Liberálisok a droglegalizálás mellett

Nyíltan vagy a háttérben, manapság pedig leginkább orvosi célokat emlegetve, de a balliberális oldal szereplői a rendszerváltás óta a könnyűdrogok legalizálása mellett álltak ki. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt Million Marijuana March címmel éppen ma tart rendezvényt a Madách téren a marihuána legalizálása, valamint „egy okos drogpolitika” érdekében.

Magyar Nemzet
2023. 04. 20. 17:44
Kanada drog
Supervised consumption sites in the DTES give addicts who use fentanyl, opioids, crystal methamphetamine and other drugs a place to use
VANCOUVER, BRITISH COLUMBIA - MAY 05: Medics with the Vancouver Fire Rescue Services attend to a man who overdosed on drugs in the Downtown Eastside (DTES) neighborhood on Thursday, May 5, 2022 in Vancouver, British Columbia. A by stander witnessed the man collapse, then gave him two injections of Naloxone, a medicine that rapidly reverses an opioid overdose, and sent another person to get an oxygen tank from a supervised consumption site. Supervised consumption sites in the DTES give addicts who use fentanyl, opioids, crystal methamphetamine and other drugs a place to use and get harm reduction supplies; clean syringes, alcohol swabs, sterile water, tourniquets, spoons and filters. On April 14, 2016, provincial health officer Dr. Perry Kendall declared a public health emergency under the Public Health Act due to the significant rise in opioid-related overdose deaths reported in B.C. since the beginning of 2016. (Gary Coronado / Los Angeles Times via Getty Images) Fotó: Getty Images/Gary Coronado
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A liberálisok már évtizedek óta foglalkoznak a drogliberalizáció kérdésével. 

Az egykori vezető liberális párt, az SZDSZ már a kezdetektől a drogfogyasztás dekriminalizálását támogatta, azaz hogy a fogyasztókra ne ugyanolyan büntetőjogi szabályok vonatkozzanak, mint a drogkereskedőkre, emellett kiálltak a könnyű- és keménydrogok törvényi megkülönböztetése mellett is – a legalizálás azonban nem szerepelt az elképzelései között. 

A párt álláspontja azonban 2005-ben megváltozott, amikor hivatalos honlapján közölte, hogy „legalizálni kellene a könnyűdrogokat. Ez az SZDSZ álláspontja.” 

Ezt vitték tovább az SZDSZ szellemi örökösei is, köztük a Magyar Liberális Párt, amelynek elnöke, Fodor Gábor független képviselőként 2017 májusában módosító javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek a cannabisfogyasztás legalizálásáról. 

Ugyancsak 2017-ben Fekete-Győr András, a Momentum akkori elnöke is arról beszélt egy interjúban, hogy támogatnák a marihuána orvosi célú felhasználásra való bevezetését. Majd rátért a lényegre, mondván, „távlatilag a dekriminalizációt is támogathatónak tartjuk. Én biztos nem büntetném azt, aki elszív egy füves cigit, vagy aki saját célra termeszt marihuánát.”

Ugyancsak az orvosi célú felhasználás szlogenjét hangoztatva demonstrált 2013-ban a marihuána legalizálása mellett Juhász Péter, a Bajnai Gordon vezette Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért Szövetség társelnöke is. 

A Fidesz ekkor fel is szólította Bajnait, hogy valljon színt, van-e olyan paktum előkészületben, amely lehetővé tenné politikai támogatásért cserébe a marihuána legalizációjának beépítését programjukba. – 

Az Együtt 2014-nek nincs elfogadott drogpolitikája, közös álláspontja erről a kérdésről 

– hárított ekkor meglehetősen ködösen Bajnai Gordon.

A drogliberalizáció hírnökei ma is működnek a magyar politikában, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt például „Million Marijuana March" címmel éppen ma tart rendezvényt a Madách téren a marihuána legalizálása, valamint „egy okos drogpolitika" érdekében.

 „A fű legalizálásán túl célunk egy okos drogpolitika: kevesebb stressz, hazugság és képmutató, betarthatatlan törvény, több realitás és szociális ellátórendszer. Na meg az se lenne baj, ha a szakmai szervezeteket nem véreztetnék ki teljesen" – írta közleményében a párt, amelyet  zavar a „szmókerek kriminalizálása, az orvosi marihuána ellentmondásos szabályozása és a kender növény démonizálása is”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.