Váltott gondoskodás: mindenki nyer, de legfőképpen a gyermek

Hogyan lehet a váltott gondoskodást működőképessé tenni és a jogi háttérből a gyakorlatba ültetni? Miért fontos, hogy a gyermek mindkét szülővel szoros kapcsolatban maradhasson, akkor is, ha már elváltak? Az Apák az Igazságért Egyesület által szervezett konferencián részt vevő szakemberek abban mind egyetértettek: a váltott gondoskodással mindenki nyer, de legfőképpen a gyermek, ezért fontos, hogy a jogszabály ne csak a törvénykönyvben, hanem a mindennapokban is helyet kapjon.

2023. 05. 20. 18:11
Young,Couple,Arranges,Guardianship,Of,Little,Girl.,Registration,Of,Guardianship.
válás
1055292158 Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint egy évvel ezelőtt debütált az a családjogi rendelkezés, amely lehetőséget teremtett arra, hogy a gyermek a család felbomlása ellenére is szoros kapcsolatban maradhasson a szüleivel – jogilag is. Az úgynevezett váltott gondoskodás lényege, hogy a szülők felváltva és azonos időtartamban jogosultak és kötelesek a gyermeket gondozni, nevelni. – A gyerekjogi szemlélet nagyon markánsan jelen volt az elmúlt tíz év jogalkotásában: a gyermekbarát igazságszolgáltatás kialakítása mellett egyre inkább előtérbe került a válóperek legnagyobb „vita tárgya”, a gyermekek érdekeinek érvényesítése. A jogszabállyal a szülők lehetőséget kaptak a nevelés időarányosan egyenlő megosztására, de a bírósági döntések még mindig csak arra vonatkoznak, hogy melyik fél alkalmasabb a gyermeknevelésre – magyarázta Wopera Zsuzsa. Az Igazságügyi Minisztérium miniszteri biztosa annak a munkacsoportnak a vezetője is egyben, amely a váltott gondoskodásról szóló törvény kidolgozásában részt vett. A professzor szerint szemléletváltozásra lenne szükség egymással harcoló jogkeresők és jogalkotók részéről. Kiemelte: 

A gyermek nem egy eszköz, hanem a folyamat aktív szereplője

Hozzátette: ezzel egy időben a jogszabály a bíróságot felhatalmazza arra is, hogy amennyiben az a kiskorú gyermek érdekében áll, az egyik szülő kérelmére is a közös szülői felügyeletről döntsön. – Ennek lényege, hogy a gyermeket értesíteni kell a nyilatkozattétel lehetőségéről, vagyis abban a perben, amelyben az ő sorsáról fognak dönteni, biztosítani kell a megszólalás lehetőségét – mondta.

A miniszteri biztos felidézte, hogy a hazai családjog formálására nagy hatással volt az Európa Tanács egyik 2015-ös jelentése, amely szintén megerősítette, hogy a szülők egyenlőségét törvényi keretek között kell biztosítani, hogy a gyermeknek lehetősége – és joga – lehessen arra, hogy mindkét szülővel szoros kapcsolatban maradhasson a válást követően is. A jelentésben leírják: „Foglalkozni kell a férfiak mint fiúk, serdülők és apák változó szerepével a társadalomban, és azokkal a kihívásokkal, amelyekkel a felnövekvő fiúk szembesülhetnek. Fontos, hogy előmozdítsuk mindkét szülő közös felelősségvállalását a gyermekek oktatásában és nevelésében, és minden erőfeszítést megteszünk annak érdekében, hogy az apáknak lehetőségük legyen részt vennie gyermekük életében.”

