Több mint százmillióba kerül a budapesti lakógyűlés

Karácsony Gergelyék május végén indítanak pert a szolidaritási hozzájárulás miatt.

2023. 05. 18. 16:30
Borítókép: Kiss Ambrus és Karácsony Gergely (Fotó: Havran Zoltán)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A városvezetés május végén adja be a keresetét a Fővárosi Törvényszékre 

− emelte ki Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes csütörtök délután megtartott, szokásosan a Fővárosi Közgyűlés előtti háttérbeszélgetésen. Mint ismert, Karácsony Gergely pár hete jelentette be, hogy közigazgatási bíróságon pert indítanak a szolidaritási hozzájárulás összegének csökkentésére a kormány ellen.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes a mai háttérbeszélgetésen elmondta, hogy az úgynevezett túlélőprogram fontos eleme ez a per. Egyben kérik a bíróságtól az inkasszálás megtiltását is. Hozzátette: azért május végén adják be a keresetet, mert számításaik szerint akkor fordul Budapest úgynevezett nettó finanszírozási pozícióba.

A baloldali városvezetés a szegényebb önkormányzatok támogatása céljából beszedett szolidaritási hozzájárulás mértékét megkérdőjelezi, nem tartja törvényesnek. Kiss Ambrus megemlítette, hogy az idei első négy hónapban nagyjából 105 milliárd forint volt a főváros működési költsége, ennek 38 százaléka a közösségi közlekedésre ment, 19 százaléka pedig a szolidaritási hozzájárulás befizetése tette ki, ami szerintük igazságtalan és túlzó. 

Mint arról korábban írtunk, a kormány által a tehetősebb önkormányzatokra kivetett szolidaritási hozzájárulást technikailag nem a gazdagabb, nagyobb bevétellel rendelkező helyhatóság fizeti be a központi költségvetésbe, hanem az állam vonja le az önkormányzatnak juttatott támogatásokból, majd ebből biztosít többletforrást a szegényebb városoknak, falvaknak. Egybehangzó vélemények szerint lehetetlen az, hogy egy település ne fizessen szolidaritási adót, hiszen azt a Magyar Államkincstár azonnal inkasszózza, amikor kiutalja az adott településnek szánt támogatásokat.

A mai háttérbeszélgetésen szó volt a budapesti lakógyűlésről is. Kiss Ambrus elárulta, hogy annak költségei mindent összevetve, ideértve a call center szolgáltatást, nyomtatást

100,5 millió forintot, a kommunikációs költségek pedig nagyjából 25 millió forintot tesznek ki.

Mint ismert, a lakógyűlésen minden 14 évnél idősebb budapesti lakó- vagy tartózkodási címmel rendelkező magyar állampolgár vehet részt. 

Felvetődött a kérdés, hogy egy 15 vagy 16 éves fiatal hogyan tudja megítélni például a szolidaritási hozzájárulásról szóló kérdést, vagy a Lánchíd forgalmáról szóló felvetést, mennyire van róluk ismerete. Kiss Ambrus szerint ezeket a kérdéseket egy ilyen korú fiatal meg tudja ítélni. 

A főpolgármester-helyettes elmondta azt is, hogy felveszik a korábban már bejelentett, a BKK működéséhez szükséges 24 milliárd forintos hitelt, amely áthidaló, és ehhez nem kell állami engedély, illetve a főváros folytatja az energiamegtakarítási programjait is. 

 

Borítókép: Kiss Ambrus és Karácsony Gergely (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.