az érintettek között vannak a bűnszervezet strómanjai is. A NAV több helyszínre – köztük a polgármester luxusvillájához – is kiszállt, a gyanúsítottaknál pedig nagy mennyiségű készpénzt, értékes karórákat és aranytömböket is lefoglaltak. 

A látványos akcióról a NAV Alvilági alvállalkozók címmel még videót is közölt. Bár az adóhatóság nevet nem írt, ugyanakkor egyértelműen beazonosítható, hogy a Gyenesék ügyében történt rajtaütés látható a felvételen.

Napelemparkok és fehér por

Gyenest mindezek mellett egy másik büntetőeljárás is „utolérheti”, hiszen egy magánszemély feljelentése után a rendőrség hűtlen kezelés gyanújával indított nyomozást a polgármestersége idején állami finanszírozással telepített, ám a mai napig nem jól működő napelemparkok ügyében.

Gyenes Levente azután vált országosan ismert politikussá, hogy pikáns képek jelentek meg róla, ahogy egy meztelen nőről fehér port szív fel.

A gyömrői polgármestert évekkel ezelőtt a Szegedi Ítélőtábla mondta ki bűnösnek folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt, amiért kilenc hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, helybenhagyva az elsőfokú ítéletet.

Az úgynevezett számlagyáras perben Gyenes hetedrendű vádlott volt. A hatályos jogszabályok szerint a képviselő-testületnek méltatlansági eljárást kellett volna indítania polgármestere ellen, ezt nem várta meg Gyenes és benyújtotta lemondását, de 2019-ben végül újraválasztották.

Borítókép: Gyenes Levente (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.