Folytatódnak a perek a Hableány-katasztrófa ügyében

A Hableány-katasztrófa miatti négy és félmilliárdos kártérítési perben a dél-koreai áldozatok hozzátartozóinak meghallgatását folytatták zárt hírközlési láncon keresztül. Az egyik büntetőperben, Jurij Csaplinszkij kapitány ügyében szerdán az iratismertetés folytatódik, hamarosan megkezdődhetnek a perbeszédek. A másik büntetőper kórházi gyógykezelés miatt áll.

2023. 05. 22. 16:13
null
Hableány Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pontosan egy hét múlva lesz négy éve, hogy Budapesten, a Dunán megtörtént az egyik legnagyobb magyarországi hajókatasztrófa. A Viking Sigyn szállodahajó utolérte a Margit híd pesti hídfője magasságában a felfelé tartó Hableány sétahajót, majd hátulról legázolta, maga alá forgatta és elsüllyesztette azt. A sétahajó 26 dél-koreai utasa és a kétfős magyar személyzet a vízbe veszett. A tragédia miatt polgári peres ügyben a 28 áldozat hozzátartozói, valamint a hét túlélő perel négy és fél milliárd forintnyi kártérítést, amerikai dollárban. Ma folytatódott a 78 felperes – valamennyien dél-koreaiak – távközlés útján történő meghallgatása. 

A Hableány-katasztrófa legfiatalabb áldozata, a hatéves kislány holtteste előtt tisztelegnek a dél-koreai katonai mentők (Fotó: MN archív)

Valamennyi megszólaló egy-egy tragédiát elevenített fel, valamennyiük életét megváltoztatta, nagyban megnehezítette hozzátartozóik elvesztése, illetve a hét túlélő egy életre szóló traumát szenvedett el. Ők valamennyien ma is keresőképtelenek és pszichológusi segítségre szorulnak.

Különösen megrázó volt a katasztrófa túlélőinek meghallgatása.

Az ütközés pillanatában valamennyien a Hableány sétahajó felső fedélzetéről fotózták a látványosságokat, a vízbe zuhantak, majd valamennyiük felett áthaladt a gázoló Viking Sigyn vagy az azt követő Viking Idun. A túlélők valamennyien pszichés sérüléseket szenvedtek, meghallgatásuk alatt végig sírtak.

Mint ahogy azt a Magyar Nemzet elsőként megírta, a polgári per kétszeresen is magyar jogtörténeti kuriózum. Egyfelől magyar bíróságon még soha nem tárgyaltak ekkora kártérítésre vonatkozó igényt, másfelől magyar bíróságon még soha nem hallgattak meg ennyi károsultat egy ügyben távkapcsolat segítségével.

A katasztrófa túlélői és az áldozatok hozzátartozói összesen 4,5 milliárd forintnyi kártérítést követelnek a balesetben részes két cégtől, a Viking Cruises AG-tól és a Panoráma Deck Kft.-től. A polgári perrendtartás szerint a katasztrófában részes mindkét hajó üzemeltetője egyetemlegesen felelős anyagilag a történtekért. Ugyanakkor a polgári bíróságnak nem kell bevárnia a büntetőeljárások eredményét, hiszen nem büntetőjogi felelősséget vizsgál, hanem kártérítési felelősséget. Egyetlen esetben köti csak a polgári peres bíróság kezét a törvény, abban az esetben, ha a büntetőperben elmarasztalják a vádlottakat, nem mondhatja ki a polgári bíróság, hogy nem felelnek a katasztrófa miatt.

Jurij Csaplinszkij még a letartóztatása időszakában, ma bűnügyi felügyelet alatt várja az ítéletet (Fotó: MN Archív)

A Hableányt hullámsírba küldő Viking Sigyn ukrán kapitányát, Jurij Csaplinszkijt vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyez­tetésének vétsége és 35-rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt állították bíróság elé. A kapitány a vádirat szerint az ütközés előtti öt percben – noha ő kormányozta a szállodahajót – egyáltalán nem figyelt a munkájára, ráadásul a Sigyn radarja sem volt bekapcsolva. 

Csaplinszkij ügyében befejeződött a bizonyítási eljárás, szerdán pedig folytatódik az iratismertetés, aminek befejezése után következnek a perbeszédek. Ítélet első fokon őszre várható. Az ukrán kapitány bizonyítottság esetén kilenc év szabadságvesztésre számíthat.

Az illetékes ügyészség 27-rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt emelt vádat még tavaly májusban a Viking Idun szintén ukrán kapitánya, Fjodor S. ellen, aki korábban a Covid-járvány miatt, majd a háború miatt nem tudott Magyarországra utazni, így Ukrajnában van továbbra is bűnügyi felügyelet alatt. Ilyen sem történt még a magyar büntetőjogban, hogy a kényszerintézkedést külföldön töltheti le valaki. Ügyében az előkészítő ülés az első alkalommal meghiúsult, mivel kiderült, hogy a kapitány egy ukrajnai kórházban van gyógykezelésen, így még távközlési láncon keresztül sem tudták kapcsolni Budapestre. A vád szerint Fjodor S. segítségnyújtás nélkül átgázolt a Viking Idunnal a Hableány roncsain, a halottakon és a túlélőkön.

Borítókép: Egy hónappal a tragédia után tudták kiemelni a Hableányt a hullámsírból (Fotó: MN archív)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.