Nincs bizonyíték arra, hogy ki ölte meg a svájci jeladós farkast

Egyelőre semmilyen váratlan vagy drámai változás nincs a svájci jeladós farkas ügyében, csak annyi vehető biztosra, hogy az állat nem él és hogy a jeladóját április 8-án találták meg kutató-mentő búvárok a Hernád folyóban. Ezt egyébkén akkor laptársunk, a boon.hu és a Magyar Nemzet is megírta. Nincs azonban meg a farkas teteme és nincs beismerő vallomás, de még tanúvallomás sem az ügyben.

2023. 05. 19. 15:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Váratlan, illetve drámai fejleményekről számol be a magyar sajtó egy része a svájci jeladós farkas ügyében. Ezzel ellentétben semmilyen új fejlemény nincs, hiszen azt, hogy a farkasról levágott jeladót megtalálták kutató-mentő búvárok a Hernád folyóban, már áprilisban megírta laptársunk, a Boon.hu és a Magyar Nemzet. Ma a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csak annyit közölt – a kutatás szakmai részletei mellett –, hogy április 8-án találták meg búvárai a Hernádban a jeladót.

A svájci jeladót mutatják a kutató-mentők április 8-án, a Hernád partján (Fotó: PMKMSZ)

„A nyomozásra való tekintettel csak ma tudunk beszámolni erről a napról, hiszen minden résztvevő azon dolgozott az elmúlt időszakban, hogy minél több részlet a helyére kerüljön és összeálljon a kép. Szolgálatunk csak a búvártevékenységben vett részt, így a nyomozással kapcsolatban nem rendelkezünk egyéb információval és a kommunikációnk is csak az általunk elvégzett feladatra terjed ki.” – írták közösségi oldalukon. A nyomozás más részleteiről egyébként nem közölnek, nem közölhetnek semmit.

 

„Köszönjük a belénk vetett bizalmat, és őszintén megmondjuk, hogy erre most szakmailag nagyon büszkék vagyunk, és örömmel tölt el minket, hogy hozzájárulhattunk a nyomozás végkimeneteléhez.” – írják végezetül a Pest megyei kutató-mentők.

Az ügy végkimeneteléről is írnak, ám arról, hogy mi történt, mi történik a természetkárosítás miatt elrendelt nyomozásban, a rendőrség nem ad információt. Egyáltalán nem vehetjük tehát biztosra, hogy a kutató-mentők által említett végkimenetel a sikeres nyomozást jelenti.

Az M273-as jeladós farkas még Svájcban, vándorútja elején (Fotó: svájci természetvédők)

Arról, hogy a farkas tetemét megtalálták volna, semmilyen hír nem szivárgott ki, ellentétben a jeladó megtalálásával. Ennek ellenére lehet, hogy csak nyomozástaktikai szempontok miatt nem közölnek többet. A tetemen nyilvánvalóan látszania kell, hogy melyik testtájékon lőtték meg, a lőtt sebből következtetni lehet a lövedék fajtájára is. Ha pedig a lövedék megakadt a testben, fontos bizonyíték lehet, hiszen összevethető a lehetséges gyanúsított puskáival. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület méreg- és tetemkereső kutyás egysége is részt vett a tetem utáni kutatásban speciális kutyáikkal, ám annak eredményéről semmilyen formában nem nyilatkoztak. ( (További részleteket a nyomozás érdekében nem közlünk, írták.)

Három hete még annyi biztos volt, hogy senkit nem gyanúsítottak meg azzal, hogy lelőtte/megölte a jeladós farkast, a tetem sem volt meg. A hírek szerint ráadásul az ügyben senki nem ismert be semmit, sőt még tanú sincs az eljárásban. 

Az ORFK az eljárás jelenlegi szakaszáról csak annyit közölt lapunknak: tévesek azok az információk, hogy a nyomozást bizonyítékok hiányában megszüntették volna. A nyomozás tart, ám részleteket továbbra sem mondanak. Így továbbra is csak annyi lehet biztos, hogy Svájcból Hidasnémetiig több mint 1800 kilométert megtett farkas nem él, hiszen a jeladót csak ember vághatta le a nyakáról, egy élő vadállat pedig nemigen enged embert a közelébe.

Borítókép: Az M273-as jeladó, amit csak ember vághatott le a farkas nyakáról (Fotó: PMKMSZ)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.