„Hazudtunk reggel, éjjel meg este” – tizenhét éve hangzott el Gyurcsány őszödi beszéde

Tizenhét évvel ezelőtt, 2006. május 26-án hangzott el Gyurcsány Ferenc beszéde a balatonőszödi kormányüdülőben, a szocialista frakció zárt ülésén. A néhány hónappal később, 2006 őszén kiszivárgott őszödi beszédben Gyurcsány beismerte, hogy kormányzásuk alatt hazudtak az embereknek, és eltitkolták milyen megszorításokra készülnek.

2023. 05. 26. 11:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma tizenhét éve mondta el Gyurcsány Ferenc a rendszerváltás óta az eddigi legsúlyosabb belpolitikai válsághoz, a 2006. őszi utcai zavargásokhoz vezető őszödi beszédét. Ismert: 2006. május 26-án Lendvai Ildikó vezetésével tartották meg Balatonőszödön a szocialisták képviselőcsoportjának zárt ülését, nem sokkal azután, hogy az MSZP–SZDSZ-koalíció nyert a országgyűlési választáson. 

őszödi beszéd
Az őszödi beszéd utáni tüntetésekre több alkalommal is rendőrterror volt a válasz. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Záróbeszédében Gyurcsány Ferenc bevallotta, hogy hazugságokkal, a valós adatok és a tervezett megszorítások eltitkolásával, lényegében csalással nyerte meg a választást, miközben az országot a csőd szélére sodorta, így elkerülhetetlenné váltak a brutális megszorítások.

„Hazudtunk reggel, éjjel meg este”– mondta Gyurcsány. Emellett bevallotta, hogy,

Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna

A beszéd csaknem három hónappal később, 2006. szeptember 17-én került nyilvánosságra, ezután Budapesten, a Kossuth téren, valamint több vidéki városban is tüntetések kezdődtek, amelyeken a tiltakozók a miniszterelnök lemondását követelték. Az akkori miniszterelnök egyértelművé tette, hogy a beszéd tartalmát vállalhatónak tartja és nem kíván lemondani.

 

Erőszakhullám kezdődött

2006 ősze az utcai tüntetések, demonstrációk és rendőrattakok időszaka volt, ezek közül kiemelkedik a Magyar Televízió ostroma, ami azért következett be, mert a televízió vezetése nem volt hajlandó beolvasni a tüntetők petícióját. A beszéd nyilvánosságra kerülése után másnap mintegy tízezres tömeg gyűlt össze újra a Kossuth téren, ahol a tüntetők megint áttörték a külső kordont, majd szó szerint megostrolmolták és elfoglalták a köztévé székházát. Egész szeptemberben és októberben folytatódtak  a tüntetések, október 23-án a Fidesz és a KDNP az 1956-os forradalom 50. évfordulóján a budapesti Astoriánál rendezett ünnepi nagygyűlést. Miután ez véget ért, a rendőrség lovasrohamot indított a Károly körúton, a Gyurcsány-kormány ellen tüntetőket pedig az éppen a Fidesz-rendezvényről távozni akaró békés tömeg felé szorították. Az azonosító jelzést nem viselő rendőrök brutálisan léptek fel, viperát, illetve olyan súlyos sérüléseket okozó gumilövedékeket használtak, amelyek nem voltak rendszeresítve, a lovasrendőrök kardlapozták az embereket. A későbbi vizsgálatok egyértelműen feltárták, hogy a rendőrök számos, ártatlan, az utcáról találomra elhurcolt embert is megvertek, megkínoztak, megaláztak. 

Gyurcsány végül csak majdnem három évvel az őszödi beszédet követően, 2009. március 21-én az MSZP elnökségi ülésén jelentette be, hogy lemond a miniszterelnökségről.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.