Az EP-képviselők aggódnak, hogy mennyire valósul meg az európai projekt jövője

Sajtótájékoztatóval zárult az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága delegációjának háromnapos látogatása.

2023. 05. 17. 16:30
Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint húszperces késéssel kezdődött meg az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának (CONT) háromnapos látogatását lezáró sajtótájékoztatója az Európai Parlament magyarországi képviseletében. A delegáció az uniós költségvetés védelmével kapcsolatos tényfeltáró látogatásra érkezezett hazánkba. 

Monika Hohlmeier német EPP-képviselő, a delegáció vezetője bevezetőjében elmondta, hogy érdekes és intenzív munkát folytattak az elmúlt három napban. Mint mondta, azért került sort erre a látogatásra, mert Magyarország az első olyan tagország, ahol bevezették az úgynevezett ellenőrzési mechanizmust. Elmondta, hogy rendszeresen egyeztetnek az Európai Bizottsággal és a felelősségük abban áll, hogy az úgynevezett 27 szupermérföldkő hogyan teljesül hazánk esetében.

A delegáció vezetője kiemelte, hogy a magyar kormány képviselőivel, valamint többek közt civil szervezetekkel is találkoztak. − Az uniós források nagy lehetőséget jelentenek Magyarországnak. A kérdés, hogy ezek hogyan érhetik el a magyar polgárokat, hogyan lehet azt garantálni, hogy egyformán kapjanak ezekből a forrásokból − emelte ki Hohlmeier. Kiemelte, hogy a teljesülések érdekében Magyarországot alapos és szigorú vizsgálat alá akarják vonni.

Hangsúlyozta: nagy elismerés, hogy felállították az Integritási Hatóságot, ugyanakkor a hiányosságok között az Állami Számvevőszék hatékonyságát illetően fenntartásokkal éltek, továbbá a közbeszerzések felhasználásáról úgy fogalmazott: 

a civil szervezetektől érdeklődve annak a tudomására jutottak, hogy azok a szervezetek kapják meg a támogatást, akik közel állnak a kormányhoz. Hozzátette: a vállalkozók azt említették meg, hogy a veszélyhelyzetre hivatkozva torzító intézkedéseket vezet be a kormány. 

Elhangzott még, hogy az Országgyűlés a döntéshozásban igen kapkodó, a regionális önkormányzatok a nemzeti helyreállítási tervben korlátozottan kapnak szerepet, valamint egyes szereplők szerint megfélemlítik őket a hatóságok.

Petri Sarvamaa finn EPP-képviselő elmondta, hogy a delegáció mindenhova megy az unióban, több helyen is vannak tényfeltáró missziók. Hozzátette, fontos, hogy az uniós költségvetés ne legyen kockázatoknak kitéve. − Nekünk semmi problémánk nincs a magyarokkal − fogalmazott a képviselő.

Lara Wolters holland képviselő azt nyilatkozta, aggódnak, hogy mennyire valósul meg az európai projekt jövője, ugyanakkor elmondta, hogy nem Magyarországot akarták támadni.

Daniel Freund, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség német képviselője kifejtette, hogy immár nyolcadszor van itt Magyarországon, és mindig tanul új dolgokat. Mint mondta: azt szeretnék, hogy az uniós források minél hamarabb eljussanak Magyarországra. Hozzátette, azt reméli, hogy a magyar kormány mindent megtesz, hogy a 27 szupermérföldkövet teljesítse. 

Kérdésre válaszolva, miszerint Ukrajna folyamatosan zsarolja Magyarországot a kőolajvezetékkel, és hogy Ursula von der Leyen azt javasolja az ukránoknak, hogy állítsák le a Barátság vezetéket Magyarország felé, Monika Hohlmeier úgy fogalmazott: „Félreértik a szerepünket, nekünk a költségvetés felügyelete a feladatunk.” Ugyanakkor elmondta, hogy nem fogadná el egyik német polgár sem, ha hosszú időn át rendeleti kormányzás működne Németországban a vészhelyzetre hivatkozva. Hozzátette: más országok is függenek az orosz gáztól. Brüsszeli korrupciót felvető kérdésre a delegáció vezetője kifejtette: azok, akik bűncselekményt követnek el, a belga hatóságok vizsgálatára számíthatnak. 

 

Borítókép: Lara Wolters holland EP-képviselő, Monika Hohlmeier német EPP-képviselő, Petri Sarvamaa finn EPP-képviselő, Daniel Freund, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség német képviselője (balról jobbra) a sajtótájékoztatón (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.