időjárás 4°C Melinda , Vivien 2023. december 2.
logo
Tizenhat éve szivárgott ki Gyurcsány szónoklata

Káoszt hozott az őszödi beszéd

Máté Patrik
2022.09.17. 07:20
Káoszt hozott az őszödi beszéd

2006. szeptember 17-én került nyilvánosságra az őszödi beszédként elhíresült hangfelvétel, amin Gyurcsány Ferenc trágárkodva bevallotta, hogy hazugsággal nyertek választást, az országot pedig a csőd szélére sodorták. Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője a Magyar Nemzetnek elmondta: azért is szükséges beszélni a tizenhat évvel ezelőtt történtekről, mert időközben felnőtt egy olyan generáció, amelynek nincs személyes élménye az akkor történtekről.

Ma tizenhat éve, hogy kiszivárgott Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde, aminek következtében Magyarország a rendszerváltás utáni legsúlyosabb politikai válságát élte át. 

Maga a beszéd 2006. május 26-án hangzott el Balatonőszödön, ahol az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja tartott zárt ülést, nem sokkal azután, hogy a balliberális MSZP–SZDSZ-kormánykoalíció megnyerte a választásokat. 

Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök az azt megelőző másfél év kormányzását a beszédben sokszor trágár szavakkal jellemezte, továbbá bevallotta, hogy a régi-új kormánykoalíció hazugságokkal, a valós adatok és a tervezett megszorítások eltitkolásával, lényegében csalással nyerte meg a választást, miközben az országot a csőd szélére sodorta. 

A beszéd szeptember 17-i nyilvánosságra kerülésének napján Budapesten a Kossuth téren és több vidéki városban is tüntetések kezdődtek, amelyeken Gyurcsány Ferenc lemondását követelték. Ennek azonban az akkori kormányfő nem tett eleget, ez pedig heteken át tartó tüntetéssorozathoz vezetett. Gyurcsány utasítására a tiltakozók és a baloldali kormány ellen tüntetők megfélemlítésére tömegesen törvénytelen rendőri erőszakot alkalmaztak Budapest utcáin: lovasrohamot vezényeltek anyák és idősek ellen, emberek szemét lőtték ki, viperával ütötték a megemlékezőket, sokszor még az étteremből is kirángatták az ott vacsorázókat.
 

Olyan nagy politikai vihart keltett tizenhat évvel ezelőtt az őszödi beszéd, ami nemcsak a Gyurcsány-kormányt, hanem az egész baloldalt elsöpörte, és ma is érezteti hatását. Mivel azóta sem újult meg az akkor megbukott balliberális oldal, illetve a 2010 előtti politikai elit ismét meghatározó szerepbe került az ellenzéken belül, vagy éppen a főváros vezetésében, így az őszödi beszéd ma is minősíti a baloldalt

 – fogalmazott lapunknak Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője.
 

A beszéd olyan tiltakozási hullámhoz vezetett, amit az akkori hatalom erőszakkal vert le, és ami a rendszerváltoztatás óta eltelt időszak legsötétebb pillanata volt. A kormány akkor valóban megsértette a jogállamiságot

 – fogalmazott Nagy Ervin. 

Véleménye szerint a balliberális politikai elit meghatározó része ma úgy viselkedik, mintha meg sem történt volna az őszödi beszéd, mintha senkinek nem kellene felelősséget vállalnia a hazugságokért. 

Azért is kell most erről beszélni, mert időközben felnőtt egy generáció, amelynek nincs személyes élménye az őszödi beszédről és a rendőrterrorról, így megvan annak a veszélye, hogy Gyurcsányék ismét becsapják a magyarokat

 – hívta fel a figyelmet az elemző.

 

Borítókép: Az Egyesült Államokban mindent megtesznek a liberálisok, hogy a nők ne érezzék döntésük súlyát (Fotó: Reuters)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.