Több mint harmincmilliót csaltak ki telefonon keresztül egy cégvezetőtől + videó

Elfogtak a rendőrök egy ötfős bandát, amely több mint harmincmillió forintra tett szert megtévesztéssel. A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság kezdeményezi az elkövetők letartóztatását.

Magyar Nemzet
Forrás: Rendőrség2023. 04. 18. 11:43
Több mint harmincmillió forintot csaltak ki egy cégvezetőtől Forrás: Police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős kárt okozó csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság egy negyvenhat éves tatai lakossal és négy társával szemben. A rendelkezésre álló adatok szerint az elkövetők jogtalan haszonszerzés céljából megtévesztették a sértettet, és az ő, valamint az általa képviselt cég 

bankszámlájáról összesen több mint harmincmillió forintot emeltek le.

A tettesek április 12-én hívták fel telefonon egy pénzintézet nevében, és közölték, hogy a számláján gyanús tranzakciót észleltek. Arra kérték, hogy az Anydesk alkalmazást töltse le a bankoláshoz használt készülékére. A program letöltése után a sértett belépett a netbankjába, ezzel az elkövetők megszerezték a hozzáférést a bankszámlához, ahonnan jelentős összeget emeltek le.

Az ötfős banda az adatgyűjtés eredményeként került a Veszprém vármegyei nyomozók látókörébe, és a Budapesti Rendőr-főkapitányság közreműködésével fogták el őket április 13-án és 14-én. A negyvenhat éves tatai, a harmincegy éves budapesti, az ötvenegy éves fóti és a huszonnégy éves moldovai férfit, valamint a huszonnyolc éves kárpátaljai származású nőt a nyomozók őrizetbe vették, gyanúsítottként kihallgatták, és kezdeményezték a letartóztatásukat – ismertette a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

 

Mire vigyázzunk?

A rendőrség a hasonló visszaélések elkerülése érdekében tanácsokat osztott meg:

  • Minden esetben kezeljük fenntartással az ismeretlen telefonhívásokat.
  • Soha ne adjuk ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártya adatait, a netbank belépési adatait. A bankok az ügyintézéskor soha nem kérik az ügyféltől ezeket az információkat, mivel az ügyfél azonosításakor a valódi banki dolgozó látja ezeket az adatokat.
  • Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsünk vagy töltsünk le a számítógépre, illetve a telefonra, bárki is javasolja. Ilyet a bankok soha nem kérnek az ügyfelektől, és még arra sem kötelezik őket, hogy a netbankot használják.
  • Előfordulhat, hogy a bank valóban olyan pénzmozgást észlel az ügyfél bankszámláján, ami gyanúra adhat okot. Ilyen esetben felveszik az ügyféllel a kapcsolatot, és csak az adott tranzakcióra vonatkozóan kérnek megerősítést, hogy az teljesülhet-e, és ekkor is történik ügyfél-azonosítás. A bank telefonon soha nem ad utasítást semmilyen átutalásra az ügyfélnek.
  • Amennyiben valaki mégis bűncselekmény áldozatává válna, haladéktalanul tegyen bejelentést bármelyik rendőrkapitányságon vagy rendőrőrsön, vagy hívja a 112-es központi segélyhívó számot.

Borítókép: a lefoglalt zsákmány (Forrás: Rendőrség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.