időjárás 27°C Mihály 2023. szeptember 29.
logo

A törvénytisztelő tüntetők ne tartsanak a rendőröktől

Szemán László János
2023.05.24. 17:37 2023.05.24. 18:02

A törvénytisztelő tüntetőknek nem kell tartania a rendőrségtől. Háttérbeszélgetésen hívták fel a figyelmet rendőri vezetők a tüntetések szabályainak betartására.

A rendőrség biztosítja a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot, mindenki szabadon tüntethet, és amíg betartja a törvényeket, nem kell tartania rendőri fellépéstől – hangzott el ma kora délután az ORFK-n a tömegtüntetések kezeléséről tartott háttérbeszélgetésen.

pedagógus tüntetés
Az elöl álló tüntetők testi épségét veszélyeztették a többiek. Fotó: Havran Zoltán

Dr. Gömbös Sándor r. dandártábornok, az ORFK Hivatalának vezetője és Wieszt Ferenc r. ezredes, a BRFK főosztályvezetője hangsúlyozták: a bejelentett tüntetésekre vonatkozó szabályokat betartaniuk és betartatniuk is kell a szervezőknek. A demonstráció mások jogait nem sértheti indokolatlan mértékben. 

 

Így például a vonulásos demonstrációt csak a bejelentett útvonalon és a bejelentett időtartamban szabad megtartani. Amint az útvonaltól eltérnek, törvényt sértenek, amit törvényi felhatalmazás szerint a rendőrségnek meg kell akadályoznia. Hozzátetté: ez a feladata akkor is, ha a bejelentett tüntetés hivatalos része után a tüntetők egy része tovább folytatja azt. Mint az legutóbb is történt.

A bejelentett gyűlések végén bizonyos személyek, úgymond ellopják a tömeget, sokszor a résztvevők nem is tudják, hogy mihez csatlakoznak– emelte ki Wieszt Ferenc.

A rendőrök ilyenkor is törekednek arra, hogy a lehető legbékésebben kezeljék a helyzetet, azonban vannak olyan helyzetek, amikor már közbe kell avatkozniuk.

A város közlekedésének a megbénítása egy idő után cselekvésre készteti a rendőröket– mondta Gömbös Sándor.

 

Arra is felhívták a rendőrök a figyelmet, hogy ezeken a gyűléseken akár tragédia is történhet, mivel a tömeg sokszor annyira összenyomódik, hogy az már életveszélyes. A legutóbbi tüntetésen négy embert éppen emiatt emelt ki a rendőrség, mert csak így tudták megóvni a testi épségüket, életüket.

A háttérbeszélgetésen emlékeztettek: a rendőrség következetesen betartja a fokozatosság elvét, indokolatlanul nem alkalmaz erőszakot. 

Legutóbb, amikor egyesek nekirontottak a rendőrsorfalnak és dobálták őket veszélyes tárgyakkal, akár sokkolót, illetve könnygázt is alkalmazhattak volna, ám nem tették. Az agresszív kisebbséget leválasztották a tömegről egyszerű fizikai erővel, a sorfal nyomulásával.

A rendőrség szerint azt azonban tudnia kell a tüntetésre készülőknek, hogy a rendőrség törvényalkalmazó, adott esetben nem mérlegelhet. Amint más, vagy a rendőrök élete, testi épsége, vagyoni javaik veszélyben vannak – mert például égő füstgyertyákat dobálnak a tüntetők –, közbe kell avatkozniuk.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.