Ezt a határozatot emelte át a jogalkotó 2022-ben a polgári törvénykönyv változásában, vagyis a váltott gondoskodásról szóló jogszabályt. És bár a váltott gondoskodás lehetősége most már törvényi keretek között is adott, mégsem kap elég figyelmet a bírói gyakorlatban

– erősítette meg Jaczó András, az Apák az Igazságért Egyesület titkára, aki szerint a jogszabály alkalmazóin múlik, hogy a váltott gondoskodás a gyakorlatban is helyet kap-e. – Azzal, hogy a váltott gondoskodás megítélését, lehetőségét a jogalkotó törvénybe foglalta, az Apák az Igazságért Egyesület elérte kitűzött célját. Ugyanakkor a jogszabály sikere annak alkalmazóin is múlik. Most nekik kell odatenniük magukat, meg kell ismerniük, hogyan működik a váltott gondoskodás, mi a célja és miért éri meg teret adni ennek a lehetőségnek, mert a kutatások is beigazolták: ezzel a megoldással mindenki nyer, de legfőképpen a gyermek – húzta alá.

A civil szervezet alapítói arról is beszéltek, a törvény sok édesapának jelent valódi esélyt arra, hogy a válás csak a házastársakra vonatkozzon. 

A gyerekek kétszülős igénye a válás előtt evidencia mindeki számára, ám ahogy megszűnik az életközösség, ez az evidencia is megszűnik

– mondta Szaniszló Csaba, aki arra a jelenségre is felhívta a figyelmet, miszerint a férfiakban még mindig egyfajta másodlagos szerepként él az apaság fogalma, és a jogaikkal sincsenek tisztában.  

A válás rövid és hosszú távú hatását a gyermekekre vonatkozóan régóta vizsgálják, számtalan tanulmány született az elmúlt évtizedekben arról, hogyan befolyásolja a gyermekek életét és sorsát. A kutatások mindegyike arra hívta fel a figyelmet, hogy azokban a családokban, ahol a „klasszikus” modell alapján végződik a válás – vagyis amikor az anyához kerül a gyermek, s a férfiak hétvégi apákká válnak –, milyen negatív hatásai vannak. – Gyakori a szülői elidegenedés, elidegenítés, a vizsgált gyerekek legtöbbjének valamilyen lelki és fizikális tünetei is voltak a válást követően,  nagyobb valószínűséggel alakulnak ki viselkedészavarok. 

A statisztikák arra is rávilágítanak, hogy azokban a felbomlott családokban, ahol apa nélkül nőnek fel a gyermekek, megnő a kriminalizáció kockázata, a fiúk nagyobb eséllyel lesznek bűnelkövetők, a lányok esetében pedig megnő a prostitúció kockázata.

– Pszichológusként, harminc év praxis után is megvisel, hogyan zajlanak a válások hazánkban. Az a polgárháború, amin a széthulló családok, a gyermekek átmennek, nincs rendjén. Reformra, szemléletváltásra van szükség. Most, hogy a jogalkotó megalapozta ennek a lehetőségét, bizonyos helyzetekben igenis szükségszerű, hogy a szülőket „bele kell kényszeríteni” az együttműködésbe, hiszen a vélt és valós sérelmeiktől a legtöbb esetben nem tudnak racionálisan dönteni. Abban az esetben viszont, ha a felek „startvonala” a váltott gondoskodás lehetősége, a gyermek jövőjét kedvezően befolyásolhatja – mondja Léder László pszichológus. Az Apaakadémia alapítója emlékeztetett: a váltott gondoskodás gyakorlatát számtalan országban alkalmazzák már, és egytől egyig kedvezőek a tapasztalatok. Kanadában a hetvenes években a válások 90 százaléka „tradicionálisan" végződött, ’84-ben viszont már 50 százalékban a váltott gondoskodás mellett döntöttek a felek. Amerikában is számos állam kötelezte el magát, Arizonában 50 százalékra nőtt a váltott gondoskodást választók aránya. Svédországban pedig ’98 óta ez a hivatalos modell. 

A pszichológus arra is felhívta a figyelmet: a váltott gondoskodással nem csupán a gyermekek nyernek, miután amíg az apáknak is lehetősége nyílik továbbra is apaként helyt állni, úgy az anyáknak is kedvezőbbek a kilátásai. Egy nemzetközi kutatásban arról írtak, hogy sokkal sikeresebbnek, jobb anyának érezték magukat azok a nők, akik váltott gondoskodásban nevelik a gyermekeiket a válást követően, hiszen nem egyedül kell megbirkózniuk a feladatokkal, és egzisztenciálisan is magabiztosabbak.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.