Figyelem! Két, tízmilliós vérdíj van érvényben ma Magyarországon

Jelenleg kettő, egyenként tízmillió forintos vérdíj (vagy ahogy hivatalosan nevezik: nyomravezetői díj) él Magyarországon. Ennyit ér a Lehel utcai bankfiók felrobbantója, valamint a Teve utcai rendőrpalotát Kalasnyikov gépkarabéllyal meglövő tettes. Az eddigi legmagasabb összegű nyomravezetői díjat hazánkban a roma sorozatgyilkosság ügyében szabták ki, ez százmillió forint volt.

2023. 04. 17. 4:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évente ötven-száz nyomravezetői díjat tűz ki a rendőrség, ötvenezer forinttól tízmillió forintig. Ennél magasabb összegű vérdíj kitűzéséhez már a szaktárca engedélye szükséges. 

Jelenleg tízmillió forintnál nincs magasabb nyomravezetői díjkitűzés Magyarországon. Tízmilliósból azonban kettő is érvényben van. 

 

 

Lövések nyoma a Teve utcai rendőrpalotán (Fotó: Beliczay László)

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozást folytat ismeretlen tettes ellen, aki 2007. február 13-án hajnalban egy Kalasnyikov gépkarabélyból több lövést adott le a rendőrség Budapest XIII., Teve utca 4–6. szám alatti székházára. 

A lövések során személyi sérülés nem történt, de az épület több helyen megrongálódott. A rendőrség a bűncselekmény elkövetőjének azonosításához vezető adatok vagy bizonyítékok szolgáltatójának előbb ötmillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel, majd felemelte azt tízmillió forintra.

Robbantással elkövetett bűncselekmény történt 2014. január 13-án hajnal 4 óra körül egy budapesti, Lehel utcai pénzintézetnél. 

A bűncselekmény nem emberi élet kioltására vagy személyi sérülés okozására irányult. Az NNI robbanóanyaggal vagy robbantószerrel visszaélés és közveszély okozásának gyanúja miatt folytatja az eljárást a jelenleg is ismeretlen tettes ellen. 

Az ügyben az országos rendőrfőkapitány által kitűzött tízmillió forintos nyomravezetői díj ma is érvényben van.

10 millió forintot ér, ha valaki tudja, ki ő és hol található – a Lehel utcai robbantó (Fotó: ipari kamera)

Fontos tudni, a díjkitűzés bruttó összeg és annak fizethető ki, aki az elkövetővel kapcsolatban olyan pontos adatokkal rendelkezik, amelyek segítségével ez a személy azonosítható, bűnösségére a gyanú megalapozottá válik, és aki az információit az eljárás során ismerteti. 

Szükség esetén az eljáró hatóság a tanú védelmére megteszi a szükséges intézkedéseket. A rendőrség a nyomravezető személyét bizalmasan kezeli. A díjkitűzés visszavonásának jogát az országos rendőrfőkapitány fenntartja. A díjkitűzés visszavonásának közzétételét követően a jelentkezést elkésettnek nyilvánítják.

Az eddigi legmagasabb nyomravezetői díjat a roma sorozatgyilkosok fejére tűzték ki, százmillió forint értékben, amit azonban nem kellett kifizetni, mivel az azóta jogerősen elítélt tetteseket a nyomozóknak sikerült elfogniuk.

Fenyő János 1998-as meggyilkolása miatt ötmillió, a móri, nyolc áldozatot követelő bankrablás ügyében 25 millió forint volt a kitűzött nyomravezetői díj. A Fenyő-gyilkosság ügyében a díjkitűzést visszavonták, miután a tettest, Jozef Rohácot jogerősen életfogytiglani fegyházra ítélték. A móri 25 milliós vérdíjat kifizették, mint az kiderült, egy olyan bűnözőnek, aki nem a valódi tetteseket nevezte meg.

Frissítés! A harmadik 10 millió forintos vérdíjat, amit egy szentesi nő meggyilkolása ügyében tűztek ki, időközben visszavonták.

Borítókép: A felrobbantott bankbejárat a Lehel utcában (Fotó: Borsonline)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.