Fekete-Győr Andrást felmentették, a párttársát elítélték a bíróságon

Felmentette a bíróság ma Fekete-Győr András országgyűlési képviselőt az ellene társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszak vádja alól. Párttársát, Szarvas Koppány Bendegúzt ugyanakkor két évre elítélte, az ítélet végrehajtását felfüggesztve.

2023. 05. 26. 10:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bíróság nem tartotta elegendőnek a vádat és felmentette Fekete-Győr András momentumos országgyűlési képviselőt, bár 2018-ban a Kossuth téren tüntetve füstgyertyát dobott a rendőrsorfalra. Amit egyébként videófelvétel is bizonyít.

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon a Momentum bukott volt elnöke, Fekete-Győr András és párttársa, Szarvas Koppány Bendegúz büntető ügyének utolsó – első fokú – felvonása volt ma. Fekete-Győr felmentése mellett a bíróság Szarvas Koppány Bendegúzt ugyanazért a tettért két év börtönre ítélte, amelynek végrehajtását három évre felfüggesztette. 

Az első fokú ítélet ellen az ügyészség az ítélet megalapozatlansága, Szarvas Koppány Bendegúz esetében a büntetés súlyosítása miatt jelentette be fellebbezést, míg Fekete-Győr esetében a bűnösség megállapítása érdekében. A vádlottak ugyanakkor három napi gondolkodást kértek. 

 

Fekete-Győr András vádlott (Fotó: Teknős Miklós)

– Az, hogy mi történt, csak a felvételek alapján vitán felüli, nem kérdés. Álláspontom szerint csak azt kell eldönteni, hogy az bűncselekmény-e vagy sem – mondta a tárgyaláson vádbeszédében Szabadi Péter, a Központi Nyomozó Főügyészség ügyésze. Aki a Momentum egykori elnökére végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kérte, míg vádlott- és párttársára, Szarvas Koppány Bendegúzra végrehajtandó szabadságvesztést indítványozott.

 

A két momentumos politikust hatóság tagjai elleni erőszakkal vádolják. A vád szerint 2018-ban, a túlóratörvény elleni, a budapesti Kossuth téren tartott tüntetésen Fekete-Győr és a volt DK-s, majd a Momentumba „emigrált” Szarvas füstgránáttal megdobálták a rendőrsorfalat, ezzel veszélyeztetve a munkájukat végző rendőröket. Szarvas még dulakodott is, és gázspray-vel fújt a rendőrök felé. Őt elsőrendű vádlottként csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszakkal, míg Fekete-Győrt másodrendűként csoportosan, társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszakkal vádolják. 

A bizonyítási eljárás során a bíróság levetítette a rendőrök megdobálásáról készült hivatalos – térfigyelő kamerák és hatósági kamerák által rögzített – videófelvételeket. Fekete-Győr és Szarvas nem tagadta, nem is tagadhatta le a cselekedeteit, hiszen látszott a felvételeken, hogy füstgránátokat dobtak a rendőrök felé. 

Mindketten tagadták azonban, hogy gránátot dobtak volna – füstképzőről, illetve füstgyertyáról beszéltek. Szarvas ügyvédje kijelentette, szerinte nem is látszik a felvételeken, hogy azt a rendőröknek dobta volna a védence. Van olyan felvétel is, amely alapján az ügyész szerint megállapítható, hogy Szarvas „szikrázó tárgyat”, máskor „ismeretlen tárgyat” is hajított a rendfenntartók felé, de a vádlott állítja: ő kizárólag füstszórót dobott a rendőrök mögé. Fekete-Győr András mozdulatát és a rendőrsorfal helyzetét is elemezték a felek. Az ügyészség szerint a füstgránát eldobása kimeríti a hivatalos személy elleni erőszakot. Fekete-Győr és ügyvédje szerint azonban a cselekmény nem lehetett erőszakos, hiszen a pártelnök a rendőrök mögé dobta a füstképző eszközt.

Borítókép: Fekete-Győr András és ügyvédje a PKKB előtt szelfizett (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.