Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

A pártokkal is lesz egyeztetés az új pedagógus-életpályatörvényről

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.05.19. 15:50 2023.05.19. 16:21
A pártokkal is lesz egyeztetés az új pedagógus-életpályatörvényről

A három hónapja tartó átfogó szakmai és társadalmi egyeztetést követően a parlamenti pártokkal is egyeztet a Belügyminisztérium az új pedagógus-életpályatörvényről, amely megalapozza a pedagógusok további jelentős béremelését is

− adta hírül a Belügyminisztérium egy közleményében. 

Pintér Sándor belügyminiszter 2023. május 24-ére, szerdára hívta egyeztetésre a parlamenti pártok (Fidesz–KDNP, DK, MSZP, Momentum, Jobbik, Mi Hazánk) frakcióvezetőit, politikusait, szakértőit.

A Belügyminisztérium bízik benne, hogy a baloldali pártok − ahelyett, hogy gyakran erőszakig fajuló tüntetéseket fűtenek és bevallottan azért dolgoznak, hogy megakadályozzák a pedagógus-béremelés fedezetét biztosító uniós források kifizetését − hajlandóak a higgadt, konstruktív párbeszédre annak érdekében, hogy javuljon a gyermekek oktatásának színvonala és megtörténjen a pedagógusok béremelése – hansúlyozták.

A minisztérium a közleményben kifejtette: az elmúlt hónapokban intenzív szakmai egyeztetést tartottak az új pedagógus-életpályatörvény tervezetéről a szakszervezetekkel, a Nemzeti Pedagóguskarral, szakmai és civil szervezetekkel. Az egyeztetések során több tucat tartalmi kérdésben is befogadtak szakmai javaslatokat. Az egyeztetések lezárultát követően a kormány benyújtja a parlamentnek a törvényjavaslatot.

A pedagógusok további jelentős béremelésre, előmeneteli rendszerük egyszerűsítésére, teljesítményértékelési rendszerre, valamint köznevelési foglalkoztatási jogviszonyra számíthatnak. Emellett emelkedik alapszabadságuk, csökkennek adminisztratív terheik, megszűnik a kötelező minősítés

− emelte ki a szaktárca. Mint írják: a kormány határozott célja, hogy a háború és szankciók okozta nehéz helyzetben is folytassa a pedagógusok béremelését. Közleményükben hozzátették: a kormány januártól tízszázalékos pedagógus-béremelést tudott megelőlegezni, amíg Brüsszel nem fizeti ki a Magyarországnak jogosan járó uniós forrásokat. Amikor hazánk megkapja ezeket a pénzeket, a rendszerváltás óta a legnagyobb mértékű pedagógus-béremelés következhet. Ez azt jelenti, hogy 2026-ra 800 ezer forint lesz a pedagógus-átlagbér − tette hozzá a BM. 

Borítókép: Történelem írásbeli érettségi Győrben (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.